Beş bakanlık devreye girdi: Kadına şiddete taviz yok

Güncelleme Tarihi:

Beş bakanlık devreye girdi: Kadına şiddete taviz yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2020 07:00

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı kadına yönelik şiddete karşı yol haritasını belirledi.

Haberin Devamı

KADINA yönelik şiddetle mücadelede mevcut yöntemleri geliştirmek ve tüm Türkiye genelinde yapılan çalışmalarda bütünlük sağlamak için yeni bir çalışma yapıldı. Bu plan, uygulama metni olarak 81 ilin valilerine gönderildi. Şiddete maruz kalanlarla, kadın polis ve görevlilerin ilgilenmesi, hayati tehlikede olanların derhal korumaya alınması, şiddeti uygulayanla mağdurun uzlaştırmaya çalışılmaması ve bu konuda uzman olan personelin sık sık yerinin değiştirilmemesi istendi.

YENİ BAKIŞ AÇISI

Edinilen bilgiye göre, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı işbirliğinde, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı” hazırlandı. İlgili tarafların, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonu” tarafından alınan kararlar doğrultusunda çalışmalarını sürdürmekle yükümlü olduğu belirtildi. Hazırlanan ve 81 il valiliklerine gönderilen genelgedeki çarpıcı başlıklar şöyle:

Haberin Devamı

UZMANLAR YERİNDE KALACAK

* Şiddetle mücadele alanında deneyimli, müdür, sosyal çalışmacı, psikolog, kolluk görevlisi, sağlık personeli  gibi personelin, görev yerinin sık değişmesini önlemek için gerekli önlemler alınacak.

* Mağdura yönelik iş ve işlemler, kişilerin kendilerini rahat hissedebilecekleri, fiziki koşullar olarak uygun ortamlarda bu alanda eğitim almış, tercihen kadın personel tarafından gerçekleştirilecek.

* Önleyici tedbir kararı olan şiddet uygulayanların geçmiş suç ve mükerrer şiddet kayıtları kolluk birimleri tarafından analiz edilecek. Vaka bazlı çalışılacak, riskli durumlarda tedbir kararlarının uygulanması titizlikle takip edilecek.

GEÇMİŞİ İNCELENECEK

* Koruma tedbirlerinin etkinliği açısından, şiddet mağdurunun daha önce başka şikayetinin, soruşturma veya davasının bulunup bulunmadığı mutlaka kontrol edilecek. Süregelen şiddet vakalarının tespit edilmesi halinde şüpheli hakkında mükerrer olaylarla, orantılı koruma tedbirlerine başvurulması için yetkili makamların dikkati çekilecek.

Haberin Devamı

* Mağdurun hayati tehlikesinin bulunması halinde, talebinin bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, geçici koruma altına almak da dahil olmak üzere, yaşama hakkının korunmasını sağlamak amacıyla gerekli işlemler yürütülecek.

SİLAH UYARISI

* Hakkında barınma yeri sağlanmasına yönelik karar verilen mağdur, ivedilikle ŞÖNİM’e ulaştırılacak. Kadının il içi veya il dışı nakillerinde, ŞÖNİM tarafından talep edilmesi halinde kadına kolluk birimleri tarafından refakat edilecek.

* Kanun kapsamında haklarında tedbir kararı verilenlere “tabanca, yivsiz av tüfekleri, spor ve nişan tüfek ve tabancaları” taşıma-bulundurma izni verilmeyecek. Önceden verilen taşıma-bulundurma silah ruhsatlarına istinaden tabanca ve tüfekleri olanların haklarındaki tedbir kararı kaldırılıncaya kadar tabanca ve tüfekleri muhafaza altına alınacak.

Haberin Devamı

İLK AŞAMADA UZLAŞTIRMA YOK

* Koruyucu veya önleyici tedbir kararlarının alınması ve yerine getirilmesi aşamasında, şiddet mağduru ile şiddet uygulayan arasında uzlaşma ya da arabuluculuk önerilmeyecek.

* Kadına yönelik şiddet fiilleri nedeniyle tutuklu veya hükümlü bulunan şahısların firar ya da tahliye durumlarında, şiddet mağdurlarına yönelik koruyucu-önleyici tedbirler, kurumlar arasında koordinasyon sağlanarak ivedilikle alınacak.

POLİS DE EĞİTİLECEK

* Asayiş alanında görev yapan kolluk görevlilerine, kadına yönelik şiddetle mücadele, erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele gibi konularda düzenli olarak eğitim ve bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

* Sağlık kuruluşlarına başvuranlardan şiddet mağduru oldukları tespit edilenler hakkında Cumhuriyet Savcılığına ve ŞÖNİM’e ivedilikle bildirimde bulunulacak, bireylere hakları ve başvuru mekanizmaları hakkında bilgilendirme yapılacak.

PSİKOLOJİK DESTEK

* Kadına yönelik şiddet sonucu oluşan bulgular eksiksiz teşhis edilecek, şiddet mağduru bireyin ihtiyaç duyduğu tıbbi bakım ve psikolojik destek titizlikle sunulacak, mağdurun örselenmemesi için gerekli önlemler alınacak.

* Cinsel şiddet mağdurlarına yönelik sağlık kuruluşlarında gerçekleşen tıbbi ve adli muayene sürecinde ikincil travma ve örselenmeyi önleyecek şekilde gerekli çalıyma yapılacak.

HIZLA GİZLİLİK

Haberin Devamı

* Gizlilik kararı olan mağdurların, sağlık hizmetlerinden yararlanırken herhangi bir gecikme ya da aksaklıkla karşılaşmaması için gerekli önlemler alınacak.

* Kadın sığınmaevlerinden hizmet alan şiddet mağduru kadınlar ve beraberindeki çocukların sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması, muayene ve tedavilerinde öncelik tanınması, raporların hızlı tanzim edilmesine ilişkin gerekli düzenlemeler yapılacak.

BAKMADAN GEÇME!