Güncelleme Tarihi:
Muğla'ya bağlı Çaybükü (Gevenes) köyündeki kahvenin duvarlarını, türküde adı geçenlerin resimleri ve mahkeme tutanakları süslüyor. O günü yaşatmak için kahvehanede "Ormancı" ile diğer Muğla türküleri çalınıyor.
Muğla Valiliğince restore ettirilen Belen Kahvesi'nin bir odasında Ormancı türküsünde adı geçen muhtar Tevfik Cezayir, bay Mustafa (Mustafa Şahbudak) ve ormancı Mehmet İn'in dama oynarken yapılan maketleri ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Ziyaretçiler, türküde adı geçenlerin isimlerini ve hikayelerini okurken maketler sayesinde de o anı canlandırabiliyorlar.
"Yaşanan olay çok acı ama artık unutmaya çalışıyoruz"
ORMANCI TÜRKÜSÜ | |
Çıktım Belen Kahvesi’ne baktım ovaya | |
Gevenes köyünü yasa boğan olayların yaşandığı 1946 yılından sonra kullanılmayan Belen Kahvesi'nin restore edilip kültür turizmine kazandırılmasıyla köyün kaderini değiştirdiğini belirten köy muhtarı Necati Cezayir, yaptığı açıklamada, kahvehanenin Ormancı türküsünün hikayesini dinlemek için gelenlere hizmet verdiğini söyledi.
Türküde adı geçen, dönemin muhtarı Tevfik Cezayir'in dedesi olduğunu anlatan Cezayir, "Yaşanan olay bizim için çok acı ama artık unutmaya çalışıyoruz. Buranın restore edilip kültür turizmine kazandırılmasıyla köyümüzün çehresi değişti. Köyde yaşayan vatandaşlarımız ürettikleri ürünleri buraya gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere satarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Kahvenin restore edilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Cezayir, ziyaret eden turistlerin türküde geçen atmosferi iyi hissedebilmesi için Belen Kahvesi'nde sürekli Ormancı ve Muğla türkülerinin çalındığını kaydetti.
Cezayir, kahvede dama oyununun her zaman çekişmeli oynandığına işaret ederek, buna ziyaretçilerin de zaman zaman şahit olduğunu, köyün yaşlılarıyla dama oynayan ziyaretçilerin, oyunun inceliklerini öğrendiğini anlattı.
Cezayir, Belen Kahvesi'nin yılın 12 ayı ziyaret edilebildiğini, kahvedeki alanın yeterli olmaması nedeniyle çevresi genişletilerek insanların rahatça oturacakları yerler yapıldığını dile getirdi.
Necati Cezayir, Belen Kahvesi'ni ziyaret edenlerin köylerinden memnun ayrıldığını kaydederek, şöyle devam etti:
“Sabah gelenler kahvaltılarını yapabiliyor. Gözleme, bazlama ve ormancı tostunu yemek için de gelen var. Kahvenin girişinde köy halkının kendi ürettiği bal, el işi kıyafetler ve doğal bitkiler satılıyor. Bunlar da özellikle turistlerin ilgisini çekiyor."
"Tarihi yerlerimizin korunması ülkemiz adına gurur verici"
Belen Kahvesi'ni görmek için ailesiyle Balıkesir'den gelen Fatma Aksoy ise, Kurban Bayramı tatili için Muğla'ya geldiklerini ifade ederek, "Ormancı türküsünü ve Belen Kahvesi'ni çok sevdiğim için buraya gelmeyi çok istiyordum. Kahve çok güzel restore edilmiş ve harika bir doğası var. Böylesine güzel tarihi yerlerimizin korunması ülkemiz adına gurur verici" diye konuştu.