Güncelleme Tarihi:
İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Ak Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut'un soru önergesini yanıtlarken Emniyet Teşkilatı'ndaki suç profili hakkında bilgi verdi.
1997-2001 yılları arasında; Emniyet Hizmetleri personelinden 169 kişinin intihar ettiğini ve 188 kişinin de ''adi malül'' olarak emekliye sevkedildiğini kaydeden Yücelen, Jandarma Genel Komutanlığı teşkilatında ise aynı sürede 602 intihar ve intihara teşebbüs olayının meydana geldiğini ve bu olaylarda 295 kişinin öldüğünü, 303 personelin ise yaralandığını bildirdi. Yücelen, 2001 yılı içinde 20 personelin ise kasten yaralama olayına karıştığını kaydetti.
Yücelen, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde personelin sağlık kurumlarından aldığı raporlar takip edilerek psikiyatrik sonuçlarla ilgili çalışmalar yapıldığını ifade ederek, psikolojik rahatsızlığı sebebiyle hakkında ''polislik yapamayacağına'' dair rapor düzenlenen personelin Devlet Memurları Kanunu uyarınca tedavisinin yapıldığını, yasada belirtilen süreler içinde iyileşmeyen personelin malulen emekliedildiğini ya da hizmet sınıfının değiştirildiğini belirtti.
POLİS OKULLARINDAN 4 ÖĞRENCİNİN İLİŞİĞİ KESİLDİ
Emniyet teşkilatı içinde personelin ruh sağlığını korumaya yönelikçalışmalar hakkında da bilgi veren İçişleri Bakanı Yücelen, personel, ailesi ve yakınlarının stresten korunması, bilgilenmesi ve stresle başa çıkması amacıyla ''stres ve stresle başetme yolları'' konusunda kitapçık hazırlandığını ve bu konuda konferanslar düzenlendiğini bildirdi.
Yücelen, 1998-1999 ve 1999-2000 öğretim yıllarında polis okullarında yaklaşık 20 bin öğrenciye psikolojik değerlendirme testleri yapıldığını kaydederek, 2 yıllık çalışma sonunda 4 kişinin psikopatoloji nedeniyle okulla ilişiğinin kesildiğini ifade etti.
Emniyet personelinin psikolojik yardım alabilmesini kolaylaştırmakamacıyla, ruh sağlığı telefonla ve internetle danışma hattı kurulduğunu belirten Yücelen, ayrıca Ruh Sağlığı Merkezi'nin de bu konuda çeşitli çalışmalar yaptığını bildirdi.
Yücelen, Jandarma Genel Komutanlığı'nca psikolojik sorunla personelin önceden tespit edilerek meydana gelebilecek intihar ve intihara teşebbüs olaylarının önlenmesi amacıyla 30 psikolojik danışmave rehberlik merkezini faaliyete soktuğuna dikkati çekti.
Yücelen, ''Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezlerinin kurulmasıyla, 2001 yılındaki intihar ve intihara teşebbüs olaylarında bir önceki yıla oranla yüzde 51 azalma kaydedildi. Bu merkezlerin yaygınlaştırılmasıyla söz konusu olaylar daha da asgariye inecektir'' dedi.