Güncelleme Tarihi:
Ankara DGM Savcısı Talat Şalk'ın, Beyaz Enerji'nin devamı niteliğinde açtığı ikinci davaya yarın Ankara 2 No'lu DGM'de başlanacak. TEDAŞ eski Genel Müdür Vekili Osman Nuri Doğan'ın da aralarında bulunduğu 15 sanık, "Suç işlemek için çete oluşturmak, bu çeteye yardım etmek, rüşvet almak-vermek ve ihaleye fesat karıştırmak" şuçlarından 6'şar yıldan 66'şar yıla kadar varan ağır hapis cezası istemiyle yargılanacak.
DAVA BÖLÜNMEYECEK
Ankara DGM Savcısı Şalk TEDAŞ'la ilgili soruşturmasını Haziran ortasında tamamlayarak bu davayı açtı. 10 sayfalık iddianameyle açılan dava ilkinden farklı olarak Ankara 2 No'lu DGM'de görülecek. 2 No'lu DGM Başkanı Hüseyin Eken, 1 No'lu DGM gibi, çete dışındaki suçlarla ilgili olarak "görevsizlik" kararı vermeyi düşünmediklerini, suçların irtibatlı olması nedeniyle davanın bölünmeden görülmesi gerektiği yönünde görüş açıklamıştı.
Osman Nuri Doğan ve TEDAŞ Eski Dağıtım Proje Tesis (DAPT) Başkanı Hasan Tiftik 7 Mayıs'tan bu yana Ulucanlar Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. İddianamede, sanık Osman Nuri Doğan ve TEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Hamit Özkan ile DAPT Daire Başkanı Tiftik'in aralarında suç işlemek için çete oluşturdukları, TEDAŞ'ın şehir şebekeleri ihalelerini kazanan müteahhitlerden ihale sonucunu onaylamaları karşılığında ihale keşif bedelinin yüzde birini rüşvet olarak aldıkları belirtildi.
MÜTEAHHİTLERİN RÜŞVET "BİRLİĞİ"
İddianamede, müteahhit sanıklar Ali Cüneyt Kılıçöte, Hayri Koca ve Celal Kudret Erdem ile birlikte şehir şebekeleri ihalelerine katılan diğer müteahhitlerin ihale tarihinden 2-3 gün önce toplantı yaptıkları, toplantılarda hangi firmanın hangi ihaleyi kazanacağını belirledikleri ve ihale günü yapılacak tenzilatlar üzerinde anlaştıkları kaydedildi. İddianamede Müteahhitler Birliği'nden söz edilirken de, "Birliğin ihaleyi kazanan firmalardan ihale keşif bedelinin yüzde biri oranında para topladığı bu paranın ihale sonuçlarının onaylanması için onay makamında olan TEDAŞ Genel Müdür Vekili Doğan, Genel Müdür Yardımcısı Özkan ve DAPT Daire Başkanı Tiftik'e verildiği anlaşılmıştır" denildi. İddianamede, kamuoyunda "Yüzde beş Şükran" olarak bilinen TEDAŞ Şanlıurfa eski Müessese Müdürü Şükran Kayacan ile sanıkların ayrı bir çete oluşturarak Şanlıurfa'da kullanılan kaçak elektrik tüketim bedellerinin Merkez Kaçak İtiraz İnceleme Komisyonu'nda düşürülmesi karşılığında borçludan fatura bedelinin yüzde 5'i kadar komisyon alındığı da ifade edildi.