"Bey Sarayı'nın kapısına Rusya'da rastladım"

Güncelleme Tarihi:

Bey Sarayının kapısına Rusyada rastladım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2013 10:28

Tarihçi-yazar Mustafa Armağan, Bursa'da orduevinin altında bulunan Bey Sarayı'nın orijinal kapısına St. Petersburg'daki bir müzede rastladığını söyledi.

Haberin Devamı

Armağan, “Halen orduevinin altında bulunan Bey Sarayı'nın orijinal kapısına St. Petersburg'daki bir müzede rastladım. Osmanlı saraylarının çekirdeğini Bursa Sarayı oluşturuyor. Bu nedenle öncelikle orduevinin altında kalan saray ortaya çıkarılmalı ve ardından o kapı orijinal yerine getirilmeli” dedi.

Tarihçi-yazar Mustafa Armağan, Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi'nce düzenlenen söyleşide, kentin sahip olduğu güç ve karizmatik etkinin birçok dünya şehrinden ileride olduğunu ve bu etkinliğini hala sürdürdüğünü söyledi.

Bursa'nın 1326'da başkent yapılacak bir konumda bulunmadığını, arkasının geçit vermeyen dağlarla kaplı ve sur içinde küçük bir kasaba görüntüsünde olduğunu belirten Armağan, “Oysa İznik, önemli bir potansiyele sahipti. Hristiyanlık için büyük önemi var ve İncil'in seçildiği yer. İznik, Anadolu Selçuklu Devleti'ne 11 yıl başkentlik yapmış. Bütün bunlara rağmen Osmanlı, İznik'i tercih etmedi. Bursa'yı daha çok sevdi. Belki Bursa daha korunaklı geldi. Orhan Gazi 1337'de sur dışına ilk camiyi yaptı. Osmanlı mimarisi de bu şehirde hayat buldu” diye konuştu.

"KAPISI SAINT PETERSBURG'DA"

Haberin Devamı

Yurt dışı gezilerinde Bursa'ya ait izlere rastladığını dile getiren Armağan, şöyle devam etti:

“Halen orduevinin altında bulunan Bey Sarayı'nın orijinal kapısına St. Petersburg'daki bir müzede rastladım. St. Petersburg'daki bir müzede düzenlenen İslam ve Osmanlı eserleri sergisinde, Yeşil Türbe'de olduğu gibi iki kanatlı, üzeri dantela gibi işlenmiş ahşap bir kapı gördüm. Kapının altındaki notta 'Timurlenk'in Semerkant'taki sarayının kapısı' yazıyordu. Daha sonra İspanyol Seyyah Clavio'nun bir kitabında bu kapının sırrını buldum. İspanyol Seyyah, Timur'un kendisini büyük bir çadırda karşıladığını, bütün çadırların kapısı bez iken bu çadırın kapısının neden ahşap olduğunu Timur'a sorduğunu, Timur'un ise kapının Bursa Sarayı'nın kapısı olduğunu söylediğini yazıyor. Osmanlı saraylarının çekirdeğini Bursa Sarayı oluşturuyor. Bu nedenle öncelikle orduevinin altında kalan saray ortaya çıkarılmalı ve ardından o kapı orijinal yerine getirilmeli.”

Haberin Devamı

Armağan, bu konuda yetkililerin gerekeni yapacağına inandığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!