Muharrem AYDIN/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2008 00:00
İsrail’de casus uçakların otomotik pilota bağlanıp hedefleri daha iyi belirlemesi için üretilen robot, omurların birbirinin üzerine binmesiyle oluşan bel kaymalarının tedavisinde kullanılıyor.
İsrail ve Almanya’da 1.5 yıldır kulanılan "Spineassist Robot"u Türkiye’de ilk kez Metropolitan Florance Nightingale Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor kullandı. Dr. Akkor, dün, 45 yaşındaki Ayten Öztürk’ün belindeki kaymayı robotla ameliyat etti. Bugüne kadar bel kayması ameliyatlarından kaçınıldığını hatırlatan Op. Dr. Akkor, "Bu, benim için de söz konusuydu. Önceki yıllarda yaptığım bel kayması ameliyatlarında hep çekinirdim. Çünkü bu vidaları körlemesine takıyoruz. Bu vidaların yanlışlıkla sinire ya da omuriliğe gidip hastayı sakat bırakma riski son derece fazla" diye konuştu. Dr. Akkor, robotun, bir yönlendirme sistemi olduğunu belirterek, ameliyatta yapılanları anlattı:
"Hastanın tomografisini ve düz filmlerini çekip, bilgisayar ortamına aktarıyoruz. Bu, bize vidaların hangi açıdan, nasıl gitmesi gerektiğini, hangi uzunlukta ve kalınlıkta vida kullanmamız gerektiğini söylüyor. Robotun kolu aracılığıyla vidaları yönlendiriyoruz. Bu yönlendirme sayesinde vidaların yanlış yönlere gitme riski olmuyor. Böylece hastanın ameliyatta felç olma, sakat kalma riski oluşmuyor."
Küçük yaşlarda düşme, ani çarpma, darbe,
trafik kazası ya da kadınlardaki ağır doğum vakalarından sonra omurganın yerinden oynamasıyla ortaya çıkan bel kaymasının belirtileri, belde ve her iki bacakta ağrı, uyuşma ya da yanmayla kendini gösteriyor. Bel kayması ilerlerse, tipik belirtisi idrarı zor yetiştirme ve idrar kaçırma şeklinde görülüyor. Bu, cinselliği de engelliyor.