Belediye'ye işgaliye geliri 1,5 trilyon

Güncelleme Tarihi:

Belediyeye işgaliye geliri 1,5 trilyon
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2001 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin otopark, çay bahçesi, tuvalet, meyhane gibi birçok yerler seyyar satıcılardan aldığı işgaliyelerin tutarı 1,5 trilyon lirayı buldu. Halaskargazi Caddesi'ndeki giyim tezgahlarının her birinden 1,5 - 3 milyon lira arasında değişen işgaliye alınıyor. Fatih Belediyesi, Aksaray Balkan Pazarı'ndaki satıcılardan tezgah başına 20 milyon lira alıyor. Beyoğlu Belediyesi ise en büyük işgaliye gelirini dışarıya masa koyan meyhane ve kafelerden tahsil ediyor.

38 trilyon kira ve işgaliyeden

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, geçen yıl itibariyle yaklaşık 38 trilyon liralık kira ve işgaliye (ecrimisil) geliri elde ettiği bildirildi.

Bunun, 36 trilyon 105 milyar liralık kısmını kiralar, 1,5 trilyon liralık kısmını ise işgaliyeler oluşturuyor. Belediye bu gelirleri, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'na göre kendisine ait gayrimenkuller ile hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerdeki otopark, çay bahçesi,

dükkan, kafeterya, tuvalet, tezgah gibi yerlerden sağlıyor. Şu an bunların bin 311'i kiralık tesis, bin 404'ü ecrimisil dosyası.

Büyükşehir Belediyesi Emlak Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, belediyenin 2000 yılı bütçe geliri 750 trilyon lira olarak hesaplanıyor ve bunun yüzde 4,8'ini kira, yüzde 0,1'lik kısmını ise işgaliye gelirleri oluşturuyor.

Kira ve işgaliye ödeyen yerlerden bazıları

Mercan Otoparkı:

Belediye, Mercan'daki 15 yıllık otoparktan aylık sekiz milyar 250 milyon lira tutarında kira alıyor. Otopark sekiz kattan oluşuyor ve 600 araç kapasitesine sahip. İşletmesini Yusuf Dağcı yapıyor. Fiyat tarifeleri iki saatten başlıyor. Aracını iki saat bekletenlerden 1.5 milyon lira alınıyor.

Beyazıt'taki kitapçılar:

Geçen yıl yapılan düzenlemeyle 8cm.x 2m. boyutlarındaki tezgahlara taşınan kitapçılar, Büyükşehir'e toplu olarak 240 milyon lira işgaliye veriyorlar. Elli tezgah var ve kişi başına 4 milyon 800 bin lira düşüyor. Kitapçılar adına konuşan Sami Sevindik, belediye ile ilişkilerinin olumlu olduğunu, yakında yeni projelerin gerçekleşeceğini söyledi.

Hediyelik eşya dükkanları:

Büyükşehir Belediyesi'ne işgaliye veren yerlerden biri de Beyazıt Meydanı'nın sağ tarafında bulunan hediyelik eşya dükkanları. Çoğunlukla giyim eşyası satılan 1,5 ila 3 metrekarelik dükkanların her biri 180 - 250 milyon lira arasında ecrimisil bedeli veriyor.

Kaldırım kitapçıları:

Halaskárgazi Caddesi'nde, otobüs yolunun yanındaki kaldırımda tezgahı bulunan kitap ve hediyelik eşya satıcıları da Büyükşehir'e işgaliye ödeyenlerden.10 metre uzunluğundaki bir tezgahtan aylık 60 milyon, daha küçük tezgahlardan 25 - 40 milyon lira alınıyor. Satıcılar yakın zamanda zam gerçekleşmediğini, geçen yılın başında yüzde 50 oranında zam yapıldığını ifade ettiler.

İlçe belediyelerinin aldığı işgaliyeler

Yaptığımız ufak bir araştırma sonucunda ilçe belediyelerinin aldıkları işgaliye bedellerinde farklılıklar olduğunu saptadık. Buna en güzel örnek olarak Şişli, Fatih ve Eminönü ilçelerini gösterebiliriz.

Şişli Belediyesi, Halaskárgazi Caddesi'ndeki kaldırım kitapçıları ve hediyelik eşya satıcılarının hemen bitişiğinde bulunan giyim tezgahlarının her birinden 1,5 - 3 milyon lira arasında değişen işgaliye alıyor. Tezgahların alanları iki ila üç metrekare arasında değişiyor.

Fatih Belediyesi, Aksaray Balkan Pazarı'ndaki satıcılardan tezgah başına 20 milyon lira alıyor. Üstelik satış yapılan bu tezgahlar 2 - 3 metrekareyi geçmiyor. Satıcılar iki yıldır yapılmadığını, buna rağmen işlerin durgun olması nedeniyle yirmi milyon liralık işgaliye bedelinin kendilerine ağır geldiğini belirttiler.

Mercan'daki Polonya Pazarı'nda 358 tezgah bulunuyor. Pek çok sanayi ve elektronik ürününün temin edilebileceği pazarda, Eminönü Belediyesi bir tezgahtan 32,5 milyon lira tutarında işgaliye topluyor. Tezgahın kapladığı alan 2 metrekareyi geçmiyor. Pazarın eskilerinden Bayram Çeliktepe, belediyenin işgaliye bedelini elli milyon liraya yükseltmeyi düşündüğünü, esnafın ise 40 - 45 milyon lira arasında bir rakam istediğini söyleyerek orta noktanın bulunabileceğini tahmin ediyor.

Ecrimisil (işgaliye) gelirleri

1995 - 52 milyar 891 milyon

1996 - 112 milyar 179 milyon

1997 - 289 milyar 638 milyon

1998 - 336 milyar 79 milyon

1999 - 540 milyar 64 milyon

2000 - 1 trilyon 562 milyar 211 milyon

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!