Belçika kaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Belçika kaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2002 01:52

Belçikalı parlamenterler Ferdy Willems ve Vincent Van Quickenborne ile adı saptanamayan bir üçüncü, 6-10 Ocak tarihinde 4 gün Kuzey Irak'ı dolaşıp, PKK elebaşısı Osman Öcalan'la görüştüler.

Terör örgütlerine ‘‘hoşgörülü’’ ülke olma özelliğini hiçbir AB ülkesine kaptırmayan Belçika'nın üç parlamenteri, Kuzey Irak'a giderek Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan'la görüştü. 11 Eylül sonrasında teröre karşı ortak cephe açılmasına aldırış etmeyen parlamenterler Ferdy Willems ve Vincent Van Quickenborne ile adını öğrenemediğimiz üçüncü bir milletvekilinin, İran üzerinden Kuzey Irak'a geçip, 4 günlük bir inceleme gezisi yaptı. Belçika Parlamentosu ve Senatosu'ndan üç üye, bu ziyareti 6-10 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirdi. Heyet 10 Ocak'ta da Osman Öcalan ile bir araya geldi. Heyetin yanında iki Belçikalı gazeteci de yer aldı. Geziye, Kürt Enstitüsü'nden Derviş Faro da katıldı. Belçika'nın, ‘‘Volks Uni’’ (VU) partisine mensup olan parlamenterler, Flaman bölgesinin bağımsızlığını savunuyorlar. Belçika'da iki ayrı devletin kurulması yönünde politika yapan VU'nun, parlamentoda 6, Senato'da 3 üyesi bulunuyor. Belçika'nın terör örgütlerine yönelik, ‘‘yumuşak’’ tutumu, Ankara ile Brüksel arasında son olarak Fehriye Erdal olayında gerginliğe yol açmıştı.

PKK'YI LİSTEDEN ONLAR ÇIKARTTIRMIŞ

Bir süre önce de Belçika'nın bazı parlamenterleri, DHKP-C'nin organizasyonuyla Türkiye'ye gelmiş ve bir hapishaneyi ziyaret etmişti. Belçika Senatosu'nda bir basın toplantısıyla bu ziyareti duyurmuşlardı. Toplantıya, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu'ndaki konuşması sırasında salona girerek sözlü saldırıda bulunan Bahar Kimyongir'de katılmıştı.

AB'nin, geçen ay sonu yayınladığı ve mal varlıklarının dondurulmasına karar verdiği, ‘‘terör örgütleri’’ listesine PKK ve DHKP-C gibi örgütleri dahil etmemesinde en büyük rolün Belçika'ya ait olduğu saptandı. Belçika'nın dönem başkanlığı zamanında hazırlanan bir belgede, bu örgütlerin AB ülkeleri için ‘‘tehdit oluşturmadığı’’ vurgulandı. AB'nin hazırladığı ve gizli tuttuğu, ‘‘izlenmesi gereken örgütler’’ listesinde ise bu iki örgütün isimleri yer aldı. Hürriyet'in elde ettiği bu belgeye göre, söz konusu örgütlerin iki nedenle, ‘‘izlenmesi gereken örgütler’’ listesine dahil edildiği vurgulandı. AB Konseyi bu nedenleri şöyle açıkladı:

1) Bu örgütler bir aday ülke için tehdit oluşturmaktadır. (Türkiye kastediliyor)

2) Bu örgütler, AB'nin ayrıcalıklı işbirliği ilişkisi tesis etme kararı aldığı üçüncü ülkelere yönelik tehdit oluşturmaktadır. (ABD kastediliyor).

10 Ocak'ta görüştüler

İşte 10 Ocak'ta Osman Öcalan ile görüşen 3 Belçikalı parlamenterden ikisi. Sakallı olanın adı Ferdy Willems... Diğeri Vincent Van Quickenborne. Bu milletvekillerinin mensubu olduğu parti, Belçika'da iki ayrı devleti savunuyor.

Saklıyorlar

Sabancı cinayetinin sanıklarından Fehriye Erdal'ın halen ‘‘bilinmeyen’’ bir adreste gözlem altında tutulduğu iddia ediliyor. Son olarak Brüksel Mahkemesi, Avrupa Terörle Mücadele Sözleşmesi uyarınca Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan yargılanabileceği yönünde karar vermesine rağmen konusunun halen Temyiz Mahkemesi'nde bekletilmesi ise Sabancı Ailesi'nin avukatı Fernand Schmit'in de yoğun tepkisine neden oluyor. Schmit, savcının bizzat dosyayı beklettiğini iddia ederek, ‘‘Durumu açıklamakta zorluk çekiyorum’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!