Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2007 00:00
Dünya tarihinin en kanlı teröristlerinden "Çakal Carlos" ile, yıllardır yattığı Fransa’nın Clairvaux Cezaevi’nden konuştuk. Carlos, kendisi ile teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın yakalanışı arasında büyük fark olduğunu belirterek, yakalanmasına neden olan Sudanlı generalin güzel eşi Zeynep ile ilişkisini anlattı.
BABALARINI BAŞINI YAKAN KADINLARFRANSA’daki en azılı mahkûmların kaldığı Clairvaux Cezaevi’nde ömürboyu hapis cezasını çeken, bir zamanlar dünyanın bir numaralı teröristi sayılan "Çakal" lakaplı Carlos ile telefonda görüştük. Esas adı Vladimir Ilich Ramirez Sanchez (57) olan Venezüelalı terörist, peşpeşe üç gizli söyleşimizde özel dünyasını Hürriyet’e açtı. Carlos’un sadece avukat eşi Isabelle Coutant-Peyre ve Venezüella Büyükelçiliği ile telefonda konuşmasına izin çıkmıştı. Konuşmaya şöyle giriyorum: "Siz 15 Ağustos 1994’te, Fransız gizli servisi tarafından Sudan’dan kaçırıldıktan sonra ben sizin Hartum’da yaşadığınız Afrika sokağındaki evinize girdim. Okuduğunuz gazeteleri, dergileri, kullandığınız eşyaları, herşeyinizi gördüm..." Carlos, heyecanlanmıştı: "Ama evdeki eşyalarımdan eser kalmadı." Latin Amerika aksanıyla konuştuğu İngilizcesi çok iyiydi. Hartum’da nasıl izini sürdüğümü anlatınca, evinde çektiğim resimleri göndermem için avukat eşinin telefonunu ve adresini verdi.
ZEYNEP İLE KARI KOCA GİBİYDİK13 yıl önce, ASALA’ya yakınlığıyla bilinen ve Carlos’u da Hartum’daki Ermeni kulüplerinden tanıyan Ekmekciyan soyadlı bir Ermeni genç, bana Carlos’un yakalanmasıyla ilgili büyük bir sırrı açıklamıştı: "Carlos, Zeynep adında bir Sudanlı generalin dul eşiyle ilişki kurdu. Annesinin ilişkisinden rahatsız olan oğlu, Carlos ile kavga edince karakolluk oldular. O zamana kadar Carlos, Sudan’da ’Abdallah Barakhat’ diye Lübnanlı iş adamı kimliğiyle tanınıyordu. Sudan gizli servisi, karakolluk olan kişinin geçmişini merak edince gözaltına aldıkları kişinin ünlü terörist Carlos olduğunu saptadı. Sudan makamları, önce ona sahip çıkmaya kalkıştılarsa da viski içen bir playboy olması yüzünden onu korumaktan vazgeçtiler. 1975 yılında Müslüman olan Carlos, Sudanlıların gözünde iyi bir Müslüman değildi. Bu yüzden dini lider Hasan Turabi onu barındırmaktan vazgeçti." İşte bu büyük sırrı Carlos’a açıp: "Zeynep’i hatırlıyor musun? Onunla da tanıştım. Onun hediyelik eşya satan dükkanına da gittim" diyerek kilit soruyu sordum. Carlos, önce bu konuda konuşmak istemedi. Israrım karşısında Hartum’da başını derde sokan, gözden düşmesine neden olan Sudanlı Müslüman aşkını saklamadı: "Güzel bir arkadaşımdı."
"Sevgilin miydi?" diye bastırdım. "Karı koca gibi çok yakındık. O, belki de Sudan’ın en güzel kadınıydı. Çok çekici siyah bir teni vardı. Çok saygın bir ailedendi. Ölen kocası Sudan Ordusu’nun en ileri gelenlerindendi."
Fransızlar 19 yıl izlediSOĞUK savaş dönemindeki bombalama, rehine eylemleri ve suikastlarla adını duyuran Çakal Carlos, 1975’te iki Fransız gizli servisi ajanıyla, onlara bilgi sağlayan bir Lübnanlı’yı öldürmekten Paris’te gıyabında ömür boyu hapse mahkûm edilmişti. Fransız İstihbarat Örgütü müfettişleri ve General Philippe Rondot, arkadaşlarını öldüren Carlos’u 19 yıl izledikten sonra, teröristi Sudan’da buldu. Arap dünyası uzmanı Rondot, üç aylık gizli diplomatik temas sonucu, Sudan yetkililerini Carlos’u Fransa’ya teslim etmeye razı etti. 14 Ağustos 1994’te, ameliyat olmak üzere Hartum’da hastaneye yatan Carlos, uyutuldu. Gözünü açtığında, kendisini ameliyat olmamış, elleri ve ayakları sıkıca bağlı Fransa’ya yol alan askeri uçakta buldu. General Rondot emekli olduktan sonra geçen yıl, Carlos’u yakalama olayını Le Figaro’ya anlattı. Rondot, Carlos’u Sudan’da bir otelde gazete alırken tanıdığını söyledi.