Güncelleme Tarihi:
Temel, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, A ve A ürünler haricindeki beyaz eşyanın ÖTV oranlarında artış yapılması konusunda bir önerinin hazırlandığı bilgisinin kendilerine de ulaştığını, ancak şu anda Maliye Bakanlığında bu konuda somut bir hazırlık bulunmadığı bilgisi aldıklarını söyledi.
Yüksek oranda enerji tasarrufu sağlayan elektrikli ev aletlerinin kullanımının özendirilmesi ve üretiminin desteklenmesi konusunda sektörün bir talebinin olduğuna işaret eden Temel, bu konuda yeterli destek sağlanması halinde yeni alımlarda veya eskilerinin değiştirilmeleri sırasında A veya A enerji seviyeli ürünler
seçildiğinde hem önemli ölçüde elektrik enerjisi tasarrufu sağlanacağına hem de devletin enerji santrali yatırım ihtiyacının düşeceğine dikkati çekti.
“DÜŞÜNÜLENİN TAM TERSİ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”
Düşük elektrik enerjisi tüketilerek küresel ısınmanın önlenmesine de önemli katkılar sağlanacağını vurgulayan Temel, AB ve ABD'de bu konuda üretim için destekler sağlanırken söz konusu ürünlerin alımında tüketicilere devlet tarafından ayrıca nakit katkılar sağlandığını belirterek şunları kaydetti:
“Bu çerçevede sektörün talebi, nispeten yüksek maliyetli olan yüksek verimli ürünlerin daha çok satılabilmesi açısından sağlanacak vergi indirimleri ve bu ürünlerin üretiminin desteklenmesi şeklindeydi. Ancak düşünülenin tam tersi olduğunu görüyoruz. Pazarın zaten daraldığı ve alım gücünün düştüğü bir ortamda, bu ürünlere bir fiyat avantajı sağlanmamış olduğundan verimli ürünlerin satışı artmayacak, daha düşük verimlilik seviyeli ürünler ise daha pahalanmış olacak. Sonuç olarak, enerji tasarrufuna bir katkı sağlanmayacak, pazar daha da daralacak, istihdam kaybı yaşanacak ve genelde vergi kaybı doğacaktır. Bakanlığın bu riskleri dikkate alacağını düşünüyoruz.”
Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği (BEYSAD) Başkanı ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Üyesi Murat Önay da, beyaz eşyada bu yıl yüzde 15 gibi bir daralmanın söz konusu olduğuna işaret ederek, üreticilerin bu daralmayı ihracat yaparak karşılamaya çalıştığını söyledi.
ÖTV artışı karşısında hem üreticinin hem de Maliye'nin zarar edeceğini savunan Önay, “ÖTV'nin yüzde 20'ye çıkması durumunda, bu direkt olarak son kullanıcıya yansıyacağı için satışların dramatik bir şekilde azalması söz konusu. ÖTV'yi artırarak daha fazla vergi alınacağı öngörülürken, satışların düşüşüyle çok daha az beyaz eşya satılacağı için vergi geliri de düşecektir” diye konuştu.
Dolardaki düşüş karşısında içerdeki işçilik ve genel giderler sabit kaldığı için ihracat fiyatlarının da şu anda hedeflerin çok altında olduğunu ifade eden Önay, “İhracat düşerse, işçi çıkartma da başlarsa hem stopajdan dolayı düşme olacak hem de istihdam daralması yaşanacak. Böyle giderse ihracat şansımızı da yitirmeye başlayacağız. Hem içerdeki daralma, hem ihracattaki daralma beyaz eşya sektöründeki ivmeyi eksiye döndürür” görüşünü aktardı.