Benedikt şifresi

Güncelleme Tarihi:

Benedikt şifresi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2005 02:08

Koyu Katolik Alman Kardinal'i Joseph Ratzinger’in "16. Benedikt" adıyla papa seçilmesi, Batı basınında farklı yorumlara neden oldu.

Türkiye’nin AB üyeliğinden klonlamaya kadar pek çok konuya muhalif olduğu için ‘Kardinal No’ diye anılan Alman Joseph Ratzinger’in Papa seçildikten sonra 16’ncı Benedikt adını tercih etmesinin iki mesajı olduğu belirtiyor.

1- Savaşa karşı duran 15’inci Benedikt’in izinde uzlaşmacı bir Papa olacağım.

2- Benedikt Tarikatı’nı kuran Aziz Benedikt gibi Avrupa’da Hıristiyanlığın koruyucusu olacağım.

3’NCÜ milenyumun ilk Papası seçilen Alman Kardinal Joseph Ratzinger, niye 16’ncı Benedikt adını aldı? İşte başta Hıristiyan alemi olmak üzere dünya kamuoyu, seçim sonrası ilk icraatı olduğu için Ratzinger’in (78) niye bu adı aldığını merak edip bazı mesajlar çıkarmaya çalışıyor.

Önceki gün üçte ikilik çoğunluğun sağlanmasıyla Papa seçilen Ratzinger’e önce görevi kabul edip etmediği soruldu. ‘Evet’ yanıtı gelince de hangi Papa’nın ya da havarinin adını almak istediği yönündeki soru geldi. Ratzinger’in yanıtı; ‘16’ncı Benedikt’ oldu. Bahislerde de 16’ncı Benedikt adı zaten favoriydi. Belki de Papalık yarışının favorisi olan Ratzinger’in Nisan başında Benedikt Tarikatı’nın merkezini ziyaret etmiş olması da bu konuda etkili olmuştu. Ratzinger, 15’inci Benedikt’in anısına 16’ncı Benedikt adını almak istediğini söyledi. Birinci Dünya Savaşı’nın karanlık günlerinde tarafsızlığını koruyarak devletler arasında barış sağlamaya çalışan 15’inci Benedikt uzlaşmacı kimliğiyle tanındığından ilahiyat yorumcuları ‘uzlaşma mesajı’ için Ratzinger’in bu adı seçtiğini belirttiler.

Ancak kimine göre ise Ratzinger’in vermek istediği başka bir mesaj daha vardı. Ratzinger’in eski doktora öğrencilerinden ve Florida’daki Ave Maria Üniversitesi’nin Müdürü Vaiz Joseph Fessio, ‘Kardinaller, Latin Amerika, Afrika ya da Asya’dan da birini seçebilirlerdi. Ancak Alman Ratzinger’i seçerek Avrupa kıtasında Hıristiyan kimliğinin korunması için bir girişimde daha bulundular. Roma İmparatorluğu’nun son günlerinde Benedikt tarikatı, Avrupa’yı uygarlaştırmış ve Hıristiyanlaştırmıştır. Bugün, Kardinal Ratzinger, Hıristiyan kültürü canlandırmak için en büyük umudumuzdur ve muhtemelen son şansımızdır’ diyor.

NYT: TÜRKİYE’Yİ ENGELLEMESİ RAHATSIZ EDİCİ OLUR

Benedikt, ‘kutsanmış’ anlamına geliyor. Benedikt Tarikatı ise Nursialı Benedikt tarafından 6’ncı yüzyılda kurulmuştu. Pagan sembollerine karşı mücadele başlatan Benedikt’in manastırları ve müritleri sayesinde Hıristiyan dini Avrupa kıtasına yayılmıştı.

78 yaşında olduğu için çok vaktinin olmadığının farkında olan Papa’nın hem Vatikan’a damgasını vurmak, hem de Avrupa’da Hıristiyanlığı güçlendirmek için hemen harekete geçmesinin beklendiği belirtiliyor. Ancak New York Times Gazetesi’nin editoryelinde ‘İslam dünyası ile Batı dünyası arasında uzlaşı sağlanmasında Türkiye’nin AB’ye üyeliğinden daha önemli bir şeyin olmadığı bir dönemde, Papa’nın Türkiye’nin üyeliğine lüzumsuz yere takoz koyması aşırı rahatsız edici olacaktır’ yorumunda bulundu.

Kardinal No = Muhalif Papa

Türkiye’nin AB üyeliği: Tarihte Türkiye ayrı bir kıtayı simgelemiştir. İki kıtayı aynılaştırmak bir hata olur. Çoğunluğu Müslüman olan Türkiye geleceğini Hıristiyan köklere sahip Avrupa Birliği’nde değil, İslam birliğinde aramalıdır.

Komünizm: Özgürlük adına iktidara gelen komünist rejimler çağımızın yüz karasıdır.

Eşcinsellik: ‘Tam bir ahlaki felaket.’ Ratzinger imzalı bir Vatikan belgesinde, eşcinseller arasında her türlü birliği yasallaştırma girişimi kınanmış ve Katolik siyaset adamlarına, buna karşı çıkmaları istenmişti.

Rock müziği: ‘Din karşıtı bir araç.’ 2001’de ‘ilkel tutkuların ifadesi’ olarak nitelediği rock müziğini eleştirmiş ve bu türün ‘Hıristiyan kültürüyle ters düştüğünü’ söylemişti. Ratzinger operayı da, ‘geçen yüzyılın kutsallığını kemirmekle’ suçlamıştı.

Laiklik: Kasım 2004’te Hıristiyan kültüründen agresif bir laikliğe geçildiğini ve laikliğin bir ideoloji haline dönüşmeye başladığını söylemişti.

Kadın papaz: Yeni Papa, kadınların papaz olmasını reddeden doktrin öğretisinin ‘yanılmaz’ olduğunu ve bu öğretinin daimi olarak algılanması gerektiğini söylemişti.

Kürtaj ve ötanazi: Kürtaj ve ötanazi yapılmasına izin veren devletleri suç ortağı saymıştı.

Klonlama: ‘Kitle imha silahlarından daha tehlikeli bir tehdit.’

Yine 13 tılsımı

HIRİSTİYANLAR tarafından uğursuz olduğuna inanılan 13 sayısı, son günlerde Vatikan’da yaşanan kilit tarihlerde bir kez daha gündeme geldi. İşte rakamlarının toplamı 13 eden bu tarihlerden bazıları: Papa 2. Jean Paul’ün öldüğü saat 21.37’ydi. Yeni Papa’nın seçildiğini simgeleyen beyaz duman 17.50’de tüttürüldü. Bu haber 18.04’te müjdelendi. Ayrıca 2. Jean Paul, 13 Mayıs 1981’de vurulmuştu.

O da Meryem ile Yusuf’tan doğma

RATZINGER’in anne ve babası, Marie (Meryem) ve Joseph (Yusuf) adlarını taşıyor. Hz İsa’nın İncil’deki anne ve babasının adları ile aynı olması kendisini papalığa götüren bir uğur sayılıyor. Hıristiyan inancına göre Meryem, Yusuf’la nişanlıydı. Ancak Meryem evlenemeden Tanrı’dan bebek dünyaya getirdi. Meryem’le evlenen Yusuf, İsa’ya babalık yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!