Benzerleri çıktı diye Demirel de kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Benzerleri çıktı diye Demirel de kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2002 01:54

Türk ekonomi tarihine ‘‘banka hortumculuğu’’ adıyla geçen batırma olaylarının Kartal'daki tutuklu son patron sanığı Yahya Murat Demirel, dün akşam serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Egebank'ı 1.2 milyar dolar zarara uğrattığı gerekçesiyle 4.727 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Yahya Murat Demirel, avukatlarının üst mahkeme olan İstanbul 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı başvuru üzerine, aynı suçlamayla yargılananlar tahliye edildiği için dün serbest bırakıldı.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen Egebank'ın eski patronu Yahya Murat Demirel dün sürpriz bir kararla tahliye edildi. 711 gün tutuklu kalan Demirel'in tahliyesiyle tutuklu eski banka sahibi kalmadı. Demirel'i tahliye eden üst mahkeme, bu kararın gerekçeleri arasında, aynı suçlamayla yargılanan dava arkadaşlarının daha önce tahliye edilmiş olmasını da gösterdi.

Egebank'ı, 43 sanıkla birlikte, ‘Teşekkül oluşturup sistemli ve planlı olarak’ 1 milyar 200 milyon dolar zarara uğrattığı iddiasıyla 4.727 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Yahya Murat Demirel, önceki gün görülen duruşmanın ardından, dün üst mahkemeye yapılan itiraz üzerine tahliye edildi.

PES EDİYORUM

İstanbul 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 43 sanıkla birlikte Egebank'ı, ‘Teşekkül oluşturup sistemli ve planlı olarak 1 milyar 200 milyon dolar zarara uğrattığı’ iddiasıyla yargılanan Yahya Murat Demirel'in önceki gün görülen duruşmada tahliye istemi, daha önceki duruşmalarda olduğu gibi reddedilmişti.

Demirel cezaevinde 2 yılı doldurmasına 15 gün kaldığını belirterek ‘‘Durumumu ve yeri doldurulamaz hasarların dikkate alınarak tahliyeme karar verilmesini talep ediyorum. Mahkemenize başkaca bir müracaat noktam yoktur. Tüm bu olaylardan dolayı pes etmiş durumdayım’’ demişti. Davanın tek tutuklu sanığı Demirel'in avukatı Prof. Köksal Bayraktar'ın uzun süren gerekçeli tahliye istemine rağmen mahkeme tahliye istemini bir kez daha Cumhuriyet Savcısı'nın da görüşü doğrultusunda oybirliği ile geri çevirmişti.

Ancak, Demirel'in ‘‘Pes ettim’’ demesine rağmen avukatları pes etmedi ve müvekkillerinin tahliyesi için bir üst mahkemeye başvuruda bulundu. Prof. Köksal Bayraktar ve Dilek Helvacı önceki gün ana mahkemede dile getirdikleri tutukluluk süresi, yurtdışı yasağının mevcut olması, davada aynı suçlamayla yargılanan sanıkların daha önce tahliye edilmiş olmaları ve davada başkaca tutuklu kalmadığı gerekçeleriyle, üst mahkeme olan İstanbul 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutukluluğa itiraz ettiler ve dosya üzerinden tahliye isteminde bulundular.

ADLİ TATİLDE TAHLİYE İSTENMİŞTİ

Hakim Ahmet Ulucak başkanlığındaki üst mahkeme İstanbul 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi itiraz üzerine, Egebank dosyasında Demirel için sürpriz bir tahliye kararı verdi. Üst mahkeme bu karara gerekçe olarak Demirel ile aynı suçlamayla yargılanan dava arkadaşlarının daha önce tahliye edilmiş olmaları (emsal gösterme), hakkında yurtdışı yasağı olduğu için kaçma ihtimalinin bulunmadığı ve yaklaşık 2 yıldır tutuklu bulunmasını gösterdi.

Murat Demirel'in avukatlarının tutukluluğa itirazı üzerine tahliye kararı veren üst mahkeme başkanı Ahmet Ulucak, daha önce Adli tatil döneminde, nöbetçi heyet başkanıyken Demirel'in tahliye istemi için ilk kez tahliye yönünde görüş bildirmişti.

Adli tatile denk gelen bir önceki celsede başkan Ulucak'ın tahliye yönünde görüş bildirmesi üzerine, Demirel'in daha önce hep oybirliğiyle reddedilen tahliye istemi ilk kez oyçokluğu ile geri çevrilmişti. Demirel bu kararla umutlanmıştı. Demirel dosyasının son olarak teknik inceleme için 3 kişilik bilirkişi heyetine inceletilmesi kararı alınmış, bu konuda üye hakim Naşit Gürel naip hakim olarak görevlendirilmişti.

EŞİ KARŞILADI

Cezaevinde 2 yılı doldurmasına 15 gün kalan Demirel tutuklu bulunduğu Kartal Özel Tip Cezaevi'nde tahliye kararını duyunca hemen çıkış hazırlıklarına başladı. Murat Demirel tahliye kararının Kartal Özel Tip Cezaevine ulaşması üzerine saat 18.45'te serbest bırakıldı. Elinde siyah bir çanta ile çıkan Demirel'i eşi Ayşenur Demirel ve birkaç yakını karşıladı.

Demirel çıkışta kendisini bekleyen yakınlarına ‘‘Ayşenur nerede?’’ diyerek eşini sordu. Demirel, kendisini ayrı bir otomobilde bekleyen, ancak araçtan inmeyen eşi Ayşenur Demirel ile uzaktan selamlaştı. Demirel, duygularını soran gazetecilere, ‘‘Şu anda şoktayım. Daha sonra konuşacağım’’ dedi.

Rekor Demirel'de

BANKA
batıran patronlar arasında cezaevinde en uzun süre kalan eski banka patronu Yahya Murat Demirel oldu. Etibank'ın eski patronu Dinç Bilgin 10 ay, işadamı Cavit Çağlar 10 ay, reklamcı Nail Keçeli 10 ay, Yurtbank'ın eski sahibi Ali Avni Balkaner 8 ay, Bank Kapital'in eski patronu Mahmut Ceylan 5 ay, Sümerbank'ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu 17 ay cezaevinde yattılar. Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in cezaevinde kalma süresi ise 1 yıl 11 ay 15 gün oldu.

Binlerce yıl hapis

İSTANBUL
DGM Cumhuriyet Savcıları Muzaffer Yalçın, Turan Çolakkadı ve Ercan Cengiz tarafından hazırlanan iddianamede, Yahya Murat Demirel'in 1.890 ile 4.727 yıl, bankanın yönetim kurulu üyesi Ali Süha Paya, Müdür Yardımcısı Sevtap Arslan, Egebank Off Shore'un kurucusu Kevin Hood, Genel Müdürü Aykut Karabulut ve ortağı Hüsnü Barbaros Olcay'ın 1.846 ile 4.615'er yıl, Demirel'in yakın arkadaşı Gökalp Baştürk'ün 1.863 ile 4.653 yıl, Demirel'in firmalarında yönetici olan yakın arkadaşı Şaban Ayhan Tatlıgil'in de 1.857 ile 4.638 yıl arasında ağır hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

Cezaevinde evlendiler

Demirel
Ailesi'nin Esenler ile evlenmesine ‘yaşlı ve dul’ olması gerekçesiyle izin vermediği Yahya Murat Demirel, 2 yıl önce gerçekleştirilen Kasırga Operasyonu ile tutuklanarak Ulucanlar Cezaevi'ne kondu. Demirel aynı cezaevinin kadınlar koğuşunda yatan 13 yıllık sevgilisi Esenler ile evlenme kararı aldı. Demirel ile kendisinden 8 yaş büyük sevgilisi, 9 Ekim 2000'de nikahlandılar. Evliliğin arkasında Esenler'in, ‘‘Evlenelim yoksa her şeyi anlatırım’’ tehdidinin yattığı ileri sürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!