Güncelleme Tarihi:
TOPRAĞIN ÇOCUKLARI SETİNDEN KARELER
Senaryosunu Dilşah Özdinç’in yazdığı, Ali Adnan Özgür’ün yönettiği ve izleyiciye “Köylü milletin efendisi olacaktı” sloganıyla sunulan “Toprağın Çocukları” 14 Eylül’de vizyona giriyor. Filmin basın gösterimi önceki gün City’s’de yapıldı. Köy Enstitüleri’nin kapatılmasını konu alan filmin oyuncuları Erkan Can, Suzan Kardeş, Bahtiyar Engin, Türkü Turan, Boz, Şebnem Sönmez, Ufuk Bayraktar ve Serdal Genç de ilk gösterimde habercilerin yanındaydı. Müge
Kapatıldıkları tarihe kadar 17 bin 342 öğretmen, 7 bin 300 sağlık memuru ve 8 bin 756 eğitmen yetiştiren, eğitim alanında dünyadaki en özel örneklerden biri kabul edilen Köy Enstitüleri’nin kapatılma sürecini ve Anadolu halkının aydınlanma savaşını beyazperdeye taşıyan filmin gösterimi sonrası yönetmen Ali Adnan Özgür, soruları yanıtladı. Özgür, şunları söyledi:
“Filmde 1940-1945 yılları arasında geçen gerçek bir hikayeyi anlatıyoruz. Filmin özellikle eğitim sistemiyle ilgili tartılmaların olduğu bir döneme denk gelmesi de bizim için iyi oldu. İyi film çekmek, sanat yapmak için girmedik bu hikayeye. Köy Enstitüsünü duymamış yeni nesillere bunları öğretmek istedik. Tamamı gönüllü olan bir ekiple çalıştık. Yaklaşık üç yıllık bir serüven. Erkan (Can) abiyle beraber çıktık bu yolculuğa, sonra çok büyük bir ekip bize katıldı. Tam olarak Köy Enstitüleri’ndeki gibi imece usulüyle çektik. Yola büyük imkansızlıklarla çıkmıştık. Cebimizde sadece 200 liramız vardı. Ankara’ya giderken fazla benzin yakmayalım diye 90 km hızı geçmedik! Ama zamanla güçlendik. Çok büyük şirketler bize destek verdi. Gariban bir filmken, güçlendik. Erkan abi ilk zamanlar ‘15 kişi yeter, karpuz-peynir yeriz, ne olcak’ diyordu. Ama sonra acayip ses sistemleri kullandık, 2 kamerayla çalıştık.”
ÖĞRETMENLERE ADANAN FİLM
Filme hem yapımcı hem de oyuncu olarak adını yazdıran Erkan Can, “Böyle bir film çekmek zorundaydık. Bu bir sosyal sorumluluk projesi bizim için. Bu filmi bütün Köy Enstitülü öğretmenlere adadık” dedi.