Güncelleme Tarihi:
Yeni savcının atanması ile dosyaya dilekçe sunarak soruşturmanın bir an önce tamamlanmasını isteyen Avukat Evrim Deniz Karatana, “Dosya savcısı Faruk Bildirici 12.06.2014 günlü HSYK Kararnamesi ile Antalya Hakimliği'ne atandı. 12.06.2014 tarihinden bu güne kadar, yani 3 aydır dosyada hiçbir işlem yapılmadı" dedi. Berkin Elvan'ın ailesinin avukatı Evrim Deniz Karatana, dosyanın savcısının belirlenmesi ile birlikte dosyaya yeni bir dilekçe sundu.
Dilekçesinde, Berkin Elvan'ın başına isabet eden gaz fişeği ile yaralanmasından sonra 25 Haziran 2013 tarihinde yaptıkları suç duyurusu ile soruşturmanın başladığını hatırlatan Avukat Karatana, yaptıkları suç duyurusundan yaklaşık 1 yıl sonra 5 Mayıs 2014 tarihinde bilirkişi raporu ile suçun faillerinin eşkalinin belirlendiğini savundu.
Eşkalleri belirlenen faillerin İl Emniyet Müdürlüğü'nce kimliklerinin tespit edilmesi için 8 Mayıs 2014 tarihinde savcılığa bir dilekçe sunduklarını hatırlatan Avukat Karatana, “Söz konusu 8 Mayıs 2014 tarihli dilekçemizin ardından savcılıkça herhangi bir işlem yapılmadığı gibi, dosya savcısı Faruk Bildirici 12.06.2014 günlü HSYK Kararnamesi ile Antalya Hakimliği'ne atandı. 12.06.2014 tarihinden bu güne kadar, yani 3 aydır dosyada hiçbir işlem yapılmadı" dedi.
Üç ay önce verdikleri dilekçe doğrultusunda eşkalleri belirlenen 4 polisin açık kimliklerinin tespiti için İl Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılmasını isteyen Avukat Karatana, “Bilirkişi raporu ve görev emirleriyle sabitlenmiş şüpheli eşkallerini Emniyet Müdürlüğü'ne göndererek açık kimliklerinin dosyaya celbinin talep edilmesi zorunludur" dedi. Avukat Karatana, böylece soruşturmanın tamamlanarak şüpheli polisler hakkında kamu davası açılmasını istedi.
BAZI POLİSLERİN İFADESİ ALINMIŞTI
Soruşturmanın ilk savcısı Faruk Bildirici, Elvan'ın ölümünden 2 gün sonra 13 Mart 2014 tarihinde olayın meydana geldiği bölgede görev yapan 4 polis memurunun ifadesini almıştı. "Berkin Elvan'ın ölümü soruşturması" hala sürerken Gezi olaylarıyla ilgili olarak başlatılan bir çok soruşturma noktalandı. Çok sayıda isim hakkında çeşitli suç iddiaları ve hapis istemleriyle davalar açıldı. Bunlardan başlıcaları şöyle;
TAKSİM DAYANIŞMA PLATFORMUNA DAVA
Mücella Yapıcı ve Ali Çerkezoğlu'nun aralarında bulunduğu Taksim Dayanışma Platformu üyeleri hakkında 3 ayrı soruşturma başlatıldı. Yapıcı ve Çerkezoğlu'nun da aralarında bulunduğu isimlerle ilgili soruşturma 26 şüpheli isminin yer aldığı dava ile sonuçladı.
BJK TARAFTAR GRUBUNA DAVA
Eylemlere destek veren Beşiktaş taraftar gurubu Çarşı'nın liderlerinin de aralarında bulunduğu kişiler hakkında başlatılan sonuçlandı. "Hükümeti yıkmaya teşebbüsö le suçlanan 35 kişi önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak. Aralarında Dolmabahçe Camii'ne giren kişilerin de bulunduğu 255 şüpheli hakkında bir başka dava da, tamamlanan soruşturmalardan biri.
BAYRAKÇI SARIÇİÇEK'E DAVA
Şüphelileri arasında bayrak satıcısı Ali Sarıçiçek'in bulunması nedeniyle sürecin bilinen soruşturmalarından bir başkası da davayla sonuçlandı.Ali Sarıçiçek'in önce tutuklandığı ardından serbest bırakıldığı soruşturma 26 kişinin yargılandığı davaya dönüştü.
KIRMIZILI KADINA BİBER GAZINI SIKAN POLİS YARGILANIYOR
Öte yandan Gezi'nin sembol ismi Ceyda Sungur'a biber gazı sıkan polis memuru Fatih Zengin hakkında da dava açıldı. Palası ile vatandaşlara saldıran Sabri Çelebi hakkında başlatılan soruşturma da iki ayrı dava ile sonuçlandı.
TAKİPSİZLİK KARARLARI DA VAR
Gezi olayları çerçevesinde başlatılan bazı soruşturmalarda da takipsizlik kararları verildi, kovuşturmaya gerek görülmedi. Bunların arasında sanatçı Mehmet Ali Alabora hakkında iki ayrı soruşturma ile 13 kişi hakkındaki yapılan bir başka soruşturma da var.