Güncelleme Tarihi:
Gelecek ekim ayında yapılacak yerel seçimler için kampanyasını başlatan parti, ülkede soygun, cinayet ve sokak saldırılarının arttığına dikkat çekerek, devletin gerekli önlemleri alamadığını ileri sürüyor. Vlaams Belang'ın “kışkırtıcı” propagandalarını eleştiren diğer siyasi partiler, AB ülkelerinde halkın kendi kendini savunmak amacıyla silahlanmasına uygun bir yasası bulunan “İtalya hariç”, insanların silah edinmelerinin zorlaştırıldığını belirtiyor. Belçika kanunlarının da “çok ciddi bir tehdit olmadıkça” buna olanak tanımadığını hatırlatıyorlar.
Seçim propagandasında, “sorunsuz bir mahallede otursanız dahi tepkisiz ve sakin kalmayın” diyen ve güvensizlik ortamının giderek herkesi tehdit ettiğini ön süren Vlaams Belang, bu ortamın Müslümanlardan ve yabancılardan kaynaklandığını iddia ediyor.
Bürolarına başvuranlara 50 bin alarm sistemini ücretsiz dağıtan parti, “korku ortamı yaratmak istemekle” suçlanıyor.
Seçimlerin yapılacağı 8 Ekim Pazar gününün, “araba hırsızları, caniler, uyuşturucu kaçakçıları için kara pazar” olacağını söyleyen Vlaams Belang adayları, Belçika yasalarının etkisiz kaldığını ve adli reforma gideceklerini belirtiyor.
Parti Başkanı Filip Dewinter, konuşmalarına “selamın aleyküm” diyerek başlıyor ve “Eğer diğer partilere oy verirseniz yakında herkes sizi böyle selamlayacak” diyor. Dewinter, Belçika'nın “İslam ülkesi” haline getirildiğini ve “savaş halinde” olduklarını öne sürüyor. Dewinter, suç örgütlerine karşı en iyi tedbir ve savunmanın silahlanmadan geçtiğini iddia ediyor.
Vlaams Belang, çok kültürlü toplumun sorunlu olduğunu, medeniyetler çatışması yaşandığını, yabancıların ülkelerine dönmeleri gerektiğini savunurken, Belçikalı Valonlara da “yabancı” gözüyle bakıyor ve ülkenin bölünmesini, Flaman kesiminin bağımsız bir devlet haline getirilmesini hedeflediğini ifade ediyor.
BELÇİKA'DA AŞIR SAĞ
Belçika'da yapılan bir araştırma, federal yapılı ülkenin Valonya, Flandr ve Brüksel bölgelerinde aşırı sağ partilerin oy oranının arttığını gösteriyor. Belçika'da 2003 yılındaki genel seçimlerde Flaman bölgesinde oyların yüzde 19'unu toplayan Vlaams Belang, Flaman kesiminde dördüncü parti konumuna geldi. Parti, Federal Meclis'teki 150 koltuktan 19'unu elde etti.
Son kamuoyu yoklamaları, “Kahrolsun Belçika” sloganıyla oy toplayan ve Flaman devleti kurulmasından yana tavır koyan bu partinin, Flaman kesimindeki siyasi sıralamada üst sıraya çıktığını gösteriyor. Ülkenin Flaman kesiminde Vlaams Belang partisinin oy oranının yüzde 26,1'e tırmanacağı belirtiliyor. Vlaams Belang, son araştırma sonuçlarına göre, Hıristiyan Demokrat Parti'nin (CDV) ardından Flandr bölgesinin ikinci büyük siyasi oluşumu konumuna geliyor. CDV, Vlaams Belang'ı sadece yüzde bir farkla geride bırakabiliyor. Vlaams Belang, 1999'da yapılan yerel seçimlerde, Anvers kentinde oyların yüzde 35'ini elde ederek belediye meclisine güçlü bir temsille girmişti.
Valonya'da aşırı sağcı Milliyetçi Cephe (FN) partisine oy vermek isteyenlerin oranı yüzde 8,8 olarak belirlendi. Bu parti, 2003 genel seçimlerinde yüzde 5,6 oy toplamıştı.
Araştırma, Brüksel bölgesinde de 2003 seçimlerinde toplam yüzde 9,6 oy toplayan aşırı sağcı iki partinin bu oranı yüzde 10,1'e çıkaracaklarını gösteriyor. Belçika'da yapılan kamuoyu yoklamaları, aşırı sağcı partiye oy veren yabancı asıllı seçmenlerin oranının yüzde 2 kadar olduğunu göstermişti.