Güncelleme Tarihi:
Beş duyuyu FM radyoların çalışma prensibine benzer bir işlemle algılıyoruz
Bir grup İsrailli bilimadamınca yapılan araştırmaya göre beyin, FM radyolar gibi çalışıyor. Rehovot'daki Weizmann Bilim Enstitüsü bilimadamlarına göre beyin hakkındaki bu yeni buluş, kör ve sağırlar için umut kaynağı olabilir.
Araştırmanın yöneticisi Ehud Ahissar'a göre, herhangi bir nesneye dokunulmadığı anlarda beyin bir çeşit dinlenme frekansında çalışıyor. Bir nesneye dokunulduğunda ise, parmak uçlarındaki sinirler beyne elektrik sinyalleri göndererek beynin çalışma frekansını değiştiriyor.
Ahissar, ‘‘Parmağınızı bir yüzeye sürttüğünüzde, sinir uçları her kabartıya değişte ayrı sinyal gönderiyor’’, diyor, ‘‘Kabartılar ne kadar sık olursa, beyne giden sinyallerin sıklığı da o kadar artıyor. Bu da beynin daha yüksek frekansta çalışmasına neden oluyor’’.
FM (frekans modülasyonu) radyolarda da frekans, radyo sinyallerinin osilasyonuna göre değişiyor. Frekansdaki değişiklikler, radyo alıcıları tarafından sese dönüştürülüyor. Bilimadamları, aynı işlemin insan beyninde de gerçekleştiğini, sinir uçlarından beyne ulaşan sinyallerin titreşimlerinin beyin tarafından farklı frekanslar olarak algılandığını ve dokunulan cismin yapısının algılanmasını sağladığını söylüyorlar.
Ahissar ve arkadaşlarının buluşu farelerle yaptıkları bir deneye dayanıyor. Araştırmaya göre fare beyni, yiyeceklerin yerini saptamak için bıyıklarından gelen bilgiden yararlanıyor. Farelerin bıyıkları normal koşullarda 8 Hz frekansla titreşiyor. Bıyık herhangi bir yiyeceğe dokunduğunda bıyıklar daha yüksek frekanslarda titreşmeye başlıyor ve beynin çalışma frekanını artırıyor. Beyin de bu bilgiyi kullanarak yiyeceğin yerini tespit ediyor.
Araştırmayı gerçekleştiren bilimadamları bu bulgularının, insanların dokunma hislerini artırmakta da kullanılabileceğini iddia ediyorlar. Bilimadamları şimdi, frekans değişiklikleri üzerinde daha kesin ölçümler yaparak körlerin dokunma hissini daha da duyarlılaştırmaya çalışacaklar.