“Beldemiz 25 yıldır arsenikli su içiyor”

Güncelleme Tarihi:

“Beldemiz 25 yıldır arsenikli su içiyor”
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2009 15:20

KÜTAHYA'nın Hisarcık İlçesi'ne bağlı Şeyhler Beldesi Belediye Başkanı AKP'li Medet Demirbağ, belde sakinlerinin 25 yıldan bu yana arsenik ve antimon maddesi oranı yüksek suyu içtiklerini söyledi.

Başkan Demirbağ, 850 nüfuslu Şeyhler beldesinde kalın bağırsak ve mide kanseri vakalarının nedeninin içme suyunda bulunan arsenik ve antimontan kaynaklandığını öne sürdü. Belediye olanakları ile 2 yıl önce beldelerinde kullanılan sudan numuneler alıp bunu Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi'nde tahlil ettiklerini anlatan Demirbağ şöyle konuştu:

“Tahliller sonucu suda yüzde 40 arsenik ve yüzde 7.9 antimon tespit edildi. Bu sonuçlar üzerine 25 yıldır arsenikli su içen belde halkını bu suyu içmemeleri konusunda uyardık. Halkın çoğu bu suyu sadece kullanma suyu olarak kullanmaya başladı. İçme suyu ihtiyacını ekonomik durumları iyi olanlar satılan damacanaları alarak, dar gelirliler çevre köylerdeki çeşmelerden karşılıyorlar.”

Beldelerinde yeni içme suyu arayışlarına başladıklarını kaydeden Medet Demirbağ, 2 yıl önce 258 metrelik sondaj çalışması yaptırdıklarını söyledi. Bu suyun içme özeliğinin bulunmadığını belirlediklerini bildiren Demirbağ şöyle konuştu:

“jeofizik çalışmaları ile 2 su yeri belirledik ve saniyede 1.5 litre debiye sahip 180 metre derinliğinde kuyu açtık. Bu suda arsenik yok. Ancak, bor oranı biraz yüksek. Mevcut içme suyundan çok iyi. Tabii bu su da bize yetmeyecekti. Tandır Mevkii'nde yeni su yeri belirledik. Jeofiziğini yaptırdık. Çalışmalar neticesinde 214 metre indik. 206 metrede su patladı. Saniye yaklaşık 20 litre debili komperasörle suyu tespit edebildik. Ancak suyun statik seviyesi 150 metrede. Suyun çıktığı mevki ile beldemizin arası ise 4.5 kilometre mesafede. Buraya elektrik götürmek ayrı sıkıntı. Depoya su getirebilmemiz için hat çekmemiz gerekiyor. Suyun denemesi yapılmadan buraya hat çekemezsiniz. Saniyede 10 litre su alacaksak bu kuyunun dinamik seviyesinin de ölçülmesi gereklidir. 206 metrede bir ‘havuza' denk gelmiş olabiliriz. Bu nedenle 72 saat sürekli deneme yapılıp suyu çekilmeyen kuyu sondaj kuyusu değildir. Bu deneme için Köy Hizmetleri'ne müracaat ettik. Şifahen söylememize rağmen olumlu cevap alamadık. Sıkıntımızı milletvekillerimize aktardık. Meclis Başkanlığı'na yazı yazmamız istendi. Meclis Başkanlığı'na sıkıntılarımızı dile getiren yazı gönderdik. Kütahya İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü'nden Belediye Başkanlığımıza gelen cevabi yazıda ekipmanlarının olmadığı belirtildi. Bir pompa satın aldık ve dalgıç pompalarla 18-20 kilovat saatte 5 litre saniye su çekecekken bir mühendise petrol kuyularından su çeker gibi pompa yaptırdık. 5 litre saniye suyu 10 kilovat saat enerjiyle çıkarabileceğimizi projelendirdik. Bu sayede enerji tüketiminde yüzde 50 kâra geçeceğimize inanıyorum. Kuyuda kullanacağımız elektrik enerjisini üretmek amacıyla gerekli rüzgar ve güneş enerjisi ile müracaatlarımızı yaptık. Mevcut suyumuzla 10 kilovat- saat gücünde enerji üretmek için tribün satın aldık. Onu da seçimlerden önce kurup kendi enerjimizi kendimiz üreteceğiz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!