Güncelleme Tarihi:
Seçimlerden önce, ilçe belediye başkanı adayları halka neler vaad ettiklerini Hürriyet İstanbul'a açıklamışlardı. Bugün, yerel seçimin birinci yılı doldu. Onlara vaatlerinin ne kadarını yapabildiklerini sorduk. Çoğu bu bir yılı zor geçirdiklerini, vaatlerini önümüzdeki dört yıl içinde yerine getireceklerini söylediler.
Vaadettiğimiz şeyleri unuttuk
MALTEPE
Bahtiyar UYANIK (ANAP)
18 Nisan'dan önce başlattığımız yatırımların üçte ikisini durdurduk. Temizlik hizmetlerini iyi bir şekilde yapıyoruz. Asfalt onarım ve asfalt döküm işlerinden başka bir yatırım yapamıyoruz. Birçok projelerimizi tamamen durdurduk, inşaatlarımız yarım vaziyette bekliyor. Bunun sebebi çeşitli afetlerden etkilenmiş 500 belediyenin bizim İller Bankası'ndan aldığımız paylarımızdan pay alması. Bartın seli, Dinar, Adana, Gölcük ve Düzce depremleri bölgesindeki 500 belediye için bizim paylarımızdan pay kesiliyor. Devletin vergi gelirlerindeki azalma, 18 Nisan seçimlerinden sonra toplu sözleşmenin ikinci diliminin devreye girmesi ve memur maaşlarındaki az da olsa artış, bir anda cari harcamalarımızı arttırdı. Günler gittikçe kötüye gidiyor. Belediye yasası falan istemiyoruz artık vazgeçtik. En azından belediyelerin genel vergi gelirlerinden aldığı payı bir kararnameyle yüzde 5 buçuktan 8'e filan çıkarsınlar.
NELER VAAD ETMİŞTİ?
52 bin kişiye iş imkanı sağlayacak Maltepe 2000 Vadisi Projesini gerçekleştireceğim.
E-5 üzerinde gecekondudan çağdaş kentlere dönüşüm projesini başlatıp, doğalgaz getireceğim.
İlçeye bir yat limanı ve deniz otobüsü iskelesi yapacağım.
Emekli ve yaşlılara dinlenme merkezi, huzurevi, öğretmenevi ve engellilere rehabilitasyon merkezi yapacağım.
Mevcut stadı modernleştirip, 2 futbol sahası ve olimpik yüzme havuzu yapacağım.
NELER OLDU?
Maltepe 2000 Vadisi plana bağlı. Plan çıkmak üzere. Büyükşehir'den onay bekliyoruz. Bir ay içinde çıkacak ve hemen temel atacağız.
Doğalgazı büyük çapta hallettik. Kent dönüşüm projesi ise Başıbüyük Mahallesi hariç hazır, ihale aşamasındayız.
Yat limanının proje ihalesi yapıldı. Ön fizibilitesi de hazır. Devlet prosedürü 4-5 ay içinde tamamlandığı anda bu yıl ihaleyi yaparız. Proje kapsamında kürek parkuru, deniz otobüsü limanı ve marina var.
Öğretmenevi ile ilgili bir eski binanın restorasyonunu yapacağız ve hizmete sokacağız ama diğerleri parasızlıktan mümkün değil. İnşaatı devam eden tek proje Maltepe Stadı'nın inşaatı. O da çok zor şartlarda. Bu yıl sonunda tahmin ediyorum biter.
Mahkemeden Çıkamıyoruz ki!
ŞİLE
İhsan ÇAYIROĞLU (ANAP)
18 Nisan seçimlerinden önce verdiğim beş vaadi gerçekleştirmek bizim için en önemli hedef. Bir önceki başkanlık dönemimde verdiğim hedeflerin çoğu tutmuştu. Ancak bu dönem farklı. Belediye ödenmesi mümkün olmayan bir borç batağı içinde. Yatırım yaparsınız ama bunun için itibarınız olması gerekli. Mahkeme kapılarından çıkamıyoruz ki yatırımla uğraşalım.
NE VAAD ETMİŞTİ?
Yat limanı ve gençlik kampı projelerini hızlandıracağım.
Şile'ye üniversite ve yüksek eğitim kurumlarının gelmesi için teşvikler yapacağım.
İlçeye yeni spor tesisleri inşa edeceğim.
Sinema, tiyatro, kongre merkezleri yapacağım.
Yaşlılar yurdu, huzurevi, bedensel engelliler için rehabilitasyon merkezleri kuracağım.
NELER OLDU?
Bu projelere başladık. Yazışmalarımız bitmek üzere. Ulaştırma, Maliye, İçişleri ve Tarım Bakanlıklarından olur yazıları geldiğinde, Turizm Bakanlığı programına alacak. Gençlik Kampı için ise Vali Bey ve İl Milli Eğitim Müdürü ile görüştük. Koruma Kurulu'nda Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Turizm Meslek Lisesi yapma niyeti var.
Işık Üniversitesi, Feyziye Mektepleri Vakfı olarak Hazine ile işini bitirdi. Maliye'den ve Orman Bakanlığı'ndan tahsisleri yapıldı. Biz de imar planımıza aldık.
Hiç spor tesisi yapamadık. Çünkü geçmiş dönemden kalma var olan spor tesislerimizle ilgili davalar sürüyor. Bu tesisler yapılmış ama borçları ödenmemiş, yerlerimize haciz konmuş. Alacaklı firmalar malımıza haciz koyduğu için borçların ödenmesi gerekiyor. Fakat ödediğimiz zaman suçlu oluruz. Çünkü yasa uyarınca bunlar yanlış yapılmış yatırımlar. Örneğin adam gitmiş Gençlik ve İl Müdürlüğü'nün yerine halı saha yapmış. Biz var olanları kurtarmaya çalışıyoruz, birşey eklemeye vaktimiz olmadı.
Bunların imar planı çalışmalarını başlattık. Mimari proje çalışmaları yapılıyor. İlçe merkezinde çok büyük bir kültür merkezi olacak. Yıldız Teknik Üniversitesi'ne yaptırıyoruz.
Bu projelerin girişimlerini yaptık ama gerçekleştiremedik. Bir önceki belediye imar plan değişikliği yaptığından, şimdilik bu plan değişikliği üzerine çalışıyoruz. Ayrıca yer bulsak bile yapamazdık çünkü 17 Ağustos depreminden sonra elimiz kolumuz bağlandı. Bütün ilçe genelinde inşaatlardan önce jeolojik etüd çalışması başlattık.
Ne söz verdiysem olacak
SARIYER
Sedat ÖZSOY (ANAP)
Sarıyer'in tamamı sit alanı ve ön görünüm bölgesi. Bir sene içinde sistemi oturtup borçlarımızı ödedik. Sadece Maliye'ye ve SSK'ya borçlarımız var. Onları da takside bağladık bir sene sonra bitecek. Bir sene içinde Sarıyer'in geri görünüm planlarını Büyükşehir'den çıkarıp Anıtlar Kurulu'na görderdik. Birçok projenin girişimini yaptık. Bunların içinde Hükümet ve Belediye Hizmet binası da var. Kilyos Turban Tesisi'nin belediyeye bağlanmasını sağladık. Sarıyer Çayırbaşı'nda 19 tane amatör takımımız için 6 bin kişilik bir stadyum yamaya başladık, yeni sezona yetiştireceğiz. Reşitpaşa'da 16 bin 500 metrekarelik bir kültür merkezi yapmak için gerekli işlemleri başlattık. Arazinin Özelleştirme İdaresi'nden devrini bekliyoruz. İstinye Havuzlubostan'da Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait bir arsaya spor okulu ve spor kompleksi projesi çizdik, başlamak için izin bekliyoruz. Asfalt fabrikasını ayağa kaldırdık, bu ay hizmete açıyoruz. Bir seneyi depreme ve parasızlığa rağmen dopdolu geçirdik. 24 saatimizi çalışarak geçiriyoruz. Sarıyer halkına ne söz verdiysem hepsi yerine gelecek.
NE VAAD ETMİŞTİ?
2960 sayılı yasanın değişmesi için çalışacağım.
İlçeye tam teşekküllü bir devlet hastanesi ile Hükümet Konağı yapacağım.
Sarıyer'deki eğuitim kurumlarına yardım edip, eğitim sorunu çözeceğim.
İlçenin ulaşım sorununu çözmek için hükümet ve Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışacağım.
İlçenin bütün sokaklarına doğalgaz götüreceğim.
NELER OLDU?
Bu yasayla ilgili şu anda Ankara'da bir çalışma olduğunu biliyoruz. Turizm Bakanlığı'ndan da konuyu takip ediyorlar.
Hastane yapmak istediğimiz arazi Maliye arazisi olduğu için yazışmayı yaptık. Milletvekillerimiz takip ediyor. Bizim elimizde bir arazi vardı. Orayı özel hastane yapmaya çalıştık ama yer müsait değildi. Hükümet Konağı ile ilgili olarak da 1000'lik planlarımız Anıtlar Kurulu'nda. Zemin etüdü de yapılmış projeler bunlar. Anıtlar onayladığı anda temel atacağız.
Depremden sonra yıkım kararı olan okullarımız oldu. Borsa Başkanı ile beraber en az üç okulun düzenlemesini yaptık. Bütün okullara da bahçe düzenlemesine kadar mümkün olduğunca yardım ediyoruz.
Büyükşehir ile çok iyi bir diyalog içindeyiz. İki tane büyük yol açıyoruz. Maden ve Sarıyer arasında, Ferahevler-İstinye Yolu'nu gerişletiyoruz. Baltalimanı'ndaki proöe ile ilgili E-6 bağlantısını Büyükşehir ile istişare halında götürüyoruz.
Sarıyer'in büyük kısmında da gaz var. Dışarıdan alımlarla ilgili büyük sıkıntılar var. Gaz geldiği müddetçe Müdür Bey ile yaptığımız görüşmede, Sarıyer merkez, Maden ve Yenimahalle'nin durumu yeterli gaz olduğu takdirde bu sene hallolacak.
Yüzde 20 kapasiteyle çalışabildim
BAĞCILAR
Feyzullah KIYIKLIK (FP)
Bağcılar'ın genelinde beş tane park açtım. Toplam uzunluğu 6-7 kilometreyi bulan üç tane yol yaptım. Üç büyük parkımıza oyuncaklar yerleştirdim. Üç tane mahalle konağı, iki tane çocuk yuvası açtım. Bağcılar'ın değişik yerlerinde 3 bine yakın büyümüş ağaç diktim. Beş tane kavşak düzenlemesi yaptım. Yapabildiğim şeyler maalesef bunlar. Çünkü yeterince paramız yoktu. 18 Nisan 1999'dan bu yana ilk bir yıllık dönemde ancak yüzde 20 kapasiteyle çalışabildim.
NE VAAD ETMİŞTİ?
Yeni Mahalle'de 9375 metrekarelik alan üzerine bir spor kompleksi yapacağım.
Sonucu yarışma ile belli olan Bağcılar Meydanı projesini yapacağım.
İnönü Mahallesi'ne spor kompleksi ve stadyum yapacağım.
Bağcılar Merkez Mahallesi'ne 65 bin metrekarelik kültür alanı ve Tatilya yapacağım.
Evren Mahallesi'nde bir çıraklık okulu açacağım.
NELER OLDU?
Hayır yapamadım. Parasal sıkıntılar yüzünden yapamadım. Ağustos'tan sonra bütün imar ve ruhsat dağıtma olanağı olmadığı için ancak kendi masraflarımızı karşılayabilir hale geldik. Türkiye'deki milli gelirin azalmasına paralel olarak belediyelerin de gelirleri azaldı.
Bu proje için dış kredi için araştırma yapıyorum. O da parasızlıktan durdu.
Parasızlık yüzünden bunu da yapamadım.
Onu da yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkardım. Parasızlık yüzünden belediyenin bu projeyi kendinin yapmasına imkan yok.
O okulu da yapamadım.
Bu kadar zor olacağını beklemiyordum
KARTAL
Mehmet SEKMEN (FP)
Çok zor bir dönem oldu bu yıl. Gerçi ben bunu bekliyordum ama bu kadar zor olacağını beklemiyordum. Ekonomideki daralma, dünya genelindeki kriz, vergi yasalarının olumsuzlukları belediyeleri çok kötü etkiledi. İnşallah yerel yönetim yasası süreatle çıkar da bu durumdan kurtuluruz. Halen işçimize borcumuz var.
Fakat geçmişimizden gelen tecrübeyle bu bir yılı atlattık. 1999 yılında mevcut yatırımlarımızın bir kısmını küçülterek devam ettirdik. 2000 yılında atağa geçmeyi bekliyoruz. Muhalefet partisine mensup bir belediyeyiz. İktidar belediyeleri başka fonlardan destek mi alıyorlar bilmiyorum ama vergi gelirlerimiz istediğimiz seviyede değil. İller Bankası gelirlerimiz düştü, deprem elimizi kolumuzu bağladı ve inşaatlarımızda duraksamalar oldu.
Zemin etüdü gibi yeni kavramlar oluştu. Meclis'te bekleyen yerel yönetimler yasası arzu ettiğimiz gibi çıkarsa belediyeler daha rahat hizmet etme imkanı bulabilirler.
Yerinden yönetim ülkenin düze çıkmasında en önemli etkendir. Çevremdeki birçok kuruluşun sıkıntılı olduğunu görüyorum, bize yetkiler verilirse yeni çözümler üretiriz.