Nuray BABACAN / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2008 00:00
Yerel seçimlere bir yıl kala belediyelerin gelirlerini artırmayı amaçlayan hükümet, TBMM’de iki yıldan beri bekleyen Belediye Gelirleri yasa tasarısına öncelik verdi.
Tasarının gündeme alınacağı ve bu dönemde yasalaştırılacağına ilişkin ilk
haber, geçen hafta Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından Meclis kürsüsünden verildi. Başbakan Tayyip Erdoğan da salı günkü grup toplantısında, bunu doğrulayarak, belediyelere geçen yıl yapılan 13.3 milyar YTL’lik yardımın bu düzenlemeyle 17.5 milyar YTL’ye yükseleceğini söyledi. Böylece belediyeler 4.2 milyar YTL’lik ek kaynağa kavuşacak.
TASARI NE GETİRİYOR: Tasarıda, il özel idareleri ve belediyeler için "Emlak vergisi, ilan ve reklam vergisi, Eğlence vergisi, elektrik ve gaz tüketim vergisi, konaklama vergisi, çevre temizlik vergisi" olmak üzere 6 vergi öngörülüyor. Tasarıya göre yerel yönetimlere bütçeden aktarılan pay yüzde 20 oranında artırılacak. Tasarıda, belediyelere aktarılacak kaynaklar ve oranları şöyle sıralanıyor:
EĞLENCEYE, REKLAMA VERGİ: Levha, yazı, resim ve benzeri vasıtalarla yapılan sabit ilan ve reklamların metrekaresinden yıllık olarak 100 YTL, ilan ve reklamların taşıtlar üzerine konulması 40 YTL, uçak, helikopter, balon, zeplin ve benzeri araçlarda reklam yapanlardan günlük 10 YTL vergi alınacak. Biletle girilen konser, at yarışı, sirk, lunapark ve benzeri eğlence yerlerinden yüzde 10 vergi alınacak. Eğlence Vergisi, bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare ve dansing gibi eğlence yerleri için 80 YTL, atari ve internet salonları, her türlü makine ile oyun oynanan yerlerde 5 YTL, köylerde bulunanlar hariç kahvehane, kıraathane ve kafe gibi eğlence yerlerinde 4 YTL olacak.
ELEKTRİK VE GAZ TÜKETİMİ: Elektrik, havagazı, doğalgaz ve likit petrol gazı tüketenlerden, satış bedeli üzerinden vergi alınacak. Düzenleme ile otel, motel, tatil köyü, pansiyon gibi tesis ve yerlerdeki konaklamalar karşılığında konaklama vergisi alınacak. Günlük konaklama ücretinin yüzde 3’ü olacak olan bu vergi, yatak ücretlerine eklenmek ve ayrıca ödeme belgeleri ile faturada gösterilmek suretiyle tahsil edilecek.
ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ: Konutlara ait Çevre Temizlik Vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 20 Ykr, diğer belediyelerde 15 Ykr olarak hesaplanacak. İşyerleri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait Çevre Temizlik Vergisi ise gruplara ayrılarak bin 400 YTL ile 12 YTL arasında değişen miktarlarda olacak. Bu miktarlar büyükşehirlerde yüzde 25 artırımlı uygulanacak.
Dört ayrı harç alınacakBELEDİYE gelirleriyle ilgili tasarıda, il özel idareleri ve belediyelerin sunduğu bazı hizmetler için alacakları harçlar da 4 başlık altında toplanıyor. Buna göre, yerel yönetimler verdikleri hizmetler karşılığında "Geçici Kullanım Harcı, İnşaat Harcı, Yapı Kullanma İzni ve Cins Değişikliği Harcı, İşyeri Açma İzni Harcı" alacak. Buna göre taşıtların, geçici olarak sokağa ya da caddeye park edilmesi halinde; her taşıt için saatte 2 YTL, günlük 7 YTL geçici kullanım harcı alınacak. Tasarıya göre taksi duraklarındaki taksicilerden de taksi başına 30 YTL geçici kullanım harcı alınacak.