Beyazperdede bir Çerkes Hasan

Güncelleme Tarihi:

Beyazperdede bir Çerkes Hasan
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2013 00:00

Türk tarihinin ilk kanlı darbesi ‘30 Mayıs 1876’ sinema filmi oluyor. Senaryosunu da Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı yazıyor. 2014’te vizyona girecek film için Kocaeli’nde dev platolar kurulacak.

Haberin Devamı

Tarih 10 Mayıs 1876’tıydı.
Fatih, Beyazıt ve Süleymani’ye medreselerinde öğrenim gören öğrenciler bir yürüyüş düzenliyorlardı. Yürüyüş Dolmabahçe Sarayı’na kadar devam etti. Ancak bir şey vardı ki; o gün bu yürüyüşü yapanlar, ucu darbeye kadar gidecek büyük bir kurgunun ilk adımını attıklarından habersizdi. Onlar, kendilerince dönemin başbakanı Mahmut Nedim Paşa’yı protesto ediyorlardı. Bir dizi eylemin başlangıç adımı olan bu yürüyüş, Osmanlı-Türk tarihindeki ilk öğrenci protestosuydu. Atılan bu ilk adım hemen sonuç verdi ve Sultan Abdülaziz baskılara dayanamayıp sadrazamı, başka bir deyişle başbakanı değiştirdi. İşte o gün sancılı ve kanlı bir süreç de başlamış oldu.
Bu süreç, yani Türk tarihinin ilk kanlı darbesi sayılan 30 Mayıs 1876 darbesi sinema filmi oluyor. Senaryosu Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı tarafından yazılan, yapımcılığını Herşey Film adına Burhan Özkan’ın üstlendiği filmin çekimlerine yakında başlanıyor. Herşey Film; Bir Zamanlar Osmanlı- Kıyam ve Osmanlı’da Derin Devlet gibi dizilerle adını duyurmuştu.
Gerçek mekânlar ve Kocaeli’nde kurulan dev platolarda çekimleri yapılacak olan filmin ismi ise Çerkes Hasan olacak.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb2ccdf018fbb8f8b030f6

HÜKÜMET TOPLANTISI BASIP PAŞAYI ÖLDÜRDÜ

Peki tarihte çok önemli bir yeri olan Çerkes Hasan kimdir, hatırlayalım...
Osmanlı Ordusu’nda Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) rütbesiyle görev yapan bir asker olan Çerkes Hasan, aynı zamanda dönemin padişahı Sultan Abdülaziz’in eşlerinden olan Neş’erek (Nesrin) Kadın Efendi’nin kardeşiydi. Çerkes Hasan 1850 yılında İstanbul’un Silivri ilçesinde doğdu. Babası İsmail Bey Kafkasya’dan göç etmiş bir Çerkes beyiydi. Çerkes Hasan 1864 yılında Bahriye İdadisine, sonra da Harbiye bölümüne girdi. Ablası Neş’erek Kadın Efendi’nin padişah Abdülaziz’le evlenmesi sonucu padişahın kayınbiraderi oldu. Abdülaziz’in büyük oğlu veliaht Yusuf İzzeddin Efendi’nin yaveri görevine getirildi.

Haberin Devamı

İDAMA MAHKÛM EDİLDİ

Sultan Abdülaziz’in 30 Mayıs 1876’da askeri darbe ile tahttan indirilmesi ve şüpheli ölümü üzerine, darbecilerin kötü muameleleriyle hastalanan Neş’erek Hanım da 11 Haziran 1876’da vefat etti. Bu olaylardan Abdülaziz’i tahttan indiren devlet görevlilerini sorumlu tutan Çerkes Hasan 15 Haziran 1876 günü Midhat Paşa’nın konağına giderek hükümet toplantısını bastı. Serasker (Genelkurmay Başkanı) Hüseyin Avni Paşa’yı ve Hariciye Nazırı Mehmed Raşid Paşa’yı öldürdü. Midhat ve Ahmed paşaları da öldürmek için kovaladı. Çerkes Hasan yaralı olarak yakalandığında 10 kişi ölmüş olarak yerde yatıyordu. Olaydan sonra tedavi kabul etmeyen Çerkes Hasan, kısa süren bir duruşma sonucu idama mahkûm edildi ve Edirnekapı Mezarlığı’nda defnedildi.

Haberin Devamı

2014 BAŞINDA GÖSTERİMDE

Bu olay üzerine zaten ruhsal bir bunalımda olan padişah V. Murat’ın durumu daha da kötüleşip aklî melekelerini kaybetti ve tahttan indirilerek yerine II. Abdülhamit geçirildi.
Çekimleri bu yılın sonuna kadar tamamlanacak olan Çerkes Hasan, 2014 yılı başında gösterime girecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!