Saygı ÖZTÜRK
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2008 00:00
AKP Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, "işleyip, ihraç edeceğim" taahhüdüyle ithal ettiği çayların yerine "çöplerini" göndermeye çalıştığıyla ilgili bir davada beraat etmişken, Gümrük Müfettişleri olayın peşini bırakmadı. Müfettişlerin ısrarı üzerine TÜBİTAK, daha önce "bunlar çay" raporu vermişken, ’sahte’ye dönüştürdü. Gümrük Müsteşarlığı, Bayramoğlu hakkında suç duyurusu yaptı.
AKP Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu’na ait şirketin, işlenmek üzere ithal ettiği çayların yerine, çöplerini ihraç etmeye kalkıştığı gerekçesiyle Gümrük Müsteşarlığı tarafından hakkında Çerkezköy Cumhuriyet Savcılığı’na 5 Mart 2008’de suç duyurusunda bulunuldu. Daha önce TÜBİTAK’ın raporuna dayanarak hakkında beraat kararı verilen şirket sahibi ve sorumlularının, TÜBİTAK’a başka ürüne ait numune gönderdiği müfettişler tarafından saptandı ve bunun için de ayrıca suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.
255 BİN DOLARLIK ÇAY: İhraç edilmek kaydıyla Filiz Çay’ın 2003 sonunda yurda soktuğu ve işlendikten sonra ihraç edilmesi planlanan 255 bin dolarlık 120 ton çayın ihracı aşamasında ihbarda bulunuldu. İşlendikten sonra yurt dışına gönderilmek istenen çayın, beyan edilen çaydan farklı olduğu gerekçesiyle Çerkezköy Gümrüğü işlem başlattı. Numuneler Halkalı Gümrük Müdürlüğü, İstanbul Gıda Ürünleri Laboratuvarı ve Çaykur laboratuvarında incelendi. Üç kuruluş, ihraç edilmek istenilen ürünün çay olmadığına karar verdi. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Bilim ve Araştırma Enstitüsü ise çay olduğu sonucuna vardı.
ÖNCE BERAAT: Çerkezköy Gümrük Müdürlüğü’nün suç duyurusu üzerine açılan davada, TÜBİTAK’ın analiz raporuna dayanılarak Çerkezköy 1. Asliye Ceza Mahkemesi ilgililer hakkında beraat kararı verdi. Ancak Çerkezköy Mal Müdürlüğü avukatı kararı temyiz etti. Gümrük müfettişleri, TÜBİTAK’ın analizinde kullanılan numunelerin, beyanname kapsamı eşyalardan alınan ve Gümrük İdaresi’nce TÜBİTAK’a gönderilen numuneler olmayıp, Filiz Çay’ın sağladığı numuneler olduğu sonucuna vardı.
TÜBİTAK DOĞRULADI: Gümrük Teftiş Kurulu Başkanlığı, TÜBİTAK’a durumu bildirdi ve bu konuda bilgi istedi. TÜBİTAK Marmara Araştırma Enstitüsü tarafından gönderilen 27 Aralık 2007 tarihli yazıda TÜBİTAK tarafından verilen cevap, olayı tüm boyutlarıyla ortaya koydu.
’GÜMRÜK İSTİYOR’ DEDİLER: TÜBİTAK yetkilileri, müfettişlere verdiği bilgide, "Filiz Çay yetkilileri enstitümüze yaptığı ziyaret sırasında görüşmeye katılan enstitü personeline ’Çerkezköy Gümrüğü’nde mallarının olduğunu, bunların çekilebilmesi için gümrüğün bu testi istediğini, Gümrük Müdürlüğü’nün de konu hakkından bilgisi olduğunu’ söylediklerini" belirttiler. Gümrük Memuru A.A.’nın çay numunelerini elden ulaştırılması gerekirken, TÜBİTAK’a hiç gitmediği, bunun yerine tahlillerde kullanılacak numunelerin Filiz Çay firmasında çalışan Abdülselim Bayramoğlu tarafından TÜBİTAK’a götürüldüğü ve analizde bu örneklerin kullanıldığı ortaya çıkarıldı.
TÜBİTAK’IN YENİ RAPORU: Müfettişler, numuneyi yeniden TÜBİTAK’a gönderdi. Yapılan analiz sonucu bunun Seylan Çayı ya da siyah çay olmadığı yönünde rapor düzenlendi. Aynı çaylarla ilgili olarak 4 kuruluş da ithal edilip işlendikten sonra gönderilmek istenen ürünün çay olmadığı sonucuna vardı.
GEÇMİŞE DÖNÜK ARAŞTIRMA: Yüzde 145 Gümrük Vergisi’ne tábi çayın 120 tonluk bölümüyle ilgili işlemler yeniden başlatıldı, MÜSİAD’ın (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) eski Başkanı da olan Ali Bayramoğlu’nun şirketinin geçmiş ihracatları da incelemeye alındı. Filiz Çay’ın şirket müdürü, Milletvekili Ali Bayramoğlu ve Gümrük Müşaviri Uğur Tekin hakkında takibatta bulunulması için ilgili makamlara yazı gönderildi.
İspat etsinler vatandaşlıktan çıkmaya hazırım
AKP Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, Gümrük Müfettişlerinin kendisiyle uğraştıklarını, bu görevliler hakkında daha önce Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı’na suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Bayramoğlu, şöyle konuştu: "Daha önce hakkımda dava açaldı, beraat ettim. Ancak birileri benimle uğraşmaya devam ediyor. Benimle uğraşanlarla ben de uğraşacağım. Özel formülümüz olduğu için bunları açıklamıyoruz. Eğer, ihraç etmek istediğimiz ürünün çay olmadığını ispat etsinler bu ülkenin vatandaşlığından çıkmayı kabul ediyorum."