Beyaz Enerji'de ağır hapis cezaları

Güncelleme Tarihi:

Beyaz Enerjide ağır hapis cezaları
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 12, 2002 16:56

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 sanıklı ''Beyaz Enerji' davasında, 16 sanığı 7 ay 15 gün ile 11 yıl 2 ay 5 gün arasında değişen hapis cezalarına mahkum etti. Davada, 5 sanık beraat etti, 3 işadamı ağır para cezalarına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Eski TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi ve yardımcısı Ünal Peker 9 yıl 8 ay 20'şer gün ağır hapis, 1 yıl 5 ay 15'er gün hapis cezasına, eski TEAŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve eski Devlet Bakanı Birsel Sönmez 8 yıl 4 ay ağır hapis, 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edildi.

Davanın bugünkü karar duruşmasına, 22 sanık ve avukatları ile müdahil avukatları katıldı.   Selvi, son sözlerinde, görevi dolayısıyla devlete 98 milyon dolar yarar sağladığını öne sürerek, kimseden rüşvet almadığını savundu. Soruşturmanın baştan itibaren hukuki zeminden uzak bir şekilde yürütüldüğünü, işkence gördüğünü öne süren Selvi, ''Ailem şu aşamada dahi korku içinde, baskı altında'' diye konuştu.

TARTIÅžMA YARATAN DAVA
Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk, ''Beyaz Enerji Operasyonu'' soruşturmasını 6 Ocak 2001 tarihinde başlatmıştı. Savcı Şalk'ın soruşturmayı, Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ekipleri ile yürütmesi dolayısıyla uzun süre kamuoyunda tartışma yaşanmıştı. Savcı Şalk, ''Beyaz Enerji Operasyonu'' soruşturmasının bir bölümünü, 24 Nisan 2001 tarihinde tamamlayarak, 15 sanık hakkında dava açtı. Dava, Ankara 1 No'lu DGM'ye düştü.

Ankara 1 No'lu DGM, ''ihaleye fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma, rüşvet alma, rüşvet teklifinde bulunma'' suçlarından görevsizlik kararı vererek, dosyayı nöbetçi Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Sanıklar, ''çete'' suçlamasıyla ilk defa 5 Haziran 2001 günü Ankara 1 No'lu DGM'de hakim karşısına çıktılar.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin de görevsizlik kararı vermesinden sonra dosya Yargıtay'a gitti. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, davadaki, ''rüşvet alıp verme'', ''ihaleye fesat karıştırma'' ve ''görevi kötüye kullanma'' suçlamalarını Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin karara bağlamasına hükmetti.

Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde 16 Temmuz 2001 günü başlayan dava, bugün sonuçlandı. Bu arada, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılama sürerken, TCK'nın 313. maddesinin DGM'lerin görev alanından çıkarılması nedeniyle, bu suçlamaya ilişkin Ankara 1 No'lu DGM'deki dosya da ''görevsizlik'' kararıyla geldi.

Haberin Devamı

Birsel Sönmez de 1983 yılında milletvekili seçildiğini, 1996 yılında ise TEAŞ yönetim kurulu üyeliğine getirildiğini ifade ederek, ''Ben, 1996 yılına kadar hiçbir suç işlememişim. 1996'dan sonra mı suçişlemişim. Ailem perişan oldu. Devletin adaletine, sizin yüce adaletinize inanıyorum'' dedi.

Haberin Devamı

Eski Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Gürsoy, rüzgar elektrik santralları konusunda tekelleşmeyi önlemek için çaba gösterdiklerini, ancak tutuklandıklarını söyledi.Eski Hidroelektrik Santraller Daire Başkanı Hasan Hüseyin Çoğalan, ''Pişman olduğum, yanlış yaptığım bir şey yok. Bugün görevde olsam, aynı şeyleri yapardım'' diye konuştu.

BaÅŸkan YaÄŸcı, eski TEAÅž Genel Müdürü Muzaffer Selvi'nin, yapmakla yükümlü olduÄŸu memuriyet görevini TEAÅž ile iÅŸ yapan ÅŸirketlerden saÄŸladığı menfaat karşılığında yerine getirdiÄŸini belirterek, Demir Enerji yetkilisinden 2000 yılının Haziran ayında 190 bin dolar, iÅŸadamı Nuri DoÄŸan Karadeniz'den 2000 yılının Aralık ayında 50 bin dolar, Park Holding Enerji Koordinatörü Erhan Aygün'den aynı yılın Kasım ayında 100 bin dolar, Enka Holding yetkilisi Mustafa Gecek'ten 2000 yılının Aralık ayında 10 bin dolar olmak üzere toplam 350 bin doları, ''yapmak zorunda olduÄŸu iÅŸi yapmak için rüşvet olarak aldığının'' anlaşıldığını bildirdi.Â

Haberin Devamı

YaÄŸcı, Selvi'nin TCK'nın ''rüşvet alma'' baÅŸlıklı 212/1-son maddesi uyarınca 10 yıl ağır hapis cezasına, 1 trilyon 114 milyar 18 milyon 450 bin lira ağır para cezasına mahkum edildiÄŸini bildirdi. MahsuplaÅŸma iÅŸlemiyle ilgili olarak BaÅŸbakanlık TeftiÅŸ Kurulu'nun raporlarına uymayarak görevini ihmal ettiÄŸi gerekçesiyle Selvi'yi, TCK'nın 230/2 maddesi uyarınca  1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezasına mahkum eden Mahkeme, Selvi hakkında, TCK'nın indirim ve artırım öngören hükümlerini de uyguladı.Â

Selvi, sonuç olarak toplam 9 yıl 8 ay 20 gün ağır, 1 yıl 5 ay 15 gün hapis ve 928 milyar 348 milyon 708 bin lira ağır para cezasına mahkum edildi. Selvi'nin evinde ele geçen 350 bin doların zoralımına karar veren mahkeme, görevi ihmal suçundan devletin uğradığı kaybın da ödettirilmesine hükmetti. Mahkeme, mal varlığına konulan tedbirin devamına karar verdi.

Haberin Devamı

Ünal Peker de TCK'nın 212/1-son, 230/2. maddeleri uyarınca 9 yıl 8ay 20 gün ağır, 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezasına ve 199 milyar 971 milyon 920 bin 833 lira ağır para cezasına çarptırıldı. Peker'in, Demir Enerji yetkilisinden Birsel Sönmez aracılığıyla 15 bin dolar, işadamı Erhan Aygün'den 30 bin dolar, işadamı Nuri Doğan Karadeniz'den28 bin dolar olmak üzere toplam 73 bin dolar rüşvet aldığı belirtildi.

TEAŞ ile iş yapan firmalarla, ''rüşvet karşılığında iş anlaşması yaptığı'' belirtilen Eski TEAŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve eski Devlet Bakanı Birsel Sönmez de TCK'nın 212/1-son ve 230/2 maddeleri uyarınca,8 yıl 4 ay ağır, 1 yıl 5 ay 15 gün hapis ve 510 milyar 77 milyon 500 bin lira ağır para cezasına mahkum edildi.

Haberin Devamı

Mahkeme Heyeti, 3 sanığa ceza verirken, ''suç işleme kasıtlarını yoğunluğu, kamu güveninin zedelenmesi, kamu yönetiminin itibar ve saygınlığının yitirilmesine yol açması, sanıkların konumu, şahsi ve sosyal durumlarını'' dikkate aldı. Mahkeme, 3 sanığın hükümle tutuklanmasına ve ömür boyu memuriyetten men edilmelerine karar verdi.
       Â
Ä°ÅžADAMLARINA TRÄ°LYONLUK CEZA
   Â
İşadamı Nuri Doğan Karadeniz, menfaat karşılığı rüşvet vermek suçunu tanımlayan TCK'nın 213/2. maddesi uyarınca 680 milyar 970 milyon 188 bin lira, işadamı Erhan Aygün 1 trilyon 144 milyar 953 milyon 573 bin, Mustafa Gecek de 75 milyar 491 milyon 444 bin lira ağır para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, işadamlarının cezalarını taksitle ödemelerine hükmetti.

İşadamı Mehmet Vehbi Bilgin'in, bürokratların görevleri kötüye kullanmalarına iştirak ettiği gerekçesiyle TCK'nın 240/1. maddesi uyarınca verilen 7 ay 15 gün hapis cezası,  713 milyon 25 bin lira ağır para cezasına çevrildi.

İşadamları Tanju Tugal, Önder Karaduman ve Ahmet Araçman ise delilyetersizliğinden beraat etti.
   Â
BÃœROKRATLARA CEZA
   Â
Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Haldun Atıf Danışman, TCK'nın 230. maddesi uyarınca 10 ay hapis cezasına mahkum edildi, cezası 912 milyon 600 bin lira ağır paraya çevrilerek ertelendi.

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Mendilcioğlu ile eski Enerji İşleri Genel Müdürü Osman İlhan, görevi kötüye kullanma suçundan 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezasına mahkum edildi.

Eski Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Gürsoy ile eski Hidroelektrik Santraller Daire Başkanı Hasan Hüseyin Çoğalan da görev kötüye kullanma suçundan 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Eski TEAŞ bürokratları Mehmet Zeki Köseoğlu, Necip Timucin Tümer ve Abdullah Oktay Şatıroğlu, ''görevi ihmal'' suçundan 11 ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırıldılar. Cezaları, 1 milyar 50'şer milyon lira ağır para cezasına çevrildi.

Ahmet Şenol, Ahmet Celal Birinci, Selçuk Gökyer ve Zeki Göksu, görevi kötüye kullanma suçundan 1 yıl 3 ay hapis, 76 milyon 50'şer binlira para cezasına mahkum edildi.

Mahkeme, değişik hapis cezaları verdiği eski bürokratları 3 ay ile6 ay arasında değişen memuriyetten men cezalarını çarptırdı. Mustafa Kemal Kılıçalan ve Murat Yılmazer, amirlerinin emirlerini yerine getirdikleri gerekçesiyle beraat etti.
   Â
ÇETE SUÇUNDAN BERAAT

Haklarında, ''cürüm işlemek için teşekkül oluşturma ve teşekküle yardım'' suçlaması bulunan Selvi, Peker, Sönmez, Mendilcioğlu, İlhan, Gürsoy, Çoğalan, Karadeniz, Aygün ve Bilgin, bu suçlamadan beraat ettiler.

Mahkeme, ''devamlılık, birden fazla olma, planlı ortaklık, eylemi paylaşma ve disiplin unsurlarının oluşmaması'' nedeniyle, ''çete''nin oluşmadığına karar verdi.

DuruÅŸmadan sonra, tutuklanmasına karar verilen sanıklar duruÅŸma salonunda kaldı. DiÄŸer sanıklar, salondan ayrılırken iÅŸadamı Karadenizile Selvi, bir süre birbirlerine sarılarak vedalaÅŸtılar.Â

Birsel Sönmez de duruşma salonundan çıkarılırken, avukatına, ''Bu mu adalet? Ben bir şey yapmadım'' dedi. Tutuklanan Selvi, Peker ve Sönmez, cezaevine götürüldü.
   Â
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!