Güncelleme Tarihi:
BERLİN Büyükelçiliği yeni kançılarya binası, 69 yıl sonra Berlin’deki tarihi mekanına geri döndü. Osmanlı döneminde elçilik binası olarak kullanılan arsa üzerinde inşa edilen kançılarya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı. Açılış için düzenlenen törene Alman hükümeti adına Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle katıldı. Bin 500’ün üzerinde davetlinin yer aldığı görkemli açılışta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AB’den sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış da hazır bulundu.
30 MİLYON EURO’YA MAL OLDU
Yapımına geçtiğimiz yılın temmuz ayında başlanan Büyükelçilik Binası yaklaşık 30 milyon Euro’ya mal oldu. 3 bin metrekaralik alana sahip yeni bina, Dışişleri Bakanlığı’nın yurtdışındaki en büyük misyon şefliği olma özelliği de taşıyor. Çatısının bir bölümü camla kaplı olan binada 110 kişilik bir sinema salonu ve çok amaçlı kullanım özelliği bulunan büyük bir salonu bulunuyor. Başbakan Erdoğan, Berlin’e haraketi öncesinde grup toplantısında yaptığı konuşmada, Büyükelçiliğin Türkiye’ye yakışır bir elçilik binası olduğunu belirtti.
OSMANLI MİRASI
Osmanlı döneminde Almanya’nın başkenti Berlin’de Tiergarten Caddesi ile Hildebrand Caddesi’nin kesiştiği yerde satın alınan bina 1918 yılından itibaren önce Osmanlı Büyükelçilik, ardından da 1923 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik binası olarak hizmet verildi. Bina 1944 yılına kadar büyükelçilik olarak kullanıldı. Ancak 2. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Berlin’e atılan bombalardan nasibini alan bina yerlebir oldu. 2. Dünya Savaşı’nın ardından 23 Mayıs 1949 tarihinde resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nin yeni başkenti Bonn’da Türkiye 1950 yılında yeni Büyükelçiliğini açtı. Büyükelçilik 1950-1999 yılları arasında Bonn’da hizmet verdi. Federal hükümetin 1999 yılında Berlin’e taşınmasıyla Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği de aynı yıl Berlin’e taşındı. Büyükelçilik, Berlin’de altı katlı kiralık bir binada 1999 yılından bugüne kadar çalışmalarını sürdürdü.
Büyükelçilik binasının teknik özellikleri:
- Berlin Büyükelçiliği’nin ana giriş kapısı, Bonn’daki elçilik binasının kapısındaki bakırlar kullanılarak yapıldı.
- 800 kişilik çok amaçlı balo ve konferans salonu bulunuyor. Ancak salon, iki blok arasında kalan ve üstü tamamen camla kaplı galerinin kapılarının da açılmasıyla yaklaşık 2 bin kişiye de hizmet veribelecek.
- Galeride, yine eski Bonn Büyükelçiliği’nden getirilen ve Bedri Rahmi’nin eseri olan 9 parçadan oluşan bir vitray çalışması yer alıyor.
- Temeli 2010 yılının ekim ayında atılan yeni Büyükelçilik binasının inşası 24 ay sürdü.
- Toplam 3 bin 900 metrekalerik temel alanı olan elçiliğin garajı da dahil olmak üzere 10 bin metrekarelik kapalı alan zemini bulunuyor.
- Binada, video sunumlarının da yapılabileceği 110 kişilik anfi şeklinde konferans salonu yer alıyor.
- Yeni Büyükelçilik binası’nın iç ve dışa bakan camlarında Selçuklu desenleri hakim.