'Ben ayrılıyorum'

Güncelleme Tarihi:

Ben ayrılıyorum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2009 14:51

DSP lideri Zeki Sezer, düzenlediği basın toplantısında 'Ben ayrılıyorum' diyerek istifasına açıklık getirdi.İşte Sezer'in açıklamalarından satırbaşları:

Haberin Devamı

ZEKİ SEZER'İN BASIN TOPLANTISINDAN KARELER

 

- 29 Mart’ta bir yerel seçim yaşadık. Seçim sonrası günler muhasebe günleri. Aynı zamanda hesap verme ve değerlendirme günleri.

 - Biz DSP olarak seçimden sonra yetkili kurullarını toplayarak bu değerlendirmeyi yapan tek partiyiz. Pazar günü Parti Meclisi’nde bunu tartıştık.

- Önümüzdeki Cumartesi ve Pazar’da iki günlük bir çalışma toplantısı yapıyoruz.

- Muhasebe ve hesap verme günleri demiştim, ben 29 Mart akşamı aldığımız sonucun gereği olarak öteden beri dayandığım ilkeler ve görüşlerimin de gereği olarak istifa kararını almıştım.

- Bunu da arkadaşlarımla paylaştım akşam. Ancak hem örgüte hesap vermeden hem de örgütümüze olan saygımdan ötürü düşündüm. Onun için toplantıların sonrasında resmen istifa etmeyi düşündüm.

- Gerçekten benim için bu partide olmak 88’den bu yana her kademesinde görev yapmak büyük bir onur. Bülent Ecevit’ten sonra onun yerine görev yapmak büyük bir onur.

- Ama aynı zamanda sadece siyaset yoluyla halka ve ülkeye hizmet için bir araya gelmiş demokratik sol örgütlerle çalışmak ve onların bir parçası olmak büyük bir onur.

 

İSTİFA KARARI

- İstifa kararımı dün açıklamış oldum ama örgütümüze hafta sonu hesap vermiş olacağım.

- Örgütümüze milletimize ve arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.

- Olağanüstü bir çalışma ortaya koyduk, gönül birliği içerisinde. Ama seçim sonucu beni bu noktaya çalıştı. İnanıyorum ki DSP önümüzdeki süreçte hak ettiği yeri alacak.

- Aslında DSP’nin hak ettiği Türkiye’nin hak ettiğidir. Çünkü DSP Türkiye’dir. Türkiye’nin birliğinin bütünlüğünün, halkın refahının barışının güvencesidir.

- Demokratik sol ilkeler ve programlarsa tabiî ki yeni koşullara göre gelişmeye açıktır.

- Onun için ömrümün sonuna kadar bir demokratik solcu olarak kalacağımdan kimsenin kuşkusu olmasın.

- DSP Türkiye’nin çıkışıdır, Türkiye’nin kurtuluşudur.

- Ülkemiz ve milletimiz üzerinde ciddi oyunlar oynanıyor.

- Önde gösterilen partilerin aldığı oy oranı olarakta bu çıkışı sağlayamadığı görülüyor. Onun için DSP’ye her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç var.

- Benim bir hayalim vardı 23 Kasım kuruluş yıldönümü toplantımızda bunu geniş bir açıklamayla kamuyoumuza duyurmaya çalışmıştım. Oradaki birkaç polemik sayılabilecek sözler yer aldı basınımızda.

 

CUMARTESİ DSP'DE OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

- Cumartesi günü toplantıda o görüşlerimi söyleyeceğim. Siyaset tıkandı, demokrasi yeterince işlenemiyor.

- Bu siyasi yapıyla da demokrasinin işletilmesi kolay gözükmüyor.

- Onun için benim partide yapacağım açılımın önce DSP’de gerçekleşeceğine inanıyorum.

- Yüzde 10 gibi bir seçim barajı var. İkili yapı o kuraldan beslendiği için bunu aşarlar, barajı aşağı düşürürler mi bilemiyorum ama Türkiye bunu mutlaka başaracaktır.

- Tek adam yönetimlerini Türkiye’nin aşacağına inanıyorum. Seçim sonuçları böyle olmasaydı, bu konuda mücadele vereceğimi yine biraz önce bahsettiğim 23 Kasım’daki konuşmamda dile getirmiştim.

- Mevcut siyasi partilerle demokrasiyi yaşatmak mümkün değil. Ne yazık ki demokrasimiz geriye gidiyor.

- Laik, çağdaş hukukun üstünlüğüne dayalı cumhuriyetimiz yara alıyor. Bunlar aşabileceğimize ve DSP’nin buna büyük katkı vereceğine içtenlikle inanıyorum.

 

'BEN AYRILIYORUM'

- Demokratik solcular sadece ülkenin ve milletin yararına hizmet etmek üzere siyaset yaparlar. Örgütümüze tüm demokratik solculara ve halkımıza şükranlarımı sunuyorum.

- Ben başarılı olamayanların o kurumunda partinin de ülkenin de önünü tıkamamasını her yerde söyledim.

- Ben ayrılıyorum. Pazar günü dilekçemi vereceğim

- DSP’nin adını kimse DSP’den alamaz. Ecevitçiliği’de kimse gönlümüzden alamaz. Biz yüreğimize Ecevit’i kazıdık.

- Her şeye rağmen, engellenmeye çalışılmasına rağmen, en örgütlü örgüt DSP örgütüdür. Zaten bu örgütün yıllardır bir parçası olmaktan da onur duyuyorum.

 

 

PEHLİVAN: "RANDEVULU İSTİFA OLMAZ"

DSP Ankara Milletvekili Mücahit Pehlivan, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’in istifa edeceğine yönelik açıklamalarını “Randevulu istifa olmaz” sözleriyle değerlendirdi.

Pehlivan yaptığı değerlendirmede Sezer’in net olarak “istifa ettiği”ni söylemediğini savunarak “İzlenen yöntem teamüllere aykırı. Böyle randevulu istifa olmaz. Hesaplaşmayı bu şekilde yapmayı düşünüyor sanırım. İstifa etmeniz gerekliliğine parti meclisi ya da il başkanları mı yoksa siz mi karar verirsiniz. Bana çok samimi gelmiyor açıkçası. Kendisi çok sevdiğim bir dostum ancak hata üstüne hata yapıyor. Keşke bunlar hiç yaşanmamış olsaydı” diye konuştu.

TAN: "YAPILAN HARCAMALAR AÇIKLANSIN"

DSP İstanbul Milletvekili Ahmet Tan, Genel Başkanı Zeki Sezer'in istifasıyla birlikte, Bülent Ecevit'ten devraldığı partinin parasal varlığı ve genel başkanlığında yapılan harcamaları açıklaması halinde, Ecevit'in halefine yakışır bir iş yapmış olacağını belirtti.

Tan, TBMM'de yaptığı açıklamada, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in, geç de olsa yerinde bir karar verdiğini ifade etti.

Sezer'den, istifasıyla birlikte Bülent Ecevit'ten devraldığı partinin parasal varlığının ve genel başkanlığı döneminde ne kadar harcama yapıldığının

açıklamasını isteyen Tan, “Bunları yaparsa, Ecevit'in halefine yakışır bir iş

yapmış olur” dedi.

Tan, Sezer'in, Bülent Ecevit'ten devraldığı siyasal ve toplumsal mirastan geriye ne kaldığının, seçimlerde alınan yüzde 2,4 oranla “brüt” olarak ortaya çıktığını kaydetti. Ahmet Tan, Ordu, Eskişehir ve Şişli'de alınan sonuçlarda, liderliğin hiçbir katkısının bulunmadığını söyledi.

Ahmet Tan, “Siyasi tarihte ilk kez yaşanan; istifa ederken, milletvekili ihraç etme süreci konusunda bir açıklama yapılmasını bekliyorum” diye konuştu.

“HAYIRLI OLSUN İNŞALLAH DEMOKRATİK SOL HAREKETİNE HAYIRLI OLUR”

 İhraç istemiyle Disiplin Kurulu’na verilen ve daha önce genel başkanlığa aday olduğunu açıklayan Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Sezer’in istifa edeceğini açıklamasına rağmen aslında istifa işleminin gerçekleşmiş olduğunu söyledi.

İstifanın Türk hukuk sistemine göre tek taraflı bir işlem olduğunu belirterek “Kimsenin onayına, kabulüne bağlı bir durum değil. Sayın Sezer bu açıklamasıyla istifa etmiştir. Artık bu açıklama kamuoyuna mal olmuştur. Bundan sonra Pazar gününden itibaren 45 günlük kurultay süreci başlayacak Pazar günü de Genel Başkanlığa Kurultaya kadar vekalet edecek kişi seçilir.Parti Meclisi Kurultay tarihini açıklar. Süreç böyle işler. Pazar günü yapılacak toplantıda Sayın Sezer’e ‘aman istifa etmeyin’ denilse, bu yönde talepler olsa dahi istifa işlemi gerçekleşmiştir” dedi. İçli, kendisinin ‘tedbirli olarak disiplin kuruluna sevk edilen bir genel başkan adayı’ olduğunu bu aşamada Sezer’in istifasına ‘olumlu’ ya da ‘olumsuz’ demesinin doğru olmadığını belirterek, “Birlikte uzun yıllar çalışmış bir insan olarak sadece Hayırlı olsun, inşallah demokratik sol için hayırlı olur diyebilirim” şeklinde konuştu.

“YÖNETİM DE İSTİFA ETMELİ”

İzmir Milletvekili Recai Birgün ise istifa kararına temkinli yaklaştığını belirtirken “Ancak geç kalmış bir karar. Bu karar 30 Mart sabahı açıklanmalıydı” dedi. Seçim başarısızlığında sadece Zeki Sezer’in değil parti yönetiminin de etkisinin olduğunu ifade eden Birgün, “Sayın Sezer’in etik davranışını yönetimdeki diğer arkadaşların da göstermesi gerekir.

Bu başarısızlık sadece Sayın Sezer’in başarısızlığı değil. Yönetimin de istifa etmesi gerekir” dedi. Olağanüstü kurultay süreciyle birlikte adaylık yarışının başlayacağını ve bu yarışta da öne çıkan isimlerden birinin DSP ilkelerinden sapmadan partiyi düze çıkarmak üzere seçileceğini kaydeden Birgün, Mustafa Sarıgül’ün adaylığına yönelik tartışmalar konusunda ise “İsimler üzerinde şimdiden durmak yanlış” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!