Güncelleme Tarihi:
Çeyrek asır önce yola çıkan, geçen süreçte 26 bin konut üreten Ege-Koop "Türkiye’ye Açılma" kararı Genel Kurul delegelerinden de destek gördü.
AK Parti İzmir Milletvekilleri İlknur Denizli, Rifat Sait, siyasi parti temsilcileri, iş adamları ile İzmir medyasının yoğun ilgi gösterdiği Genel Kurulda konuşan Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan, yaptıkları çalışmaların önemine işaret ederken “Ege-Koop’un dünü bugününe kefil, bugünü de yarınının güvencesidir” ifadesini kullandı.
Konuşmasında ağırlıklı olarak Kentsel Dönüşüm Yasası’na ilişkin Sivil Toplum Örgütleri’nin ilgisizliğini eleştiren Hüseyin Aslan, belediyelerin aldıkları yüksek harçlara dikkat çekti.
STK'lar kentsel dönüşümde sessiz
‘Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı’ olarak bilinen ‘Afet Riski Taşıyan Yapıların Dönüştürülmesi Yönündeki Yasa Tasarısı’nı eleştiren Aslan, tasarının komisyonlarda kabul edildiğini ve artık tüm işin TBMM Genel Kurulu’nda oylamaya kaldığına dikkat çekti. Sivil toplum kuruluşlarından meslek odalarına kadar birçok yapıyı konuya duyarsız yaklaşmakla eleştiren Aslan, “ Hayati önem taşıyan yasa tasarısında belediyeler, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ve proje üst birlikleri devre dışı bırakıldı. Tüm yetkiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildi. Şimdi sormak istiyorum: İlgili kuruluşlar; meslek odaları, sivil toplum üyeleri ve halkımız neden bu kadar kayıtsız? Anlaşılması zor, bu ilgisizlik niye? Tasarı yasalaştıktan sonra, eleştiride bulunmak kayıtsızlığı ve doğabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırmaz.” diye konuştu.
‘Konut başına 10 bin lira aldılar’
Ege-Koop Başkan Aslan’ın gündemindeki bir başka konu ise Belediyelerin aldığı ‘harç’ bedelleri idi. Belediyelerin bu keyfi uygulaması ile adeta haraç toplar
Ankara temsilciliği 13 Mart’ta
Aslan, Türkiye’ye açılım kararı ile ilk adımı attıklarını, ikinci adımın ise 13 Mart’ta açılışı gerçekleştirilecek olan Ankara Temsilciliği ile atacaklarını da kaydetti. İzmir’in EXPO 2020 adaylık sürecine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Başkan Aslan, yarışın galibinin ‘sivil inisiyatif’i en iyi oluşturan kent ve ülke olacağını söyledi
Ege-Koop'a destek mesajları
Genel Kurul’da konuşan AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, kentin yerel dinamiklerinin vizyonlarının olmaması halinde ne iktidarın ne de yerel yönetimlerin başarılı çalışmalara imza atamayacağına dikkat çekti.
Bir diğer AK Parti Milletvekili Rifat Sait ise İzmir’de en çok tanınan sivil toplum kuruluşları arasında Ege-Koop’un ilk beş arasında yer aldığını hatırlattı.
Ege-Koop Ankara Temsilcisi Faruk Demir ise, konuşmasında, Türkiye’nin kentsel dönüşüm konusunda Ege-Koop’a ihtiyacı olduğunu savunarak “Ankara’da hemen her kesimde yeni bir umut ve heyecan sözkonusu. Büyük bir sorumluluk ve ağır bir görevin altına girdiğimin farkındayım. Başarılarınıza ben de bir tuğla koyabilirsem bundan çok ama çok mutlu olacağım” dedi.
Genel Kurul’da konuşan İzmir Ticaret Odası Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, “İnşaat sektörü lokomotiftir. Türkiye nüfusu 75 milyon oldu. Artık insanlar kentlerde yaşıyor. Gelinen noktada kentlerde yenilemeye ihtiyaç var. Ülkenin yılda 3 milyon konuta ihtiyacı var. 500 binini TOKİ yapacak ama diğer 2.5 milyonu da özel sektör yapacak. İşte bu yolda Ege-Koop’a büyük görev düşüyor.” dedi.
Ege-Koop yönetimi yeniden seçildi
Seçimli Genel Kurul'da maddeler halinde bilanço, çalışma raporu, gelir-gider hesapları tablosu görüşmeye açıldı. Genel Kurul’un oylamasına ayrı ayrı sunulan bilanço, çalışma raporu, gelir-gider hesapları tablosu, oybirliği ile ibra edildi. Hüseyin Aslan Başkanlığındaki Ege-Koop Yönetim Kurul Üyeleri; Ayşe Hergül, Nezih Yalman, Sadi Geçim, Zehra Ersaçan olurken, Denetim Kurulu Üyeliği’nde Bekir Metin Karadayı, Özgür Murat Kaynar, Tankut Ateşer de yerlerini korudu.