Belediyenin gelir elde etme projesi

Güncelleme Tarihi:

Belediyenin gelir elde etme projesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2007 13:38

Mehmet Çetin - Karaman'ın merkeze bağlı Sudurağı Beldesi Belediyesi, kurduğu modern elma bahçesi ile hem gelir elde ediyor hem de beldedeki çiftçilere örnek oluyor.

Haberin Devamı

Suduragı Belediye Başkanı Celal Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sudurağı'nın on binlerce dekar verimli toprağı ve çalışkan üreticisiyle Karaman ve ülke için önemli bir merkez olduğunu belirtti.
Yöre halkının tamamının tarımla geçimini sağladığını ifade eden Aslan, şunları kaydetti:
“Beldemizde yol, su, kaldırım gibi rutin hizmetler dışında halkımıza örnek olmak amacıyla belediyemize ait 50 dekar alanda modern bir elma bahçesi kurduk. Tamamıyla son teknoloji kullanılarak tesis edilen bahçemizde 10 bin 200 adet, beldemizin iklim şartlarına uygun yazlık ve kışlık elma çeşitlerimiz var. Ayrıca beldemizde hangi tür meyvelerin en iyi yetişebileceğini tespit etmek amacıyla 10 dekar üzerinde bir deneme bahçesi oluşturduk. Bu bahçemizde elma, şeftali, erik, kiraz, vişne, kayısı, üzüm gibi meyvelerin onlarca çeşidi ekili. Deneyimli ziraat mühendisleri denetiminde halkımıza yetişen meyveleri gösteriyoruz.”

Haberin Devamı

Aslan, Türk çiftçisinin en büyük sorununun gelişmeleri ve teknolojiyi takip etmemesi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Eğer bir ülkenin yüzde 40'ı tarımla uğraşıyorsa tarımı göz ardı edemezsiniz. Çiftçimiz teknolojiyle tanışıp en kısa zamanda maliyeti düşürerek kaliteli ürün elde etmeyi öğrenmek zorunda. Biz bu bahçeyi belediye imkanlarıyla kurduk. Beldemizde ilk defa damlama sulama sistemini burada uyguladık. Şimdi herkes damlama yapmaya başladı. Çünkü su, artık altın gibi. Belediye bünyesinde bir tane ziraat mühendisi çalıştırmaya başladık. Bu arkadaşımız hem bahçe ile ilgileniyor hem de beldemiz çiftçisine de danışmanlık yapıyor. Şimdi halkımızın bu tür modern tesis yapmaya başlamaları bizleri sevindiriyor. Bugün İsrail, Karaman kadar olan yüz ölçümü ile yerin 800 metre altından su çekerek tarımda bir numara olabiliyorsa bizim oturup düşünmemiz lazım. Bizim imkanlarımız İsrail'den daha mı az?”
Sudurağı Belediyesi olarak her belediye gibi gelirlerinin yeterli olmadığını, İller Bankası'ndan gelen paranın sadece çalışanların maaşını karşılamaya yettiğini anlatan Aslan, belediyeye yılda 250 bin YTL ödenek geldiğini, bu paranın ihtiyaçlarının küçük bir bölümünü karşıladığını bildirdi.

Haberin Devamı

Aslan, hizmet için öz kaynakları harekete geçirmek zorunda olduklarını dile getirerek, “Şimdi bu bahçeden bu sene 50 bin YTL gelir bekliyoruz. Bahçemiz seneye tam olarak verim verecek. Seneye beklediğimiz gelir 100 bin YTL. Burada özellikle projeler üreterek hem örnek olmuş oluyoruz hem de belediyemize kaynak yaratıyoruz. Hizmet için devletten ödenek beklersek verdiğimiz sözleri yerine getiremeyiz. Belediyeler kaynak üretmek zorunda” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!