Güncelleme Tarihi:
Suriye ile Türkiye arasında Akçakale gerginliğini değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Şam rejiminin bir an önce Türk topraklarına bomba atılmasının kasıtlı olmadığını ve büyük bir talihsizlik olduğunu tüm dünyaya ilan etmesi gerektiğini söyledi.
Resmi bir ziyaret için gittiği Pakistan’da bir açıklama yapan Lavrov, “Suriye yönetimi Akçakale olayının büyük bir talihsizlik olduğunu kabul etmesi ve bunun böyle olduğunu ilan etmesi büyük önem taşıyor. Büyükelçimizin Şam yönetimiyle yaptığı temaslarda bu yönde açıklamalar aldık. Şam rejiminin ayrıca BM Suriye özel temsilcisine de benzer izahatlar yaptığını biliyoruz" dedi.
"Şimdi önemli olan Suriye yönetiminin bize söylediklerini net bir şekilde komşusuna ve dünyaya söylemesidir" diyen Lavrov, Suriye yönetimi Türkiye’ye benzer bir olayın bir daha meydana gelmeyeceğinin garantisini vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
ORTAK BİLDİRİYE KARŞIYIZ
Rusya, BM Güvenlik Konseyi acil toplantısı öncesinde diğer dört daimi üye ülkeye gönderdiği itiraz ve uyarı yazısıyla da tavrını net bir şekilde ortaya koydu. Yazıda, “BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerine Suriye-Türkiye sınırındaki hadiseler hakkında dengeli yaklaşmaları ve tek taraflı bir bildiri kabul etmemeleri çağrısı yapıyoruz. Zaten mevcut durumda bir ortak bildiri kabul edilmesine de karşıyız” denildi.
BM Güvenlik Konseyi’nin Akçakale ile ilgili ortak bir bildiri kabul etmesine neden karşı çıktığını da izah eden Rus diplomatlar, “Her şeyden önce Güvenlik Konseyi Ankara’dan gelen taslağı olduğu gibi ortak bildirinin metni haline getirmiştir. Bu metinde Suriye topraklarından atılan top mermisi detaylı bir inceleme yapılmadan direk olarak Suriye’nin Türkiye topraklarını ateşe tutan taraf olarak gösterilmiştir. ‘Ateşe tutma’ ifadesi abartılı ve sadece Suriye’yi suçlayıcı nitelik taşımaktadır. Türkiye’nin Akçakale yerleşim birimine düşen mermi pekala hatayla rotasından sapmış olabilir. Bunun bir ilhak girişimi olarak gösterilmeye çalışılması kabul edilemez. Kabul edilmek istenen ortak bildiride ayrıca Türkiye’nin düşen top mermisine karşın Suriye’ye ateşle yanıt verdiğinden de söz edilmiyor” dedi.
TÜRKİYE, GÜVENLİK KONSEYİ'NE MEKTUP GÖNDERMİŞTİ
Suriye’den ateşlenen bir top mermisinin Akçakale’ye isabet etmesi sonucu beş kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye dün gece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden Şam yönetimine karşı “harekete geçme” çağrısı yaptı.
Türkiye’nin BM nezdindeki büyükelçisi Ertuğrul Apakan’ın BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Guatemala’nın büyükelçisi Gert Rosenthal’a gönderdiği mektupta, “Bu Suriye tarafından Türkiye’ye bir şiddet eylemidir. Bu olay uluslararası hukukun alenen ayaklar altına alınması ve uluslararası barış ve güvenliğin ihlali anlamına gelmektedir. Türkiye bu tarz kabul edilemez ihlallere en kısa sürede son verilmesi çağrısı yapmaktadır” dedi.
Birleşmiş Milletler’de görev yapan diplomatlar, Konsey’in bombardımanı “en güçlü ifadelerle” kınayan bir metni onaylamasını beklediklerini belirterek, Suriye’ye “komşularının egemenliğine ve bölgesel bütünlüğüne saygı gösterme” çağrısı yaptı.
Üzerinde görüşülen taslak metinde, “Uluslararası hukukun bu şekilde ihlali uluslararası barış ve güvenliğe çok ciddi bir tehdit anlamına gelmektedir. Konsey üyeleri bu ihlallerin derhal durdurulmasını talep etmektedir” denildi.
AFP, BM Güvenlik Konseyi’ne üye ülkelerin çoğunun bu bildiriye destek verdiğini ancak Rusya’nın bildirinin 24 saat daha ertelenmesini talep ettiğini belirtmişti.
RUSYA VE ÇİN ENGELİ
Türkiye'nin BM nezdinde "ciddi güvenlik tehlikesi" oluştuğunu belirterek "nefs-i müdafaa" ve "sınırları koruma" gerekçesiyle BM Şartı'nın 51'inci maddesinin devreye sokulmasını talep etmesi mümkün. Bu madde nefs-i müdafaa halinde ülkelere BM Güvenlik Konseyi kararını beklemeden harekete geçme hakkı tanıyor.
Ancak BM Güvenlik Konseyi'nden bu yönde bir karar çıkartmak çok da kolay görünmüyor. Zira Rusya ve Çin'in Suriye konusundaki daha önceki vetoları düşünüldüğünde, olası bir oylamada bu iki ülkenin yine olumsuz tavır takınacağı tahmin ediliyor. BM Genel Kurulu'nun ise bağlayıcı olmayan kararlar dışında bir etkinliği yok. Ancak uluslararası kamuoyunun ortak bir tavır içinde olduğunu sergileyen kararlar alabilen Genel Kurul'un önemi sembolik.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun dün, Türkiye’nin Suriye’deki hedefleri vurması hakkında yaptığı açıklamada, Suriye hükümetini, komşularının toprak bütünlüğüne itibar etmesi gerektiği konusunda uyardı ve Suriye halkına yönelik şiddetin sona ermesi gerektiğinin altını çizmişti. Ban, yaşananların, Suriye’deki çatışma ortamının, komşu ülkelere giderek daha fazla zarar verdiğini gösterdiğini söylemişti.
AKÇAKALE'YE TOP MERMİSİ DÜŞTÜ / FOTO GALERİ
|
Hükümetten ilk açıklama Çelik'ten |
Detayı için tıklayınız |
O oyun gerçek mi oluyor? |
Detayı için tıklayınız |
Türkiye şimdi ne yapacak |
Detayı için tıklayınız |
Dehşet anlarından ilk görüntüler |
Detayı için tıklayınız |
CNN Türk muhabiri 15 gün önce böyle uyarmıştı |
Detayı için tıklayınız |
CHP Akçakale'ye heyet gönderdi |
Detayı için tıklayınız |
Arınç: Karşılık vereceğiz |
Detayı için tıklayınız |
Suriye daha önce de vurulmuş |
Detayı için tıklayınız |