Belediye, Ermeni okulunu kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Belediye, Ermeni okulunu kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Şişli'deki Özel Bomonti Ermeni Mıhitaryan İlköğretim Okulu'nun hisselerini satın alan Belediye, Ayaş Belediyesi ile de anlaşarak binayı Mıhitaryan Okulu Vakfı'na tahsis etti.

Geçtiğimiz öğretim yılının ortasında sokakta kalma tehlikesi atlatan Şişli'deki Özel Bomonti Ermeni Mıhitaryan İlköğretim Okulu öğrencileri eğitim yuvalarına yeniden kavuştu. Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, seçim kampanyasında verdiği sözü tutarak, okul binasının iki sahibinden biri olan Miltaş AŞ'nin hisselerini belediye adına satın aldı. Sarıgül, diğer hissedar Ayaş Belediyesi ile de uzun vadeli bir tahsis protokolü yaparak binayı Mıhitaryan Okulu Vakfı'na tahsis etti. Okul bahçesinde dün yapılan teslim törenine, Mustafa Sarıgül, Ayaş Belediye Başkanı Rıfat Mavioğlu, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Vasken Barın, DSP İstanbul İl Başkanı Hasan Fehmi Yavuzalp, Mıhitaryan Vakfı Başkanı Fransuva Baloğlu, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink ve çok sayıda Ermeni cemaati üyesi katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Ayaş Belediye Başkanı Mavioğlu, binanın kendilerine Emine Ayaşlı tarafından bağışlandığını ama bir eğitim kurumuna ticari bir meta olarak bakamayacaklarını ifade etti.

Şişli Belediye Başkanı Sarıgül ise, okul binasının çocukların elinden alınmaya çalışılmasının büyük talihsizlik olduğunu söyledi.

Artık okul sizin

Seçim kampanyasında, ‘‘Mıhitaryan Okulu'nun sonsuza kadar çocuklarda kalması için ne gerekiyorsa yapacağız’’ dediğini hatırlatan Sarıgül, ilk iş olarak bu konuya el attıklarını belirtti. ‘‘Görevimiz, Şişli'de ve ülkemizde dil, kültür ve din farkı gözetmeksizin tüm vatandaşlarımıza eşit ve adil davranmaktır. Yürekleri sızlatan ve vicdanları yaralayan hiçbir girişime prim vermeyeceğiz’’ diyen Sarıgül, Mıhitaryan Okulu'nun ülkemize çok sayıda, bilim, kültür ve sanat insanı kazandırdığını söyledi.

Mıhitaryan Vakfı Başkanı Fransuva Baloğlu da konuşmasında Mustafa Sarıgül, Rıfat Mavioğlu ve Vasken Barın'a teşekkür etti. 191 yıllık geçmişi olan okulun, tarihin en zor dönemlerinden birini yaşadığını söyleyen Baloğlu, ‘‘Asla kabul etmeyeceğimiz bir haksızlığa karşı bu bahçede direndik’’ dedi. ‘‘Bundan sonra düzeltilmesi gereken 1936 Beyannamesi uygulamalarıdır. Artık Cumhuriyet tarihimizin çöp sepetine atılması gereken o çağdışı metindir’’ diyen Baloğlu, Ermeni azınlığın, Türkiye'de yaşayan yabancılar değil, bu ülkenin öz evlatları olduğunu belirtti.

Törenden sonra, öğrenciler akordiyon eşliğinde çalan müzikle Ermeni folklorundan örnekler sundu. Mustafa Sarıgül de halaya katıldı.

1936 Beyannamesi kurbanı

Şişli Cumhuriyet Mah. İzzetpaşa ve Arpasuyu Sokağı'nda bulunan Bomonti Mıhitaryan Okulu binası, 1958'de Tevfika Emine Ayaşlı'dan Surp Gazar Vakfı'nca 710 bin liraya alındı. Ama Vakıflar Müdürlüğü 1979'da dava açıp vakfın tapusuna tedbir koydurdu. Davada tapu kaydının iptali ve eski kaydın ihyası da talep edildi. Gerekçe binanın, vakfın 1936 beyannamesinde bulunmamasııydı. Mahkeme 1984'te tapu kaydının iptaline ve eski kaydın ihyasına karar verdi. Karar 1985'te onaylandı. Böylece bina eski sahip Emine Ayaşlı'nın mirası Ayaş Belediyesi'ne ve kardeşlerine kaldı. Kardeşleri ise hisselerini Miltaş Şirketi'ne sattı. Ayaş Belediyesi ve Miltaş Şirketi vakıf hakkında, oturdukları süre içinde kira ödemedikleri için ecr-i misil davası açtı ama davalar reddedildi.

1988'de Ayaş Belediyesi ile Surp Gazar Vakfı idaresi arasında bir kira sözleşmesi yapıldı ve okulun sürekliliği sağlandı. Ama küçük hissedar Miltaş Şirketi buna itiraz etti ve Surp Gazar Vakfı'nın müdahalesinin önlenmesi için işgal tazminatı talebiyle dava açtı. Bu dava neticesinde okulu 1999'un Şubat ayında tahliye ettirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!