Güncelleme Tarihi:
İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Marmara Belediyeler Birliği’nin (MBB) ortaklığında düzenlenen ve iki gün sürecek olan “25. Yılında Türkiye’de Büyükşehir Yönetimi Ulusal Kongresi” başladı.“Büyükşehir Nasıl Yönetilir” sorusuna, büyükşehir belediye başkanları ve konusunda uzman birbirinden seçkin akademisyenler tarafından cevap verilecek programın açılış konuşmasını Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek yaptı.
“BÜTÜN BAŞKANLARIN KATILMASINI İSTERDİM”
Akyürek’in açılış konuşmasının ardından ilk sunumu yapan İçişleri Bakanı Prof. Dr. Beşir Atalay, “Türkiye’de 16 tane Büyükşehir belediyesi var. Büyükşehir belediyelerimiz ve Büyükşehirlerdeki ilçe belediyelerimiz için, İçişleri Bakanlığı olarak Türkiye Belediyeler Birliği ve Marmara Belediyeler Birliği ile el ele vererek, bu organizasyonu düzenliyoruz.
Bu kadar önemli bir toplantıya Konya, Kocaeli ve Sakarya Büyükşehir Belediyeleri dışında katılım yok. Geriye kalan 13 belediye başkanımız, çok yoğundu, vs.. katılamadı anladık; Ankara’daki içe belediyelerinin başkanları bile teşrif buyurmuyorlar. Sadece Ankara’nın değil, tüm Büyükşehirlerdeki ilçe belediyelerinin başkanlarının katılmalarını isterdim” dedi.
“BAŞBAKAN ERDOĞAN, BELEDİYELERİN SORUNLARINI BİLİYOR”
Yerel yönetimler alanında çok önemli çalışmalar yapıldığının altını çizen Bakan Atalay, “Mecliste çok önemli yasalar çıkardık, mevzuat değişikliğine gittik. Belediye başkanlarımızla sürekli toplantılar yaptık. Belediyelerimiz için çok çalıştık. Attığımız her adımda, belediyelerimizi düşündük. Çünkü başbakanımız da belediyecilikten geliyor ve başkanlarımızın sorunlarını biliyor. Başbakan Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantılarında da her zaman için belediyelerden yana tavır takınıyor” diye konuştu.
“BELEDİYELER ARASINDA, İLETİŞİM KOPUKLUĞU OLMAMALI”
Büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyeleri arasında iletişim problemi olmaması gerektiğine de değinen Bakan Atalay, “Özellikle farklı siyasi partiler arasında çeşitli problemler yaşandığına şahit oluyoruz. Bu konuda iletişim kurma ve ağabeylik yapma görevi, Büyükşehir belediyelerinde olmalı. İletişim kopukluğu olursa vatandaş da zarar görür. Büyükşehirlerin mail ve idari yapılarını yeniden gözden geçirip, görev dağılımı ve yetkilendirme konusunda birtakım düzenlemelere gideceğiz” dedi.
“KÖY KANUNU DÜZENLENİYOR, İHTİYAR HEYETİ KALKIYOR”
Köy Kanunu’nda da yeni düzenlemeye gidileceğini hatırlatarak sözlerini tamamlayan Bakan Atalay, “Dünyanın hiçbir yerinde uygulama alanı kalmayan İhtiyar Heyeti uygulamasını kaldıracağız. Köylerimizi bütünüyle yeniden düzenliyoruz. 30-40 nüfuslu köylerimiz de var, 1500-2000 nüfuslu köylerimiz de… Bundan böyle köylerimizde hem demokratik mekanizma, hem de hizmet mekanizması mükemmel bir şekilde işleyecek” diye konuştu.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun da katıldığı etkinlik, Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilal Eryılmaz’ın “Büyükşehirlerde Yeniden Yapılanma” konusundaki sunumuyla devam edildi. Etkinliğin öğleden sonraki bölümünde, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Büyükşehirlerde Mevcut Durum ve Sorunlar” konulu bir sunum yapacak.