Güncelleme Tarihi:
BELGESEL sinemacılar İstanbul'da buluşuyor. 2000'li yılların ilk büyük organizasyonu olarak nitelendiriyen Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali ve Dördüncü Belgesel Sinemacılar Konferansı bugün başlıyor.
Dünyanın 18 ülkesinden, 60 belgesel film yönetmeninin, 99 yapıtıyla katılacağı festival, 5 Mart'a kadar sürecek. Festivalin en önemli özelliği ise İstanbul'da düzenlenen ilk büyük uluslararası belgesel sinemacılık etkinliği olması.
ABD'den Azerbaycan'a, Bosna Hersek'ten İsveç'e, Mısır'dan Yunanistan'a dünyanın çeşitli ülkelerinden katılan yönetmenlerin belgesel yapıtları, sosyolojiden antropolojiye, tarihsel olaylardan toplumsal değişimlere kadar pek çok konuyu ele alan filmleriyle katılıyorlar festivale. Gösterimler, Atatürk Kültür Merkezi, Galatasaray Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi Sinema TV Enstitüsü salonlarında ücretsiz olarak izlenebilecek.
Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali ve Dördüncü Belgesel Sinemacılar Konferansı'nın sinemaseverlere en büyük sürprizi Joris Ivens Filmlerini Toplu Gösterimi.
Festivalde Ivens toplu gösteriminin yanısıra birbirinden ilginç çok sayıda film de yeralıyor. ABD'den katılan Brian Kaufman, filminde Rusya'da ilk atom bombası deneyini gerçekleştiren Kurchatov'un gizemli öyküsünü anlatıyor.
İsrail'den Iliana Tsur'un filmi de akıl hastanesinde tedavi görenler üzerine kurulu. Almanya'dan Merlyn Solakhan ve Manfred Blank'ın belgesel çalışması usta yazar Yaşar Kemal'in dünyasını anlatıyor.
Bulgaristan'dan Adela Peeva'nın İstenmeyen, ABD'den Jill Godmilow'un Farocki'nin Öğrettiği, Almanya'dan Thomas Balkenhol'un Anıların Tadı festivalin ilgi çeken yapımlarından bazıları.