Güncelleme Tarihi:
Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay'ın makam odasına giren, aralarında “Asteriks” lakaplı çevreci Oktay Konyar'ın da bulunduğu Kabazlı köylüleri, slogan attı, belediye içinde ve dışında pankart açtı. Belediye Başkan Yardımcısı Osman Karaman, zabıta ve polisler, köylülerden başkanın makam odası ile koridorları boşaltmalarını istedi. Kabazlı köylüleri de demokratik haklarını kullandıklarını, kimseye zarar vermediklerini ifade ederek, Belediye Başkanı Okay ile görüşmeden ayrılmayacaklarını söylediler.
Bunun üzerine Salihli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Karaman ve Salihli İlçe Emniyet Müdürü Abdullah Banas, Oktay Konyar ile görüştü. Daha sonra 20 köylüyle belediye başkanı Mustafa Uğur Okay, bir araya geldi. Konyar, Kabazlı köyünden “hukuksuz şekilde milyonlarca metre küp toprak alındığını” öne sürdü. Bölgede derin çukurlar açılarak doğal dengenin bozulduğunu iddia eden Konyar, şöyle konuştu:
“Toprak katliamı yapılıyor. Salihli nasıl Ege'nin incisi ise Kabazlı köyü de Salihli'nin incisidir. Bir başkanın, bir yere bir şey yaparken o kente sormadan hareket etmesi doğru mudur? Kabazlı köyüne çöplük yapılmasına vicdanınız el veriyor mu?”
Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay da köylülerin eyleminin demokratik olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Yeter ki suçlu duruma düşerek bir davranış içerisine girmeyin. Salihli, 100 bin nüfuslu bir yer. Çöp sorunu da Salihli'nin sorunu. Bunu çözmek zorundayız. Bu sorunu da yasa ve yönetmeliklerin gösterdiği yolda çözeceğiz. Anayasanın 2. maddesine göre, Türkiye bir hukuk devletidir. Gereği yapılacaktır.”
Görüşmenin ardından Kabazlı köylüleri olaysız şekilde belediyeden ayrıldı.
KARARI BİZ VERMEDİK
Salihli Belediye Başkanı Okay, köylülerin belediyeyi terk etmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Kabazlı köyünde planlanan katı atık bertaraf tesisinin kurulacağı alanın bir kısmının köy tüzel kişiliği, bir kısmının Toprak Sanayi Tüketim Kooperatifi, bir kısmının da İbrahim Cihan adlı bir kişiye ait olduğunu söyledi.
Çöplük yapılması kararının Manisa İl İdare Kurulu ve Mahalli İl Çevre Kurulu'nun 24.11.2006 tarihli ve 09 sayılı kararı ile alındığını hatırlatan Okay, şunları kaydetti:
“Burasının katı atık depo alanı olmasında çevre açısından hiçbir sakınca olmadığı kararını verdiler. Bugüne kadar çöplükler düzenli şekilde yapılmamış. Artık çöplüklerin AB uyum yasalarına göre yapılması zorunludur. Katı atık bertaraf tesisinin AB standartlarında yapılması için Valilik, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü görüş bildirdi. Biz de bunun için bir birlik oluşturduk. Bu birlikte Salihli Belediyesi ile belde belediyeler ve İl Özel İdaresi yer alıyor. Salihli'nin en kuzeyindeki Hacıhıdır köyü ile en güneyindeki Yeniköy'e kadar uzanan topraklar bizim için aynı değerdedir. Biz bu sorunu yasal çerçeveler içerisinde çözeceğiz. Bu kararı Salihli belediyesi vermedi. Çevre ve Orman Bakanlığı son kararı verecek. Biz de onların verdiği karara göre hareket edeceğiz. Çöplük alanı köyden görülmeyecek şekildedir. Çöplük kişilerin isteklerine ya da istememelerine göre değil, yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde yapılacaktır.”