Ortada milyonlarca dolarlık yıllık bütçe, 11 kampus, 17 fakülte, 16 enstitü, 5 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu, 21 araştırma merkezi, 60 bin öğrenci var. İstanbul Üniversitesi, kendi başına küçük bir cumhuriyet. Bu cumhuriyetin başkanı, bir çeşit kademeli seçimle işbaşına geliyor. 16 Aralık’ta 2500 öğretim üyesi sandık başına giderek oyunu kullanacak. 13 aday var. Hepsi canını dişine takmış, kampanya yarışında. ABD başkanlık seçimi sanki. Hatta, Hillary Clinton’ın son dakikada yaptığı gibi, birbirinin lehine yarıştan çekilen adaylar bile var.
MEDYAYLA YAKIN İLİŞKİSeçimlerde en son kampanya yöntemleri kullanılıyor. Adaylar, seçmenleri yani öğretim üyelerini tek tek odalarında ziyaret ediyor, gruplar halinde yemeğe götürüyor. "Beni zaten seçmenlerim tanıyor" diyenler, mail ve telefon mesajıyla ulaşmaya çalışıyor. Tabii hepsinin birer web sitesi var, hepsi kitapçık hazırlayıp kargoyla öğretim üyelerine gönderiyor. Bununla da yetinmiyor, iki-üç günde bir seçmenlerini "özgür üniversite", "hukuk üstünlüğü" gibi başlıklarla bülten yağmuruna tutuyorlar.
Adaylardan Gülçin Bermek ile Erhun Eyüboğlu, işi daha da geliştirip birer halkla ilişkiler şirketiyle anlaşmış. Gülçin Bermek, Ünite İletişim’le çalışıyor ve medya ilişkilerini sonuna kadar kullanıyor. Onun başarısını olacaklar ki Erhun Eyüboğlu da , More İletişim’le, Faruk Erzengin de Quattro İletişim’le çalışmaya başlamış. Veysel Batmaz ise iletişim öğrencilerini işe koşmuş, anket yaparak nabız yokluyor. Her adayın, her fakültede bir "adamı" var. Bunlara öğretim üyeleri "ekip başı" diye lakap bile takmış. Bazı adaylar da, herkesin tandığı, saydığı hocaları kendilerine referans vermesi için araya sokuyorlar.
OTELDE SEÇİM BÜROSUBütün bu işlere ciddi para harcandığı kesin. Hatta iki adayın birer
seçim bürosu tuttuğu, başka birinin de beş yıldızlı bir otelde karargah kurduğu söyleniyor. Komplo teorisi yöntemi, bu seçimlerde de rol oynuyor. Örneğin adaylardan Yunus Söylet, hükümet kanadından YÖK üyesi olduğu için kimileri onu "hükümetin adamı" diye eleştiriyor, ama kimileri de "onu yıpratmak isteyenler, hükümetin adamı diyor, aslında alakası yok" diye iddia ediyorlar. Bu arada, kimi adayların da diğer adaylar için dosya tuttuğu söyleniyor. Tabii adayların eşleri, çocuklarıyla ilgili "skandal" iddiaları da hiç eksik olmuyor.
İşte bu hummalı kampanya, Türkiye’nin siyasi arenasında önemli bir rolü olan İstanbul Üniversitesi’nin nasıl bir yönetime kavuşacağını belirleyecek: Acaba tıp fakültesinin rektörlük üzerindeki 20 seçimlik, 32 yıllık hegemonyası sona erecek mi? Acaba Kemal Alemdaroğlu döneminde en tavizsiz AKP muhalifi olarak adı çıkmış olan bu kurum, sonunda AKP hükümetiyle uzlaşacak mı?
ADAYLAR HAKKINDA HİÇBİR YERDE BULAMAYACAĞINIZ KULİS BİLGİLERİ
Erhun Eyüboğlu (50) Cerrahpaşa Tıp ABD doğumlu iki oğlu Yabancı Dil Sınavı ile tıp fakültesine girdiği için rakipleri tarafından eleştiriliyor. Ekonomik durumu çok iyi, Jaguar’la dolaşıyor. Hekimliğinde başarılı ve çevresi geniş.
Ahat Andican (58) Cerrahpaşa Tıp Öğretim üyeliğinden ayrılıp siyasete geçti, 2005’te geri döndü. Bakanlık döneminde üniversiteye katkısı olmadığı için eleştiriliyor. Güçlü yanları ise, siyaset tecrübesi, Ankara’yla diyalogları.
Seyfettin Uludağ (53) Cerrahpaşa Tıp İmzaladığı Hüseyin Üzmez raporu nedeniyle İstanbul Tabip Odası’nca hakkında soruşturma açıldı. Hükümetin etkisiyle aday olduğu iddia ediliyor. Seçimde tecrübeli, bu üçüncü adaylığı. Geçen seçimde 50 oy aldı.
Kenan Ulualp (46) Cerrahpaşa Tıp En genç aday. Asker kökenli bir aileden geliyor, daha önce dekan yardımcılığı da yaptı.
Yunus Söylet (52) Cerrahpaşa Tıp Hükümet kontenjanından YÖK üyesi oldu, istifa edip adaylığını koydu. Tayyip Erdoğan’ın aile doktoru, eşi hakkında çarşaflı söylentisi çıktı, ama sadece başörtülü. Başarılı bir cerrah, bilimsel açıdan yetkin, projeleri beğeniliyor.
Mustafa Keçer (62) Çapa Tıp 18 Ocak’ta emekliye ayrılacak olan şimdiki rektör Mesut Parlak’ın en yakın arkadaşlarından. Onun devamı gibi görülüyor. Ama dekanlık tecrübesi var, esprili bir üsluba sahip.
Faruk Erzengin (60) Çapa Tıp Dekanlığı döneminde açılan Çapa Vakfı davasında yargılanması, rakipleri tarafından ikide bir gündeme getiriliyor. Üçüncü kez aday
. 2005’te en yüksek oyu alan ikinci adaydı. Dekanlıkta yönetim tecrübesi kazandı. Güler yüzlü, uyumlu.
Kadir Erdin (61) Orman Fakültesi Diğer adaylar gibi yüz yüze seçim kampanyası yapmıyor. İnterneti kullanıyor. 42 yıllık akademisyen. Geçmişte Öğretim Üyeleri Derneği Başkanlığı yaptığı için çok bilinen bir isim. Tecrübeli, birikimli, takipçi, sistemli olarak tanınıyor.
Gülçin Bermek (54) Diş Hekimliği Fakültesi
Hırslı, tek kadın aday. İşadamı Ayhan Bermek’in kardeşi. Medya gücünü kullanıyor. PR şirketi aracılığıyla tanıtım yapıyor
. Erkek rakipleri, "kadın oylarını hedef alıyor, ayrımcılık yapıyor" diyorlar.
Melih Boydak (65) Orman Fakültesi Adayların en yaşlısı. Kazanırsa ancak bir dönem rektörlük yapabilir. Mütevazı, entrikalara alışık değil.
Geçmişte rektör yardımcılığı yaptı, tecrübeli. Bazı sivil toplum kuruluşları ve sol kanat tarafından destekleniyor. Birleşmiş Milletler Çevre Onur Ödülü sahibi.
Ali Akyüz (63) Çapa Tıp Sert tavırlı. Net programı yok. 37 yıldır fakültede, yedi yıldır anabilim dalı başkanı. Fakültede çok seviliyor.
Gediz Akdeniz (61) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Diğer adaylar gibi yüz yüze ve iddialı kampanya yürütmüyor. Ama aktif bir akademisyen. Geçmişte de aday oldu, tecrübe sahibi.
Veysel Batmaz (55) İletişim Fakültesi Muhalif kişiliğiyle tanınıyor. İletişimci, iyi dinleyici.
Tiyatro kuracağım... Ev yapacağım... Vize bürosu açacağım...
Düşük maliyet, ideal ödeme koşullarında ev için çözüm üreteceğiz, lojman ve stüdyo daireler yapacağız (Söylet)
500 kişilik lojman ve akademisyenlerin yakınları için huzurevi yapacağız (Batmaz)
Üniversite konutları projesi hazırlayacağız (Ulualp)
Beyazıt kampusunda misafirhane yapacağız (Eyüboğlu)
Akademisyen çocukları için ilköğretim okulu kuracağız (Bermek, Eyüboğlu, Ulualp)
Üniversitede özel ilköğretim okulu açacağız (Söylet)
ODTÜ gibi biz de KKTC’de özel üniversite açacağız, akademisyenler orada yüksek ücretle ders verebilecek (Erzengin)
Ekonomik katkı için bir vakıf üniversitesi kuracağız (Boydak)
Ulusal bir TV ve radyo kuracağız (Erzengin)
TV, radyo ve İstanbul Gazetesi kuracağız (Ulualp)
Dışarıda ek ders vererek gelir sağlayan hocalara hoşgörümüz sonsuz (Bütün adaylar)
Fakülte hastanelerinde akademisyenler için hasta muayene ve ameliyat merkezi kuracağız (Bermek)
Küçükçekmece Gölü’nde su sporları merkezi açacağız (Bermek, Ulualp)
Tiyatro kuracağız (Ulualp)
Bilezikçi Çiftliği’ni üretime yönelteceğiz (Akyüz)
Öğretim üyeleri için pasaport ve vize bürosu kuracağız (Erdin)