Güncelleme Tarihi:
Wall Street Journal (WSJ), Beyaz Saray'ın, 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak tanınmasına yönelik tasarının yasallaştırılması girişimini dizginlemeye yönelik müdahalede bulunarak, ABD Başkanı Obama’nın seçim kampanyası döneminde verdiği en büyük sözlerden biriyle ters düştüğünü ancak bu sayede Türkiye’nin acısına merhem sürdüğü yorumunu yaptı.
Obama yönetiminin Cuma günü Kongre liderleriyle “uzlaşıya” vardıklarını ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından ‘soykırım’a maruz kalan Ermenilerin ‘soykırım’ iddialarını kabul edilmesini öngören kararın Temsilciler Meclisinde onay alma şansının düşük olduğuna düşündüklerini belirtti.
Salı günü ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin 22’ret oyuna karşılık 23 oyla tasarıyı kabul etmesi ardından, uzun zamandan beri lobi faaliyeti yürüten ve Türkiye’nin ABD ile ilişkilerini soğutacağı tehditleri savuran Ermeniler küresel çapta büyük bir sevinç yaşamıştı.
KONGRE DEĞERLENDİRME YAPMALI
Cuma günü, Genel Kurul oylamasında kararın bloke edilip edilmeyeceği konusu sorulan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J Crowley, Kongre’dekilerin içinde bulundukları durumu anladığını düşündüklerini ve her hangi bir karar alınacaksa değerlendirmelerini buna göre yaptıklarına inandıklarını söyledi.
WSJ, Obama yönetiminin geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın yorumuyla oylama hakkındaki suskunluğunu bozduğuna dikkat çekti. Clinton, “Kongre’nin ileride karara müdahale etmeyeceği veya etmesine gerek olmadığına inandıklarını belirtti.”
Haber analizde, Ermeni asıllı ABD’li liderlerin genel kurul oylamasını kazanabilmek için lobi faaliyetleri planladıklar iddia edilirken, Amerika Ermeni Ulusal Komitesi yöneticisi Aram Hamparian, Başkan Obama’nın seçim kampanyasında soykırım tasarısını kabul etmeye yönelik sözünü çiğneyerek Ermeni asıllı seçmenlere olabilecek en kötü mesajı vereceğini belirtti.
İŞ DÜNYASI ETKİLENEBİLİR
ABD Havacılık ve Uzay Endüstrileri Derneği Cuma günü Kongre’nin karar için bir eylemde bulunmaması gerektiğini belirtirken, aynı zamanda tartışmaların 2010 içinde Türkiye’ye yapılacak 11 milyar dolar büyüklüğündeki savunma ve havacılık-uzay satışlarını olumsuz etkileyeceği korkusunu yaşıyor.
Türk yetkililer ise sonucun genel kurul oylaması riski taşımadığına inanıyor. Ayrıca, Ermeni asıllı ABD’liler geçmişte birçok kez tasarıyı kabul ettirmiş olsalar da hiçbir zaman Kongre onayı alamadı. Son olarak, 2007 yılında Bush yönetimi genel kurul oylamasını bloke etti.
TÜRKİYE YİNE DE ENDİŞELİ
Türk cephesindeki soğukkanlılık, Ankara’nın genel kurul oylaması hakkında endişeli olmadığını göstermiyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ABD’den soykırım meselesini Temsilciler Meclisi genel kurul oylamasına bırakmamaları çağrısı yaparken, Başkan Obama’nın soykırımı temsil eden anma etkinliklerini yapıldığı 24 Nisan tarihi öncesinde ilişkileri germeyeceğini umduğunu söyledi.
WSJ, NATO’nun tek Müslüman üyesi olan Türkiye’nin, ittifaktaki en güçlü ikinciyi orduya sahip olduğunu ve Irak sınırında ABD üslerine ev sahipliği yaptığı gibi Afganistan’ın başkenti Kabil’de uluslararası güçlere öncülük ettiğini hatırlattı.
Türkiye’nin ABD’nin İran ile yaşadığı nükleer krizde büyük önem taşıyan arabuluculuk rolü de öne çıkarken, Davutoğlu, “katkılarımızın ABD’deki bazı yerel politikacıların oyunlarına kurban gitmeyeceğini umuyoruz” dedi.