Güncelleme Tarihi:
Söz konusu seçimler yaklaşırken, Türk kamuoyunun en yakından takip ettiği ülke Fransa oldu. Nitekim, halen tüm gözler Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çıkacak sonuçta.
FRANSA'DA SAÄž Ä°LE SOL YARIÅžIYORÂ
Seçimlerin ilk turunda en çok oyu, merkez sağ parti UMP'nin adayı Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Sosyalist Parti lideri François Hollande almıştı. Son kararın çıkacağı ikinci tur için oy verme işlemi bugün 08.00-18.00 (TSİ 09.00-19.00) arasında gerçekleştirildi. Sandık çıkışı anketlerine göre Hollande önde görünüyor.
Seçime katılım, 2007'deki ikinci tura kıyasla biraz düşük görünüyor. 2012 seçimlerinin Nisan'da yapılan ilk turuna göreyse, büyük ÅŸehirlerde katılımın bu turda arttığı gözlemleniyor.Â
HOLLANDE VE SARKOZY OYUNU KULLANDI / FOTO GALERÄ°
Hollande ve Sarkozy taraftarları, olası galibiyet kutlamaları için Paris'ın farklı meydanlarında çalışmalara günler öncesinden baÅŸladı. Â
Hollande, Fransa'da saat 20.00'yi biraz geçe (TSİ 21.00), Correze şehrinde ilk konuşmasını gerçekleştirip daha sonra Paris'e geçecek. Burada, tarihi Bastille Meydanı'nda partililerle buluşacak.
Sarkozy ise, önce Mutualite'ye gelecek ve kazanması halinde buradan, Paris'in en ünlü meydanlarından biri olan Concorde'a geçecek ve kutlamalara katılacak.
Yapılan son anketler, Hollande'ı Sarkozy'nin dört puan önünde gösteriyor. Seçimlerin 22 Nisan'daki ilk turunda Hollande yüzde 28.6, Sarkozy ise yüzde 27.2 oy almıştı.
YUNANİSTAN'DA SANDIKTAN "CEZA" ÇIKACAK
YUNANÄ°STAN'DA HALK SANDIK BAÅžINDA / FOTO GALERÄ°
Oy verme işleminin TSi 07.00'de başladığı Yunanistan'da seçimlerin sonucunu birinci derecede etkileyecek faktörlerin başında şüphesiz ekonomik kriz geliyor.
Yunan halkının bugünkü seçimlerde, yaşanan ekonomik krizden sorumlu tuttukları iktidar partilerini "cezalandırması" bekleniyor. Nitekim anketler, 38 yıldır Yunan siyasetini domine eden sosyalist PASOK ve muhafazakar Yeni Demokrasi partilerinin, seçimler sonucunda hükümet kurmalarına yetecek oyu almaktan çok uzak olduklarını gösteriyor. Bu durum, her iki partiyi de zorlu koalisyon görüşmelerine itecek.
Yunanistan'da PASOK lideri Yorgo Papandreu'nun geçtiğimiz Kasım ayında kabinedeki bakanların talebi üzerine istifa etmesinin ardından Lukas Papadimos başbakanlığında geçici bir koalisyon hükümeti kurulmuştu.
ERMENÄ°STAN
Ermenistan'da bugün yapılan parlamento seçimleri, eski Sovyet Bloku ülkesinin demokratik anlamdaki gelişimi açısından bir test olarak görülüyor.
Seçimlere sekiz siyasi parti ve bir siyasi blok katılıyor. Anketler, 2008 yılında olaylı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ülkenin başına geçen Serj Sarkisyan'ın başkanı olduğu Cumhuriyetçi Parti'yi, eski koalisyon ortağı Müreffeh Ermenistan Partisi'nin önünde ilk sırada gösteriyor.
Yoksulluk ve işsizlik gibi önemli sorunlarla boğuşan Ermenistan'da, hem cumhuriyetçi Parti, hem de milyarder iş adamı ve eski bilek güreşçi Gagik Tsarukyan liderliğindeki Müreffeh Ermenistan Partisi, seçim kampanyalarında ekonomiyi düzeltme vaadinde bulundular.
Uluslararası gözlemciler, yayımladıkları raporda, seçim sürecinde sistematik ihlaller olmadığını ancak bazı partilerin halka cep telefonu, yiyecek, alkol ve hatta traktör dağıtarak oy satın aldıkları yönünde iddialar bulunduğunu bildirdi.
Ermenistan seçim sistemine göre, 131 kişiden oluşan parlamentoda 90 koltuk siyasi partilere ayrılıyor. Yüzde 5'in üzerinde oy alan partiler, 90 koltuğu paylaşıyorlar. 41 koltuk ise bağımsız adaylara ayrılmış durumda.
Yüksek katılım beklenen seçimlerin ilk sonuçlarının bu gece veya yarın sabah alınması öngörülüyor.
SIRBÄ°STAN
Sırbistan'da halk bugün cumhurbaşkanı, milletvekilleri ve yerel yöneticileri seçmek için sandık başına gidiyor.
Anketler, bir süre önce görevinden istifa eden eski Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile milliyetçi Sırbistan Kalkınma Partisi'nin adayı Tomislav Nikoliç'i, cumhurbaşkanlığı için yarışan 12 aday arasında ilk iki sırada gösteriyor. Bu iki ismin partileri aynı zamanda parlamento seçimlerinde de en güçlü iki aday. Hem Avrupa yanlısı Tadiç, hem de eski devlet başkanı Slobodan Miloşeviç'in eski müttefiklerinden Nikoliç, Sırbistan'ın AB üyeliğini destekliyor.
Sırbistan'da 20 yıldan bu yana ilk kez seçimlerin ana maddesi ise Balkanlar'daki çatışmaların dışında bir konu: Ekonomi. Nitekim ülkenin giderek kötüye giden ekonomisi ve rekor düzeydeki işsizliğin yarattığı endişeler bu yıl, geçtiğimiz seçimleri gölgede bırakan Kosova sorununu da geri plana itti.
KOSOVA'DA SEÇİMLER OLAYSIZ GEÇİYOR
2008 yılında Sırbistan'tan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın kuzeyinde yaşayan 109 bin Sırbistanlı bugünkü seçimlerde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Misyonu'nun gözetiminde oy kullanıyor. Sırbistan'ın tanımadığı Kosova, toprakları üzerinde yaşayan çifte vadandaşlık sahibi Sırpların cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde oy kullanmasına izin veriyor ancak yerel seçimler için sandık kurulmasına bağımsızlığını tehdit ettiği gerekçesiyle karşı çıkıyor.
Ä°TALYA
İtalya'da 9.5 milyon seçmeni yakından ilgilendiren kısmi yerel seçimde oy verme işlemi başladı.
İtalya'da halk bugün ve yarın, aralarında Cenova, Palermo ve Verona gibi 26 büyük vilayetin de olduğu 900'ü aşkın belediyede, yerel idarecilerini seçmek üzere sandık başına gidiyor.
Nüfusu 15 binin üzerinde olan yerleşim yerlerinde, yüzde 50'nin üzerinde oy alan adaylar, ikinci tura gerek kalmadan belediye başkanlığını kazanmış olacak. İlk turda yüzde 50 ve üzerinde oy alamayan adayların bulunduğu yerlerde ise seçimin ikinci turu, 20 Mayıs Pazar ve 21 Mayıs Pazartesi günü yapılacak.
Seçimlerin, mali borç kriziyle mücadele eden teknokrat Mario Monti yönetimindeki İtalya'da nasıl bir siyasi tablo çıkaracağı merak konusu. Kriz nedeniyle geçen Kasım ayında, iktidardan düşen Silvio Berlusconi yönetimindeki merkez sağ, kısmi yerel seçimlere giren 26 büyükşehrin 17'sini elinde tutuyor.
Â