Güncelleme Tarihi:
19 ülkenin kadınları konferansta sorunlarını tartıştı
Avrasyalı Yönetici Kadınlar Konferansına katılan Berna Yılmaz, ‘‘Topyekun seferberlik projesi hazırlamalıyız. Bu da, her kesim kadının yaşamboyu gönüllüğü demektir’’ dedi.
Berna Hanım, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in eşi Semra Sezer'in eğitim seferberliği konusundaki çalışmalarına eğer teklif gelirse, her türlü desteği vereceğini söyledi.
3. Avrasya Ekonomi Zirvesi içinde dün toplanan ‘Avrasyalı Yönetici Kadınlar Konferansı’na katılan 19 ülkenin bakan ve yönetici konumundaki çok sayıdaki kadınına, Türk kadınının dünyadaki yerini anlatan, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Hasan Gemici'ydi.
Hasan Gemici, Türk kadının sorunlarını anlatıp, Meclis'te hálá yeterince temsil edilemediğini söylediği sırada, yanımda oturan Berna Yılmaz'a eğilip sordum;
‘‘İşte tablo bu. Kadın sorunlarının çözümünü bir erkek bakana bırakmışız. Bu bizim yanlışımız değil mi?’’
KADINLAR ERKEĞE EMANET
Berna Yılmaz, hararetle başını sallayıp, ‘‘Hem de nasıl’’ dedi. ‘‘Ama ben asıl, Kadın Bakanlığı adını kabul etmiyorum. Kadın Bakanlığı, kadın günü ne demek? Kadın-erkek eşittir ve bakanlığın adı Çocuk ve Aile Sorunları Bakanlığı olmalıydı.’’
Avrasyalı Kadınlar Konferansına, Başbakan Yardımcısının eşi olmanın yanısıra Lösemili Çocuk Derneği Fahri Başkanı olarak katılan Berna Yılmaz, yanımızda oturan eski Bakan DYP Milletvekili Ayfer Yılmaz'dan da destek alarak sıkıntısını dile getirirken, yine sordum:
‘‘Siz Başbakan eşiydiniz. En üst yönetimler elinizde. Neden bu konularda uyarmadınız ve yanlışları değiştirtmek için çalışmadınız?’’
‘‘Yalnızdım.’’ dedi ve devam etti:
‘‘Hepsini söyledim ama hep yalnız kaldım. Siz,biz, hepimiz tam destekle bu konuda elbirliğiyle çalışmalıyız. Kadın kadına daha fazla yardım etmeli. Bunları hep söyledim ama başaramadım.’’
Hollanda'daki bir kadın toplantısında Türkiye'yi temsil etmek üzere yola çıkacağı için konuşmasını uzatmadan salondan ayrılan Devlet Bakanı Gemici'nin ardından Berna Yılmaz davet edildi. Konuşmasında kadının yapısı gereği erkekten farklılığı olduğunu, ancak bilgi toplumunda artık kadının bilgisiyle üstünlük sağladığına değinen Berna Yılmaz, ‘kadının kalkınması için aktifliğin reçetesini’ ise şöyle açıkladı:
‘‘Topyekün seferberlik projesi hazırlamalıyız.Bu da, sivil toplum örgütlerinde rol alan her kesim kadının yaşamboyu gönüllüğü demektir. Bizler örnek model oluşturmalıyız.’’
Bir soru üzerine ise Cumhurbaşkanı'nın eşi Semra Sezer'in başlatacağı eğitim seferberliğine, eğer Sezer'den teklif gelirse sonuna kadar katılıp destek vereceğini söyledi.
ÇİLLER GELMEDİ
Konuşmacılar listesinde yer aldığı halde zirveye gelmeyen DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in katılmayış nedenini, DYP'li Ayfer Yılmaz, ‘‘Teyid alınmadan ilan edilmiş’’ diye belirtti. Konferans Başkanı Müjgan Suver ise ‘‘Defalarca teyid aldık ama gelmediler’’ demekle yetindi.
Kadın erkek eşitliği yaşama geçirilmeli
CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer 'nin eşi Semra Sezer, kongreye yolladığı mesajda Türkiye'nin, benimsediği evrensel değerler ve çağdaşlığı hedefleyen açılımları ile bulunduğu bölgede birçok ülkeye örnek olduğunu söyledi. Sezer mesajında şöyle dedi:
‘‘Türk kadını ulaştığı ekonomik, sosyal ve siyasal konumuyla cumhuriyet ve modern Türkiye'nin simgesidir. Türk kadının geldiği nokta, önemli bir ilerlemeyi göstermekle beraber yeterli olarak değerlendirilmemelidir. Kadın erkek eşitliği bu alanda yaşama geçirilmeli, kadınlarımız yasal olarak sahip oldukları hakları tam olarak kullanabilmelidir. Devletin ilgili kurumlarının yanısıra, sivil toplum kuuluşlarının da bu amaç doğrultusunda çalışma yürütmeleri mutluluk vericidir. Kadınlarımızın birey olarak kendi sorunlarına sahip çıkmaları, yaratıcı güçlerini ortaya koymaları ve daha iyi bir yaşam standartına ulaşmak için çaba götermeleri, demokratik düşünce tarzının yerleştiğinini göstergesidir.’’
Kadınlar kendinize güvenin her işin en iyisini yapın
AVRASYA Yönetici Kadınlar Kongresi'nde dün söz alan DSP milletvekili Gönül Saray, Amasya'nın bir dağ köyünden TBMM'ye uzanan yaşam sürecini anlattı. Toplantıda eşinin soyadı Alphan'ı kullanmaması dikkat çeken DSPli milletvekili, Köysen olan ilk adını da ilk kez kullandı ve konuşmanın bir yerinde, ‘‘Köyden geldiğimi hiç unutmamam için annem babam bana Köysen adını koydu. Köysen Gönül Saray olarak bunu diğer kadınlara örnek olsun diye anlatıyorum’’ dedi. Saray, Matild Manukyan'ı kastederek adını anmadan, ‘‘Konusu ne olursa olsun, geçen yıllarda İstanbul'da bir kadının üst üste vergi rekortmeni olmasından gurur duyuyorum. Ama kadın sermaye değil sermayedar olmalı’’ dedi.
Saray, konuşmasında kadınlara aktif hale gelmeleri açık davetini yaptı. ‘‘Fakat, ama demek yerine başarıyı isteyin. Anne babanızda, kacanızda, devlette güven aramayı bırakıp kendinize güvenin’’ diyen Saray, kadınlara en iyi bildikleri iş neyse onu yapmalarını tavsiye etti. Saray, ‘‘En iyi yaptığınız ıspanaklı börek ise onu yapın. Bahçe duvarınızın yakınında onu satabileceğiniz bir yer vardır. En iyi yaptığınız şey çamaşır yıkamaksa çamaşır yıkayın. Yakınınızda çamaşırlarını yıkayabileceğiniz bir hastane ya da fabrika vardır’’ dedi.
Bildirisini okutmadılar
KONFERANSIN ‘Yönetimde Kadın’ başlıklı birinci oturumunu Hürriyet Gazetesi İnsan Kaynakları Gazetesi Yönetmeni Yaprak Özer yönetti. Özer'in daveti üzerine bir bildiri sunmak üzere kürsüye gelen İstanbul Devlet Opera ve Balesi eski Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Yekta Kara, yeni genel müdürün son dakikadaki müdahalesiyle konuşma yapamadı. Kara, katılımcılardan özür dileyerek, ‘‘Biraz önce İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'nden bir tebligat aldım. Konuşmamı önce onlara onaylatmam gerekiyormuş’’ dedi. Bunun üzerine DSP milletvekili Gönül Saray, ‘‘Bildirinizi ben okuyabilir miyim?’’ diyerek kürsüye geldi ve Kara'nın bildirisini okudu.