Bernanke'nin işi daha zor

Güncelleme Tarihi:

Bernankenin işi daha zor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2010 10:38

İkinci kez ABD Merkez Bankası (Fed) başkanlığı Senato'da onaylanan Ben Bernanke, bu dönemde bankaya yönelen eleştirileri önlemek için daha fazla çaba sarf edecek gibi görünüyor.

Bloomberg'de yayımlanan bir haber analizde, Senato'daki başkanlık oylaması sırasında ortaya çıkan lehte ve aleyhteki oy sayısının Bernanke’yi zor günlerin beklediğini ortaya koyduğuna işaret edildi.

 

Oylamada Bernanke'ye çıkan destek oylarını sayısı 70 olurken, red oylarının sayısı ise 30 oldu. Senatodaki Demokratlardan 47’e 11 onay oyu olan Bernanke, 22 Cumhuriyetçi senatörden 18’inden onay aldı.

 

Ret oylarının sayısı, Fed başkanının Senato'da onaylanması uygulamasının başladığı 1978 yılında beri ilk defa bu kadar yüksek oranda görüldü. 

 

 

KISITLAMALAR İSTENİYOR

Senato'nun özellikle Cumhuriyetçi kanadında yer alanlar, Fed'in para politikası kararları üzerindeki Kongre kalkanını ve kurumun bankaları denetleme yetkilerini kısıtlamak istiyor.

 

Fed başkanlığında ikinci dönemine 1 Şubat itibariyle başlayacak olan Bernanke'nin ise bu kararlara karşı çıktığı biliniyor.

 

Bloomberg'e konuyla ilgili değerlendirmede bulunan eski Fed yetkililerinden Vincent Reinhart, Bernanke'nin küresel kriz dönemindeki attığı adımlar sonrasında gerçekleşen tartışmaların, Fed'in yetkilerine odaklanılmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çekti.

 

Vatandaşların, krizde finansal zorluklar yaşayan sigorta şirketi American International Group (AIG) ve Citigroup gibi Wall Street'in büyük kurumlarının kurtarılmasında Fed'in oynadığı role verdiği tepki de kurumun yetkisinin sorgulanmasına neden oluyor.

 

TEPKİ KİŞİSEL DEĞİL

Reinhart, Bernanke'ye karşı olma durumun kişisel olarak algılanmamasına da dikkat çekerek bunun nedenini, "Bu halkın kuruma olan güvensizliğini gösteriyor" şeklinde açıkladı.

 

Aralarında Rhode Island'ın Demokrat Senatörü Sheldon Whitehouse'un da bulunduğu Senatörler, kriz döneminde uygulanan ve ekonominin geneli için bir iyileşme vaat edenkurtarma paketlerinden, Wall Street şirketlerinin kârlı çıktığını düşünüyor.

 

Oylamada Bernanke için ret oyu kullanan Whitehouse, “ABD ekonomisindeki iyileşmenin skor tablosu Fed ise, kazanan takımın bankalar olduğunu görüyoruz” dedi.

 

 

Bernanke'nin destekçileri ise  Fed'in bağımsızlığını kısıtlayacak yasaların çıkarılması durumunda, kurumun Kongre'den gelebilecek faiz oranlarını düşük seviyede tutma baskısına karşı direncinin azalacağını söylüyor.

 

Fed, ülke ekonomisini canlanması için gösterge faiz oranlarını tarihi dip seviyesi olan yüzde 0 ile 0.25 seviyesinde tutarken, son dönemde artırım yönündeki görüş ayrılıkları çoğalıyor.

ORTADAN KALDIRMA ÇAĞRISI

Haber analizde, Temsilciler Meclisi’nde Fed’in tamamen ortadan kaldırılması isteyenlerin de olduğuna dikkat çekildi. Cumhuriyetçi Teksas temsilcisi Ron Paul’un kurumun yürürlükten kalkması çağrısı yaptığı ve kendisine 300’den fazla destekçi bulduğuna dikkat çekildi.

Kongre üyeleri aynı zamanda Fed’in bölgesel başkanlarının yetkilerini azaltmak ya da en azından şu anda özel bir yönetim tarafından seçilip, Washington’daki Fed yöneticileri tarafından onaylanan adayların göreve gelme sürecine daha fazla müdahale etmek istiyor.

 

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!