Beş oyuncaktan biri kaçak

Güncelleme Tarihi:

Beş oyuncaktan biri kaçak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2007 12:26

Oyuncakçılar Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Alioğlu, Türkiye'ye yasal olmayan yolla giren oyuncakların oranının yüzde 20 olduğunu belirterek, “Kaçağın yüzde 10'u vergilerin çok yüksek olması ve tarife farklılıklarından kaynaklanırken, kalan yüzde 10 direkt kaçakçılık” dedi.

Haberin Devamı

Alioğlu, Türkiye'ye yasa dışı yollardan giren oyuncakların şu anda büyük bir sorun olduğunu söyledi. Yasa dışı yollardan giren oyuncaklar herhangi bir denetimden geçmediği için çocukları sağlık açısından olumsuz etkileyebileceğine işaret eden Alioğlu, yetkililerin bu konuya eğilmesini istedi.

Alioğlu, “Bunu belirlemek çok güç ama ülkemize yasal olmayan yollardan giren oyuncakların oranının yüzde 20 olduğuna inanıyoruz” dedi.

Sektörde 1,5 yıl önceye kadar vergilerin yüksek olduğuna işaret eden Alioğlu, kaçağın yüzde 10'u vergilerin çok yüksek olması ve tarife farklılıklarından kaynaklanırken, kalan yüzde 10'u ise direkt kaçak ürünlerin oluşturduğunu belirtti.

Vatandaşları firma ismi olmayan oyuncakları almamaları konusunda uyaran Alioğlu, “Yine orada CE işareti, ürünün bir takım kullanma kılavuzunu koyuyorlar ama yasal olmayan yolla gelenlerde firma ismi olmuyor. Vatandaşlar firma ismi olmayan oyuncakları almasınlar, buna çok dikkat etsinler” diye konuştu.
Alioğlu, markalı malların da bu şekilde bazen ülkeye sokulabildiğini, bu konuda önlem alınması gerektiğini vurguladı.

“DENETİMLER HER AY YAPILIYOR”

Ahmet Alioğlu, Türkiye'ye giren oyuncakların denetimi ile ilgili olarak da, denetimlerin 2005 yılından beri AB komisyonundaki uygulamalar paralelinde yapıldığını, Türkiye'ye gelen ürünlerin test raporlarına girdiğini, imalatçı firmaların ürünlerinin de piyasaya girmeden önce test edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Sağlıksız oyuncaklarla ilgili konunun ABD'li oyuncak firması Mattel ile gündeme geldiğini hatırlatan Alioğlu, “Mattel ülkemize test raporları ile girmediği için incelenmesi mümkün olmadı. Zaten Mattel firması da sağlığa zararlı bütün ürünlerini piyasadan toplattı. Türkiye'de bu konu ortaya çıkmadan önce 2005 yılından beri zaten gerekli denetimler yapılıyordu. Mattel ile bu denetimler sıklaştırıldı. Daha önce bu denetimler üç ayda bir yapılırken şimdi her ay yapılıyor” dedi.
Ahmet Alioğlu, vatandaşların çocuklarına oyuncak alırken mutlaka firma isimleri adresleri olan oyuncakları almalarını, CE işaretine ve yaş grubuna dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

“KİŞİ BAŞINA OYUNCAK TÜKETİMİ 8-10 DOLAR”

2007 yılının Türk oyuncak sektörü açısından çok iyi geçmediğini, 2008 yılının da çok iyi geçeceğini öngörmediklerini söyleyen Alioğlu, sektörün bu yıl geçen seneye göre yüzde 20 oranında büyüdüğünü belirterek, “Türkiye'nin nüfusu artıyor. Yüzde 20 artışın daha fazla olması gerekirdi” dedi.
Alioğlu, sektörün şu anda gümrük ve navlun giderleri hariç 200 milyon dolar ithalat, 50 milyon dolar da imalat yaptığını, gümrük ve navlun giderleri ile birlikte 500 milyon dolarlık bir sektörden bahsedilebileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Ahmet Alioğlu, Türkiye'de kişi başına düşen oyuncak tüketiminin 8-10 dolar civarında olduğunu, Türkiye'de, nüfusu çok küçük olan Yunanistan kadar bile oyuncak tüketilmediğini söyledi. Kız çocukları için en çok satan oyuncağın bebek, erkek çocukları için de araba olduğunu ifade eden Alioğlu, eğitici oyuncakların satışının ön plana çıkmasını arzu ettiklerini kaydetti.

“OYUNCAKLA OYNAMA YAŞI DÜŞTÜ”

Oyuncak denince 0-14 yaşın akla geldiğini ancak Türkiye'de oyuncakla oynama yaşının 14'ten aşağıya düştüğünü belirten Alioğlu, “Oyuncakla şu anda 0-6 yaş çocuk grubu oynuyor. Bilgisayar oyunları çok gözde olunca 7-14 yaş grubu bilgisayar oyunlarına yöneldi. Bu da sektörün büyümesini olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!