Beraat istedi

Güncelleme Tarihi:

Beraat istedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı Süleyman Aras, Gazi Mahallesi'nde 9 kişinin ölümü, 5 kişinin de yaralanmasından sorumlu tutulan 20 polisten 18'inin beraatini istedi. Savcılık iddianamesinde polislerin tümü hakkında kasten adam öldürmekten 24-30 yıl arası hapis cezası isteniyordu.

İSTANBUL Gazi Mahallesi'nde 12-13 Mart 1995 tarihinde meydana gelen olaylarda 9 kişinin ölümü, 5 kişinin de yaralanmasından sorumlu tutulan biri tutuklu 20 sanık polisin yargılandığı davaya Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Dün yapılan 30'uncu duruşmada esas hakkındaki mütalaasını okuyan savcı 2 polisin cezalandırılmasını, 18 polisin ise beraatını istedi. İddianamede, polislerin tümü hakkında kasten adam öldürmekten 24 yıldan, 30 yıla kadar hapisleri isteniyordu. Karar aşamasına gelen duruşmayı izlemek üzere, aralarında Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Servet Demir, Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı İzzet Şahin, Hacı Bektaşi Veli Derneği yöneticisi Hüseyin Yıldırım'ın da bulunduğu 40 kişi İstanbul'dan bir otobüsle Trabzon'a geldi. Adliye Sarayı içinde ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, askeri birliklerin robocop kıyafetli olması dikkat çekti. Duruşma öncesi basın mensuplarının 2 dakika süreyle görüntü almasına izin verildi, ardından tutuklu sanık Adem Albayrak salona alındı ve duruşma başladı. Mahkeme Başkanı Hákim Dursun Kaya Güleç, son savunmalarını yapmak üzere müdahil avukatlarına söz verdi. Müdahil Avukat Keleş Öztürk, gazi olaylarının basit bir cinayet davası olmadığını belirterek, ‘‘Olay bizce gizli örgütler tarafından kahvehane taranması ile başlatıldı’’ dedi. Öztürk Sıvas, Maraş, Çorum gibi illerde geçmişte yaşanan olaylardan örnekler vererek, bu olaylarda çok sayıda kişinin öldüğünü hatırlattı ama yargılanma sonucu maddi gerçeklerin ortaya çıkarılamadığını iddia etti. Bunun üzerine sanık Avukatı İlhami Yelekçi müdahalede bulunarak, ‘‘Devletin güçlerinin karalanmasına burada izin verilmemelidir. Verdikleri örneklerin Gazi davasıyla ne ilgisi var?’’ diye sordu. Karşılıklı tartışma üzerine duruşmaya 5 dakika ara verildi.

BALİSTİK YAPILMADI

Gazi davasının önceki duruşmalarına giren Hákim Kemal Yıldırım'ın dün sabah bir ev kazası geçirmesi nedeniyle yerine üye Hákim Ahmet Odabaş girdi. Müdahil taraf avukatları yaklaşık 3 saat boyunca 90 sayfadan oluşan son savunmalarını anlattı. 6 avukat son savunmalarında sanık polislerin 9 kişinin öldürülmesinden yargılandığını söyleyerek, bu kişilerin nasıl öldürüldüklerini anlattılar. Avukat Keleş Öztürk, Gazi olaylarında 13 kişinin öldürüldüğünü ve yüzlerce kişinin yaralandığını belirterek 9 kişinin katili olduğunu iddia ettiği polislerin cezalandırılmasını istedi. Öztürk, diğer 4 kişinin katilinin ise meçhul olduğunu belirtti. Avukat Cemal Yücel ise güvenlik güçlerinin olay günü halkın üzerine hedef gözeterek ateş ettiğini, bu olaylarda ‘‘Yeşil’’ kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da rol aldığını ileri sürdü. Yücel, 20 sanık polisten 6'sının silahının balistik incelemesinin yapılmadığını sözlerine ekledi.

ŞAŞIRTAN MÜTALAA

Ardından söz alan sanık polislerin avukatı İlhami Yelekçi de müdahil avukatların iddialarını içeren 90 sayfadan oluşan metni inceleyeceğini belirterek son savunma için ek süre talep etti. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcısı Süleyman Aras'a söz verildi. Esas hakkındaki mütalaasını okuyan Savcı Aras, 4 öldürme eylemi nedeniyle sanıkların bereatini, 5 öldürme eylemi nedeniyle de Mehmet Gündoğan ve Adem Albayrak'ın cezalandırılmasını istedi. Duruşma karar için 3 Mart tarihine ertelendi.

Kızı öldürülmüştü

İstanbul'da beş yıl önce meydana gelen Gazi olaylarıyla ilgili 20 polisin sanık olarak yargılandığı dava, can güvenliği nedeniyle Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Dün yapılan 30'uncu duruşmaya tutuklu sanık Adem Albayrak dışındaki sanıklar gelmedi. Her duruşmada olduğu gibi dünkü duruşmada da ölenlerin yakınlarından 40 kadar müdahil de yine Trabzon'daydı. Müdahil avukatı Keleş Öztürk, Gazi olayları sırasında yaşamını yitirenlerden Zeynep Poyraz'ın öldürülüşünü anlatırken, annesi Menekşe Poyraz, fenalık geçirip bayıldı. Hemen duruşma salonu dışına çıkarılan Menekşe Poyraz, kolonya ile ayıltılmaya çalışıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!