Nesrin COŞKUN/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2006 11:14
İçişleri Bakanlığı, kuduz riskli temas vaka sayısında ciddi artış olduğu ve yıllık ortalamalarının 30 binden fazla üzerine çıktığını bildirerek, il özel idareleri ile belediyelerin harekete geçmesini istedi.
Bakanlık, yayımladığı genelge ile özel idare ve belediyelerin hayvan hastalıkları ile mücadele için bütçelerine ödenek koymalarını, veteriner hekim bulunmayan belediyelere yerel tarım teşkilatından destek sağlanmasını istedi.
Genelgede, Bakanlığa yapılan başvurulardan kuduz başta olmak üzere hayvan hastalıklarının kontrolü bakımından bazı koordinasyon eksikliklerinin yaşandığının anlaşıldığı belirtildi. Kuduzun bilinen en eski bulaşıcı hastalıklardan olduğu ve tedavisinin olanaksızlığından dolayı özel önem taşıdığı hatırlatılan genelgede bazı istatistiklere yer verildi. Türkiye'de 2004 yılına kadar yıllık ortalama 120 bin olan kuduz riskli temas sayının 2005'de 150 bini aştığı, 2006 yılının ilk aylarında görülen kuduz riskli temas vakaları dikkate alındığında bu sayıların aşmasının beklendiği kaydedildi.
Kuduz riskli temas vakalarının yüzde 90 dolayındaki bir kısmını başıboş sokak köpekleri ve kedilerinin oluşturduğuna dikkat çekilen genelgede, hayvan barınaklarının önemi vurgulandı. Kuduzun bildirimi zorunlu hastalıklar arasında yer aldığı hatırlatılan genelgede özel idareler ile belediyelerin bu mücadelede yasalarca belirlenmiş görevleri bulunduğu kaydedildi. Yaklaşık 1 ay önce gereği için 81 ilin valiliklerine, bilgi için Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na gönderilen genelgede şöyle denildi:
“Görevlerin layıkıyla yerine getirilmesinin temini bakımından il özel idareleri ve belediyelerin hayvan hastalıkları ile mücadele için mali imkanlarını ve hayvan varlığını göz önüne alarak bütçelerine yeterli miktarda ödenek koymaları ve mücadeleye katılmaları önem taşımaktadır.
Kuduz riskli temas vakalarında yeterli ve etkili tedbirlerin alınması ve uygun mücadele şartlarının oluşturulması bakımından; kuduz hastalığından şüphe edilen hayvanlar için müşahade yeri bulunmayan belediyelerin en kısa sürede yeterli kapasite ve donanıma sahip müşahade yeri oluşturması; mevcut müşahede yerlerinin şartlarının hayvanların bakım ve beslenmesini temin edecek şekilde iyileştirilmesinin sağlanması, bünyesinde veteriner hekim bulunmayan belediyelere mahalli tarım teşkilatından gereken desteğin sağlanması gerekmektedir.”