Güncelleme Tarihi:
Belçika'nın Ardennes Dağlarının tepesindeki Faymonville halkı Türk bayraklarıyla karnavalı kutladı. Savaş karşıtı olmaları nedeniyle 11'inci yüzyılda 'Türk' olarak nitelenen köyün sembolü Türk bayrağı. Evlerin üzerinde, şarapların etiketinde, futbol takımlarının formasında ay yıldız işaretleri var.
Karlı bir karnaval günü. Belçika'nın Ardennes Dağlarında küçük bir köy günün heyecanını yaşıyor. Faymonville köyü halkı, o gün ellerine Türk bayrağı alarak tüm köyü dolaşıyor. Osmanlı kıyafeti giymiş, fesli üç Belçikalı atlarına biniyor ve Türk bayrağı ile köy turu atıyor. Faymonville köyünün halkı, kendisini Türk olarak görüyor.
Köy evlerinin bahçelerini çevreleyen demirler üzerinde ay yıldızlar var. Belediye binasında bir Belçika, bir de Türk bayrağı dalgalanıyor. 800 nüfuslu köy takımının forması ay yıldızlı ve özellikle ürettikleri ve adını 'Turkania' koydukları şarabın etiketinde Türk bayrağının simgeleri bulunuyor.
SAVAŞ KARŞITI
Belçika'nın taş evleriyle meşhur bu küçük köyünün halkı, 11'inci yüzyıl sonlarında çıkan haçlı seferlerine karşı direnmiş. Savaş karşıtı bir tavır almış ve köyün gençlerini askere göndermemiş. Osmanlıların yedi düvele kök söktürdüğü bu dönemde Faymonville halkına karşı öfke doğmuş. 'Siz Türk müsünüz yoksa? Yoksa onların safında mı yer alıyorsunuz ?' demişler. 'Savaş karşıtı olmak Türk olmaksa evet Türküz' demişler. O gün bu gündür ellerinden önce Osmanlı, sonra Türk bayrağını eksik etmemişler.
Türk bayraklarıyla ve 'Ali Baba ve Kırk Haramiler' gibi şarkılarla köyü bir baştan bir başa dolaşan halka yanaşıp, 'Siz Türk müsünüz ?' diye sorduğumuzda 'Evet Türküz' diyorlar. Bando takımının şefliğini yapan ve davulunu ay yıldızlı bayrakla süsleyen Felix Pfeiffer'e bunun anlamını sorduğumuzda uzun uzun anlatıyor. Daha sonra da kartını veriyor ve 'Bana yapacağınız haberden bir tane gönderin' diyor. Kartının sağ köşesinde ay yıldız var.
Ancak Faymonville halkı Türkiye'ye küskün. Yıllardan beri sürdürdükleri bu geleneğe önce Türkiye ilgi göstermiş. Çeşitli basın haberlerinden sonra ilgi gösteren Türkler, köye verdikleri sözleri tutmamışlar. Üstelik 'Türk bayrağı ile karnaval yapan' kızlara, Türkiye'deki bekar erkeklerden evlenme teklifleri yağmış. Bu beklenmedik ilgi hem köy halkını, hem de köyün kızlarının tepkisine yol açmış. Köy halkı bize bu nedenle, 'Türküz ama Türkiyeli değiliz' diyorlar.