Ben hiç korkmadım

Güncelleme Tarihi:

Ben hiç korkmadım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Küçük bütçeli filmlerin mütevazı oyuncusu Heather Donahue 'Blair Cadısı'yla iki ayda şöhreti yakaladı

24 yaşında, konservatuvar eğitimli bir oyuncu Heather Donahue. Blair Cadısı'ndan önce sadece New York'un avandgarde tiyatro çevrelerinde ve bağımsız prodüktörler arasında tanınıyordu. 1996'da hayatını değiştiren fırsatla karşılaştı. Sinema tarihinin en korkunç filmini, kan ve vahşet göstermeden çekmek isteyen D. Myrick ve E. Sanchez'le karşılaştı. 1997 Ekimi'nde, üç günlük 'hayatı idame' kursundan sonra iki oyuncuyla Burkittsville Ormanı'na bırakıldı. Sekiz gün aç kaldı, üşüdü, korkutuldu. Elindeki kamerayla yaşadıklarını kaydetti. İşte bu görüntülerden oluşan 'Blair Witch' şimdi sinema dünyasında fırtına gibi esiyor. Geçen perşembe sabahı ABD'deki telefonunu çevirdik, bu ne kuvvetli cadı büyüsü iki ayda yıldız oldunuz, dedik. ''Müthiş bir şey'' dedi heyecanla ''artık sokaktaki herkes beni tanıyor...''

Filmde gerçek adınızla oynuyorsunuz, İnternet'teki biyografinizde film kahramanı anlatılıyor. Blair Witch'te gerçekle kurmaca içiçe. Kafamız karıştığı için önce gerçek Heater Donahue kimdir, diye soracağım.

- Haklısınız, işin büyüsü burada zaten.

Büyüyü bozmak istemem. Ama yine de soracağım: Nerede doğdunuz, eğitiminiz, ilk rolünüz, oynadığınız diğer filmler...

- Peki anlatayım. Philadelphia doğumluyum. Oyunculuğa çocuk yaşta başladım. Üç yaşında ilk kez sahneye çıktım. Bir tiyatro oyunuydu. Başlangıçta ailem istemişti. Sonra oyunculuğu meslek olarak seçeceğimi anlayınca karşı çıktılar. İlkokulda, lisede oyunculuğa devam ettim. Yards Üniversitesi'nde Tiyatro öğrenimi görürken Philadelphia'daki çeşitli tiyatrolarda profesyonel olarak çalıştım. Sonra New York'ta oyunculuk kariyerime devam ettim. Bağımsız prodüktörlerin çektiği filmlerde rol aldım.

TV dizilerinde rol aldınız mı?

- Hayır, bu alanda çalışmak istemiyorum. Yaratıcı yanı ağır basan sevdiğim projelerde yeraldım bugüne kadar.

Korku edebiyatına, filmlerine meraklı mısınız? Karanlık, hortlak hikayeleri sizi korkutur mu?

- Hayır.

Çocukluğunuz da bu tür hikayeler sizi korkutmadı mı? Mesela karanlıkta bir ormanda yürüyebilir misiniz?

- Sanırım hep cesur bir insan oldum. Evet, geceyarısı bir ormanda tek başıma rahatlıkla yürüyebilirim. Çocukluğumda da korkmazdım.

Filmdeki çığlıklarınız çok inandırıcı...

- Sesim ve nefesim güçlüdür. Siren kadar şiddetli ve epey uzun süren çığlık atabiliyorum. Bunu ses ve konuşma eğitimime borçluyum.

Peki New York'ta yaşamak da sizi korkutmuyor mu?

- Bu kentte yaşamayı seviyorum. Korkmuyorum. Bir süre sonra çok yorulduğunuzu hissediyorsunuz, ama bu kentten ayrılamıyorsunuz.

Web sitesinde okuduğuma göre Blair Witch'in çekimlerinde üç oyuncu bir ormana bırakılmışsınız, aç susuz sekiz gün boyunca sizi korkutacak her şey yapılmış.

- Ormanda yalnız olmadığımızı, film ekibinin yakınımızda olduğunu biliyorduk. Yaralandığımızda, başımıza birşey geldiğinde telsizle arayıp yardım isteyebilirdik. Yani korkudan öleceğimiz bir durum yoktu ortada.

Burkittsville Ormanı'na giderken başınıza bunların geleceğini biliyor muydunuz, 'dayanamayacağım, istifa ediyorum' demek geçti mi içinizden?

- Yönetmen Dan Myrick'le ilk konuşmadan sonra çok daha zorlu bir serüven olacağını düşünmüştüm. Zorlu koşullarda komando gibi hayatta kalabilmeyi öğrenmek, büyü ve karanlık bilimlerin mantığını kavrayabilmek için bir çuval dolusu kitap okudum. Evet, zorlu bir çekimdi. Aç kaldık, zorlandık, bitip tükendik ama bunları önceden biliyorduk.

Filmdeki diyaloglar doğaçlama. Elde kamera kilometrelerce yürürken, soğuktan titreyip açlıktan mideniz kazınırken saçmaladığınız oldu mu hiç?

- Sahnede doğaçlama konusunda ciddi bir tiyatro tecrübem olduğunu söyleyebilirim. Konservatuvarda, New York'ta rol aldığım birçok avandgarde oyunda, kabarede bu yeteneğimi geliştirdim. Oyuncu için diyaloglarda doğaçlama yapmak yaratıcı ve zevkli bir olay. Size kişiliğin ana hatları veriliyor, olası yaşam koşullarını inceliyorsunuz ve bu karakter şu durumda ne yapardı, nasıl konuşurdu, diye düşünüyorsunuz ve diyaloğunuzu kendiniz yaratıyorsunuz. Elinize tutuşturulan metni ezberlemekten çok daha iyi. Blair Witch'te hiç zorlanmadık, saçmalamadık. Filmde sadece iki sahne ikinci kez çekildi. Eğer komik birşeyler olsaydı mutlaka filmde yeralırdı.

Diğer iki oyuncuyla daha önceden tanışıyor muydunuz?

- Hayır ilk kez bu filmde birlikte çalıştık.

Çekimler sırasında Joshua'yla (Leonard) fena kapışmışsınız...

- Evet bazı tartışmalar oldu. Bunu filmde de görüyorsunuz zaten. Ama dost ayrıldık. Michael'la (Williams) çekimler boyunca dost kalmayı başardık. Diyaloğumuz daha sonra da sürdü. Geçen hafta bir akşam bana yemeğe geldi.

Yoksa filmde yeni bir aşk mı filizlendi?

- Dört yıldır erkek arkadaşım Gregor'la birlikteyim.

Time dergisinin deyişiyle, müthiş büyücülük becerisi sayesinde iki ayda şöhret oldunuz. Herkes sizi konuşuyor...

- Bu büyüde oyuncuların önemli payı var. Hollywood'da pek rastlanmayan gerçek bir takım çalışması gerçekleştirdik. Ama hiçbirimiz filmin bu kadar büyük yankı uyandırmasını beklemiyorduk. Şöhrete gelince, New York'taki gala gecesine bir modacının benim için tasarımını yaptığı özel giysiyle katıldım. Bu bile yeterince heyecan vericiydi. Spike Lee'yle tanıştım. Nereye gitsem tanınıyorum. Jay Leno ve birçok TV programına konuk oldum.

Blair Cadısı'nı izleyeceklere bir tavsiyeniz var mı?

- Yanlarına poşet alsınlar! Filmde kan ve mide bulandıracak herhangi birşey yok. Ama Amerika'da bazı seyircilerin korkudan ve çekim tekniğinden dolayı filmi izlerken kustuğunu duydum...

Star Wars’la yarışıyor

1999'un sinema olayı olarak değerlendirilen Blair Witch Project'in yaratıcısı Central Florida Üniversitesi Sinema Bölümü'nden iki sınıf arkadaşı: Daniel Myrick (35) ve Eduardo Sanchez (30). Bugüne kadar izledikleri hiçbir filmi yeterince korku verici bulmayan ikili 1997'de kolları sıvayıp Blair Witch Project'i çekti. 16 mm ve super 8'lik iki kamerayla, belgesel üslubunda çekilen filme 30 bin dolar harcadılar. 15 bin dolara kurdukları Web sitesi sayesinde filmin öyküsünü çağdaş bir efsaneye dönüştü. Filmi açıkladığı iddiasıyla yayımladıkları kitap yok sattı.

Blair Witch'i 23 ocakta 1 milyon dolara satın alan Artisan, ses ve müziğini 341 bin dolarlık harcamayla gözden geçirdikten sonra, 16 haziranda önce ABD'de gösterime soktu. Film, sadece ABD'de üç ayda 180 milyon dolar hasılat yapıp Star Wars'u gölgeleyen büyük bir başarı kazandı. Avrupa'da ekim sonunda vizyona girecek olan film dün önce Türkiye'de gösterime girdi.

İŞTE YARATILAN EFSANE

1785'te cadılıkla suçlanan bir kadın, elleri bağlanarak Burkittsville yakınlarındaki ormanda ölüme terkedilir. Bu tarihten sonra ormanda birçok insan garip şekilde ortadan kaybolur. Bazılarının cesetleri bulunur. 1994 Ekimi'nde sinema öğrenimi gören üç üniversite öğrencisi 'Blair Cadısı' hakkında belgesel çekmek için Burkittsville'e gelir. Çevre sakinleriyle röportajlar yaptıktan sonra ormana, cadıyı aramaya giderler. Üç genci bir daha gören olmaz. Bir yıl sonra kamera ve filmleri bulunur. İki kameradaki görüntüler birleştirilerek belgesel tarzındaki 'Blair Witch Project' oluşturulur. Ek bilgi için: (blairwitch.com/beyoğlu.net.com)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!