Ali VARLI / BERLİN
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2014 11:08
ZUKUNFT Berlin Vakfı, Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ile Berlin ve Türkleri konuştu. Berlin Büyükelçiliği’ndeki sohbeti yaklaşık yüz kişi dinledi.
Karslıoğlu, Berlin'e ilk Türk heyetinin Ahmet Resmi Efendi başkanlığında 1763 yılında geldiğini, daha sonra da Giritli Ali Rıza Efendi'nin Berlin'e Türk elçisi olarak atandığını anlattı. Büyükelçi,
Ali Rıza Efendi'nin Berlin'de öldüğünü ve bugün Columbiadamm olarak bilinen yerde toprağa verildiğini hatırlatırken, Türklerin Berlin'deki izlerinin çok eskiye dayandığına dikkati çekti.
Deutschland Radio eski yöneticisi Ernst Elitz ve ARD Hauptstudio eski şefi Jürgen Engert'in sorularını cevaplayan Karslıoğlu, “Türkiye ile Almanya arasında yapılan işgücü anlaşmasından öncesinden de Türkler, özellikle de Türk öğrenciler Berlin'e geldi. Ayrıca 1946 yılında Berlin'deki gazeteler Berlin'e Türk Belediye başkanı seçildiğini yazdı. Ernst Reuter Belediye başkanı olunca basın onu Türk diye tanıttı. Çünkü savaş nedeniyle Reuter, Türkiye'de uzun süre kaldı” dedi.
Büyükelçi, Berlin'de 30 civarında caminin bulunduğunu hatırlatırken, İslam'ın da artık bu kentin bir parçası olduğunu kaydetti.
KÜLTÜR VE YEMEK
Berlin'de yaşayan Türklerin kurduğu işletmelerle kentteki en büyük göçmen işletme sahibi grubun Türkler olduğunu belirten Büyükelçi, şunları söyledi:
“Berlin'de ekonomisinin ayrılmaz parçası oldu Türkler. Döner artık Berlin mutfağının bir parçası. Oğlumun sınıfta herkes kendi ulusal mutfağıyla ilgili yemeklerden bahsederken oğlum da Türk yemeği olarak döneri anlatıyor. Sınıf arkadaşlarından biri kalkıp 'Hayır o Berlin'in yemeği' diye itiraz ediyor. Artık Berlin'de ve Almanya'da 23 Nisan'da çocuk bayramı kutlanıyor. Sadece Türkler değil kentteki tüm çocuklar katılıyor kutlamalara. Artık, ekonomik, siyasi, kültürel ve diğer bir çok alanda kültürler birbiriyle kaynaştı. Berlin'de bu anlamda ciddi Türk izleri var artık.”