Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2001 00:00
İzmir'de, anlaşmalı olduğu SSK'yı dolandırdığı iddia edilen DUSAŞ Özel Tıp Merkezi'ne yönelik ''Beyaz Önlük Operasyonu'' kapsamında gözaltına alınanlardan 16'sı, DGM'ye sevkedildi.
Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği'nce sürdürülen soruşturma sırasında, ilk aşamada 33 kişi gözaltına alındı. Bunlardan ifadeleri alınan 13'ü serbest bırakıldı.
Sanıkların, tedavi maksadıyla DUSAŞ'a gelen hastalara fazla tetkik ve inceleme yapılmış gibi faturaların maliyetlerinin yükseltilmesinin yanı sıra çok sayıda hasta adına DUSAŞ'a gelmediği halde muayene ve tetkikler yapılmış gibi hasta istek, laboratuvar ve röntgen formları düzenlendiği belirlendi.
Ayrıca, SSK'da çalışan doktorların kaşe ve imzalarının merkez çalışanlarınca sahte belgelere atıldığı, böylelikle SSK'ya çıkarılan faturanın yüksek belirlenerek kurumun trilyonlara ulaşan miktarlarda zarara uğratılıp dolandırıldığı belirtildi.
Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, elde edilen çuvallar içindeki belgelerin, Bölge Polis Kriminal Laboratuvarı'nda yapılan incelemesinde sahte oldukları tespit edildi. Belgeler arasında erkek hastalara doğum kontrol hapları yazılan reçeteler de bulundu. Merkezin, 11 ayda 50 bin hastaya tedavi görmüş gibi sahte belge düzenlediği öne sürüldü.
ÖRTÜLÜ ÖDENEK İDDİASIÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın talimatıyla 2 Bakanlık Başmüfettişinin ve SSK Müfettişlerinin de katıldığı soruşturmada, sanıkların, faturalarını çabuk tahsil edebilmek amacıyla oluşturdukları ''Örtülü Ödenek'' aracılığıyla, bazı SSK bürokratlarına ''rüşvet'' verdikleri yolundaki iddialar da araştırıldı. İddiaları doğrulayacak belgeler, banka dekontları ve kayıtların ele geçirildiği öğrenildi.
CİNAYETLE İLGİLİ İPUÇLARI Öte yandan, sanıkların, merkezin bulunduğu işhanının bodrumundaki özel atış poligonunda 1999 yılı Ocak ayında, emekli başkomiser Ramazan Özbek, Yavuz Anar ve han bekçisi Kasım Elçiboğa'nın öldürülmesiyle ilgili olarak da sorgulandıkları kaydedildi.
Cinayetten sonra kapatılan poligonu DUSAŞ'ın kendi bünyesine kattığını hatırlatan emniyet yetkilileri, bazı ipuçları elde ettiklerini, ancak DGM'ye sevkedilenler arasında, olayın zanlı ya da zanlılarının olmadığını ifade ettiler.
Emniyette işlemleri tamamlanan ve Alsancak Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolundan geçirilen gözaltındaki 20 kişiden 16'sı, DGM'ye getirilirken, kapıda bekleyen yakınları alkışlı gösteride bulundu.
Emniyet yetkilileri, gözaltı süresi tamamlanmayan gözlük firması sahipleri, Hasan Ortabaş, Necati Ortabaş, Tolga Pamukçu ve Berrin Bozkurt'un, yarın DGM Başsavcılığı'na çıkarılacaklarını bildirdiler.
Sanıkların, gözlük faturalarını olduğundan çok daha fazla gösterdikleri iddiasıyla sorgulandıkları öğrenildi. Bu arada, Dumlu'nun Bursa'daki şirketlerinin muhasebecisi olduğu bildirilen M.Y'nin de yaklaşık 2 trilyon liralık naylon fatura ile yakalandığı ve İzmir'e getirileceği belirtildi.
(aa)