Güncelleme Tarihi:
Berlin'in Charlottenburg semtindeki “Pommern-Oberschule” okulunda da 21 mart tarihinde Angolalı bir öğrencinin bir Arap öğrenciyle kavga ettiği, Arap öğrencinin olayı SMS ile arkadaşlarına haber vermesi üzerine bir grup Arap öğrencinin sınıfı basarak Angolalı öğrenciyi dövdüğü belirtildi.
Berlin'de yayınlanan “B.Z” gazetesi, Almanya'daki suç olaylarının 4'te 1'inin yabancılar tarafından işlendiğine dikkati çekerek, genç göçmenler arasında şiddet eğiliminin gittikçe arttığını yazdı.
Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Edmund Stoiber, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Bavyera eyaletinin bu hafta içinde okullardaki şiddet olaylarına karşı alınabilecek önlemleri görüşeceğini belirterek, şunları söyledi:
“Almanca bilmeyen okula kaydedilmeyecek. Okulda olay çıkaran sınıftan uzaklaştırılacak. Burada uyum sağlamayan Almanya'yı terk edecek. Bizim eyaletimizde, eylül ayından itibaren Almanca bilmeyen çocuklar okula alınmayacak. Önce özel olarak hazırlanan teşvik sınıflarına gönderilecekler.”
Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Günther Oettinger de, “Uzun süre ülkemizde yaşayacak yabancılar, vatandaş olmak istesin ya da istemesin Almanca öğrenmek zorundalar” dedi.
Oettinger, Focus dergisine yaptığı açıklamada, yabancılara sadece Almanca öğrenmeyi taahhüt etmeleri durumunda işsizlik parası ödenmesini önerdi.
Brandenburg Eyaleti İçişleri Bakanı Jörg Schönbohm da, “Şiddet yanlısı öğrencilerin okuldan uzaklaştırılarak birkaç gün süreyle bir eğitim yurduna ya da gençlik cezaevine yerleştirilmeleri konusu üzerinde de düşünmeliyiz” dedi.
Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, okullarda şiddet olaylarına hoşgörü gösteremeyeceklerini belirterek, Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Thierse de “Rütli” okulundaki olayların nadir olaylar olmadığını söyledi.
Berlin Eyaleti Eğitim ve Spor Bakanı Klaus Böger, “Die Welt” gazetesine verdiği demeçte, sorunun okulların yapısından kaynaklanmadığını savunarak, okullarda farklı kültürlerden öğrencilerin nasıl birlikte okutulabilecekleri konusunda düşünülmesi gerektiğini söyledi.
Personel yetersizliğinin de büyük bir sorun olduğunu ifade eden Böger, bazı okullarda ağırlıklı olarak Arap öğrencilerin olduğuna, ancak Arapça bilen hemen hemen tek bir okul görevlisinin bile bulunmadığına dikkati çekti.
Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) Berlin eyaleti parti teşkilatı Genel Sekreteri Frank Henkel ise şiddet yanlısı öğrencilerin ailelerine ödenen çocuk paralarının büyük ölçüde kesilmesini ya da tümüyle silinmesini önerdi.