Güncelleme Tarihi:
Belçika'nın, vergi borcunu ödeyemeyen terör örgütünün yayın organının mallarına el koymaya hazırlandığı belirlendi. Belçika Maliye Bakanlığı tarafından terör örgütü televizyonu Roj TV'ye kesilen 4 milyon avro vergi cezasının ödenmemesi nedeniyle, söz konusu televizyonun mallarına haciz konulması yönünde harekete geçildiği kaydedildi.
Roj TV yöneticilerinin, Belçika Maliye Bakanlığının cezaları üzerine şirketin mal ve araçlarını örgüt yandaşlarının isimlerine aktararak hacizleri önleme girişiminde bulunduğu belirtildi. Roj TV'nin mallarının hacizden kurtarmak için araçlarını başka ülkelere kaçırma ihtimaline karşı da tedbir alındığı ifade edildi.
Almanya'nın, “yasaklı terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptığı ve halklar arası uyumu bozduğu” gerekçesiyle, 19 Haziran 2008 tarihinden itibaren Roj TV'yi yasaklamasının ardından, kanala program hazırlayan “Viko Prodüksiyon” adlı şirket hakkında da mali soruşturma başlatması terör örgütünün yayın organınında çalışanlarda paniğe neden oldu. Yayın organının program yapımcısı ve sunucusu Baki Gül ve ekibi Roj TV'den ayrıldı. Tutuklanma korkusuyla ayrılmak isteyen bazı çalışanların, örgüt tarafından “ayrılmamaları” yönünde tehdit edildikleri kaydedildi.
Roj TV'nin yasaklanması kararını protesto etmek isteyen örgüt yandaşlarına müdahale eden Alman güvenlik birimleri, gösterilerde terör örgütü ve terörist elebaşı lehine slogan atılmasına, terör örgütünün sembollerinin yanı sıra Roj TV'nin logo ve ambleminin taşınmasına dahi izin vermemişti.
Bu arada, terör örgütü televizyonu Roj TV, ekranlarına taşıdığı yalan haberlerle kışkırtmalara devam ederken, “Avrupa Sınır Ötesi TV Sözleşmesi” esaslarını da ihlal ettiği öne sürüldü. Güvenlik güçlerinin Cudi Dağı'nda gerçekleştirdiği operasyonlara ilişkin terör örgütü tarafından yayınlanan bir açıklamayı, aynı akşam haber bültenlerinde ekranlarına taşıyan Roj TV, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonu ile ilgili bir haberde, köy korucularının isimlerini açıkça vererek onları bölgedeki teröristler için “hedef” göstermesi yoğun tepkilere neden oldu.
Avrupa Sınır Ötesi TV Sözleşmesi'ni ihlal eden bu yayınların, AB'nin terör örgütleri listesindeki PKK ile Roj TV ilişkisini açıkça ortaya koyduğunu vurgulayan terör uzmanları, bugüne kadar “ifade özgürlüğü” kapsamında Roj TV'yi kapatmamakta direnen Danimarkalı yetkililerin, “Avrupa Sınır Ötesi TV Sözleşmesi” esasları, Almanya'nın yasaklama kararındaki argümanlar ve terörizmle mücadele kapsamındaki uluslararası anlaşmalar çerçevesinde, terör örgütünün yayın organının kapatılması yönündeki talepleri daha gerçekçi ele alarak, Roj TV'nin yayınlarını sona erdirilebileceğine dikkat çekiyorlar.