Nilgün SELVİBAYIR/İZMİT (Kocaeli), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2009 14:25
TAKLİTTE sınır tanımayan Çin, ‘Hereke’ markasıyla imal ettiği taklit halıları daha iyi pazarlayabilmek için ‘Hereke’ adı altında bir şehir kurarken, bizde ise 1948’de referandumla belediye olan, dünya markası halıların üretim merkezi Hereke Beldesi’nde belediye teşkilatı kapatıldı.
29 Mart seçimlerinden sonra Hereke adı altında belediye olmayacak. Herekeliler ise belediyelerinin kapatılmasına son derece tepkili.
Aynı zamanda Hereke Halıcılar Derneği Başkanı da olan Han Halı’nın sahibi Erhan Ör, “Artık haritalarda Hereke diye bir yer bulunmayacak. Osmanlı’dan beri bütün dünyaya, saraylara halı yapan Hereke artık bilgisayarda arama motorlarında, haritalarda bir belde olarak bir merkez olarak görünmeyecek” diyerek Çin’in ekmeğine yağ sürüldüğünü söyledi. Erhan Ör şöyle devam etti:
“Hereke bir dünya markası. Halılarımızı taklit edip dünya piyasalarına süren Çin, Hereke diye bir şehir kuruyor. Biz mevcut olan belediyemizi kapatıyoruz. Haritadan siliyoruz. İnsanlar artık arama motorlarından, haritadan ‘Hereke’ diye aradıkları zaman Çin’deki şehri bulacaklar. Yani o dünyaca ünlü Hereke halılarını bir kez daha Çin’e kaptırmış oluyoruz. Oysa ki Osmanlı sanatını hala burada yaşatan Hereke Beldesi, kültürümüzün en önemli taşlarından bir tanesi. Biz böylece Hereke’yi kaybettik. İznik’i kaybettik. Bursa’yı kaybettik. Kişiliğimizi, geçmişimizi, benliğimizi kaybedeceğiz.”
MUHTARDAN TEPKİ
Hereke Beldesi’nin merkezi olan Agah Ateş Mahallesi muhtarı Halil Vardar da, Hereke’nin 1948’te referandumla belediye olduğunu hatırlattı. Vardar, “Referandumla açılan yerler, referandumla kapatılır. Benim ikinci mesleğim halıcılık. Şu anda biz halıcılığı da bıraktık. Çünkü herşeyimizi çaldılar. Biz Hereke’yi kapatıyoruz. Çin’de Hereke diye bir belde açılıyor. Bizim halının taklitini imal ediyorlar. Biz çok üzülüyoruz” diye konuştu.
SON BAŞKAN DA ÜZGÜN
Hereke Beldesi’nin son Belediye Başkanı olan AKP'li Esener Maçil, kapatma kararına karşı direnmelerine rağmen engelleyemediklerini belirtti. Maçil duygularını şöyle dile getirdi:
“Sümerbank Kumaş Fabrikasıyla, Hereke Halı Fabrikasıyla, ipekli dokumasıyla Türk tarihine mal olmuş, hatta Türkiye’nin dışında dünya ülkelerinde söz getirecek seviyelere gelmiş. özellikle ipek halısıyla son 20 yılda Avrupa’da ve ABD’de bile ün salmış bir belde. Kumaşı da Osmanlı döneminden beri ses getirmiş. Ama yeni düzenlemeyle Hereke Belediyesi tüzel kişiliği 29 Mart seçimlerinde sona erecek. Hereke belde halkı ve ben Hereke’nin son belediye başkanı olarak üzüntülerimizi siyasilerimize aktarmaya çalıştık. Dinletemedik. Belediyemizin kapanıyor olması hepimizi üzüyor.”
ESNAF: HAZMEDEMİYORUZ
Hereke’nin tanınmış esnafından Muharrem Özkan ve Suat Şener ile diğer belde sakinleri de, Hereke Belediyesi’ni kapıtma kararı alanlardan mutlaka hesap sorulması gerektiğini söyledi. Herekelilerin bunu hazmedemediğini belirten esnaf, “Sağımızda solumuzda belediye yokken biz belediyeydik. Böylesine marka bir belediyeyi kapatmak ihanettir” diye konuştular.