Güncelleme Tarihi:
Belediyeleri arayanların telefon santralinde bekletilirken sıkılmaması için müzik yayını yapılıyor. Ama seçilen müzikler birbirinden farklı.
Belediyelerin telefon santralinde vatandaşa hangi müzikleri dinlettiğini öğrenmek için işe Büyükşehir Belediyesi'nden başlıyoruz. Büyükşehir'de aradığınız kişiye hemen ulaşamıyor ve biraz bekletiliyorsanız size nefis bir ney taksimi dinletiyorlar. Hatta, ‘‘Keşke aradığım kişiye biraz daha geç bağlasalar’’ dediğiniz bile oluyor. Ney taksimi, Kültür İşleri Daire Başkanlığı'nca hazırlanan ‘‘İstanbul Şarkıları’’ albümünde yer alıyor. Albümün ilk sırasında ney taksimi olduğu için sadece onu dinleyebiliyoruz. Aslında operatöre ‘‘İstanbul Şarkıları’’nın tamamı yüklenmiş. Büyükşehir'de müzik seçimini Personel İşleri Daire Başkanlığı yapmış. Halka tam dört yıldır ‘‘İstanbul Şarkıları’’ dinletiliyor.
DSP'li Şişli ile ANAP'lı Beşiktaş belediyelerinin müzik tercihleri aynı. Ünlü İtalyan müzisyen Vivaldi'nin ‘‘Dört Mevsim’’ini çalıyorlar. Beşiktaş Belediyesi'nde bu uygulama eski Başkan Ayfer Atay döneminden kalma.
Üsküdar Belediyesi'nin müziği klasik. Sadece Üsküdar'ı değil, tüm İstanbul'u temsil eden ünlü ‘‘Katibim’’ şarkısının melodisi çalıyor: ‘‘Üsküdar'a gider iken aldı da bir yağmur/ Katibimin setresi uzun, eteği çamur...’’
Gaziosmanpaşa Belediyesi
Gaziosmanpaşa Belediyesi arayanları Plevne Marşı'yla karşılıyor: ‘‘Tuna nehri akmam diyor/ Etrafımı yıkmam diyor/ Şanı büyük Osmanpaşa/ Plevne'den çıkmam diyor’’. ‘‘Suyun öte tarafından’’, Tuna boylarından Türkiye'ye gelenlerin çoğunlukta olduğu bir ilçe Gaziosmanpaşa. Belediye, müzik tercihini belirlerken ilçenin demografik yapısını gözönünde bulundurmuş.
Kadıköylüler diğer ilçelerde oturanlardan daha şanslı. Operatördeki müzik her hafta değişiyor. Belediyeyi arayanlara Batı Müziği'nin en güncel parçaları dinlettiriliyor. Kaseti hazırlayan eski bir müzisyen ve gazeteci Engin Aktel. Belediyenin basın danışmanlığını yapan Aktel, ‘‘Bu iş için bir gönüllü lazımdı. Ben üstlendim’’ diyor. Aktel, şunları söylüyor: ‘‘Evimde stüdyom var. Erol Büyükburçla müzik yaparken trampet, kontrbas ve davul çalardım. Dört yıldır her hafta farklı bir kaset koyuyoruz. Ayrıca asansör için de bir kaset hazırlıyorum. Belediyenin asansöründe de her hafta seçme parçaların olduğu bir kaset çalınıyor.’’
Çatalca Belediyesi'nin gündemine müzik hiç girmemiş. Görüştüğümüz belediye yetkilileri müzik dinletilip dinletilmediğinden bile habersiz. Fatih de müziksiz belediyelerden. Başkan Yardımcısı Nurettin Ertemel, ‘‘Gereksiz bir iş. Belediye vatandaşı bekletmeden cevap vermeli’’ diyor. İlla da müzik dinletmek gerekirse tercihinin ‘‘Fetih Marşı’’ olacağını söylüyor.
Sessiz belediyelerden biri de Zeytinburnu. Belediyeye işiniz düştü. Başkanla görüşeceksiniz. Belediyenin santral numarasını çevirdiniz. Aradığınız kişiye bağlanana kadar derin bir sessizlikle karşı karşıyasınız. İsterseniz aradığınız kişiye ulaşmak için bekleyin, isterseniz sessizliği fırsat bilip derin düşüncelere dalın! Başkan Murat Aydın'a santraldaki derin sessizliği soruyoruz. ‘‘Hesap yaptırdık. Müzikli bir santral bize 10 milyara malolacaktı. Belediye olarak bunu karşılayacak durumda değiliz. Maliyeti ağır geldi, o nedenle vazgeçtik’’ diyor. Belediye belini doğrultursa belki Zeytinburnu'ndan da güzel nağmeler dinleyeceğiz.
Müzik konusunda en fazla uğraş veren belediye Eyüp. FP'li yönetim işbaşına gelmeden önce santralda müzik yokmuş. Birkaç yıl böyle idare etmişler. Eyüp halkına hangi müziği dinletelim diye düşünürken imdatlarına Can Dündar yetişmiş. Dündar'ın hazırladığı Zeki Müren belgeselinin Fahir Atakoğlu'na ait müziğini keşfetmişler. ‘‘Müziğimiz bu olsun’’ demişler. Hatta aralarında ihtilaf bile çıkmış. Bazıları yine Fahir Atakoğlu'nun bestelediği Türkan Şoray'ı anlatan ‘‘Sultan’’ belgeselinin müziğinde ısrar etmiş. Sonunda Zeki Müren'de karar kılmışlar. Eyüp Belediyesi'nin santralında şimdi Zeki Müren çalıyor. Adalar'ın tercihi klasik ve estrümantal Batı Müziği. Başkan Coşkun Özden, göreve başlar başlamaz operatöre ‘‘Feelings’’ adlı parçayı koydurtmuş. Beyoğlu'nun FP'li yönetimi ise 1994 yılından bu yana arayanlara Batı filmlerinin müziklerini dinletiyor. FP'li Sultanbeyli'nin tercihi ‘‘Yedi Karanfil’’ albümündeki ölümsüz parçalardan yana. Ümraniye'de ise Halk Müziği ezgileri çalıyor. Tuzla'da Mustafa Yıldızdoğan'ın hit parçası ‘‘Türkiyem’’ türküsü çalıyor: ‘‘Irmakların akışına ölürüm Türkiyem!’’
Müziksiz belediyeler
Sarıyer, Şile, Bağcılar, Fatih, Eminönü, Bayrampaşa, Esenler, Büyükçekmece, Maltepe, Silivri'de müzik yok. Büyükçekmece Belediyesi yetkilileri, haberimizi ‘‘ihbar’’ kabul edip hemen harekete geçiyor. ‘‘Siz bu haberi yayınladığınızda dünya çapında başarılı olmuş bir Türk bestecisinin eserini dinletmeye başlamış olacağız’’ diyorlar. Kendilerine ilham verdiğimiz için bize teşekkür etmeyi ihmal etmiyorlar. Güngören ve Kağıthane belediyelerini aradığınızda operatörün o bildik mekanik müziğiyle karşılaşıyorsunuz. Beklerken, eziyetin biran önce bitmesi için dua ediyorsunuz. Bayrampaşa Belediyesi önümüzdeki günlerde yeni binasına taşınmaya hazırlanıyor. ‘‘Yeni binaya taşınınca Bayrampaşa halkına keyifli bir müzik dinleteceğiz’’ diyor bir belediye yetkilisi. Bahçelievler Belediyesi de müzik dinletmek için hazırlık yapıyor. Teknik işlemleri tamamlamışlar, hangi müziği dinleteceklerine önümüzdeki günlerde karar verecekler.