<b> Burhanettin DEMİRCİOĞLU </b>
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2002 15:15
Son yıllarda bilmeyenler tarafından plansız, programsız şekilde, kötü yönetilen sosyal güvenlik, yayınlanan istatistiklerden de anlaşılacağı üzere dibe doğru hızla inmektedir.
Geçtiğimiz hükümet sosyal güvenliği hiçe saymıştır. Sonuçta sandıktan çıkamamıştır.
Hükümeti oluşturan partilerin ve sosyal güvenliği yöneten bakanların cezasını mağdur seçmenler demokratik bir şekilde vermiştir.
Ancak bu cezalandırma kaybedilen hakları geri getirmemektedir.
Sosyal güvenliği bilmeyenlerin bilmediği bir başka konu ekonomidir. Alınan kararlar neticesinde yüzbinlerce çalışan işsiz kalmış ve kendilerini sosyal güvenlik dışında bulmuşlardır.
Binlerce işyeri kapanmış ve işverenlerin Bağ-Kur’la ilişkileri kesilmiştir.
Emekli aylıklarına yeniden değerlendirme yapmadan TÜFE'ye göre emekli aylığına zam uygulaması ile emekli, dul ve yetimler mağdur edilmişlerdir.
Sosyal güvenliği devlete yük olarak görenler, kurtuluşu bu kurumları tasfiye etmekte ve özel bireysel emekliliği teşvikte bulmuşlardır. Tamamlayıcıdan medet bekleyerek işi bilmediklerini göstermişlerdir.
Böyle olumsuz tablolarla karşı karşıya iken yeni bir hükümet iş başına geliyor.
Yeni hükümetten ve sosyal güvenliğin başına gelecek yeni bakandan beklentimiz, sosyal güvenliğe sahip çıkılması, bozulan sosyal güvenlik dengelerinin yeniden sağlanmasıdır.
Beklentilerimizi ve yapılması gerekenleri sıralarsak şöyle bir tablo ortaya çıkıyor:
- Öncelikle kaybedilen tüm hakların iadesi ile sosyal refah sağlanmalı, çalışma barışı ve huzuru temin edilmelidir.
- Sosyal güvenlik kurumları özerk yapıya kavuşturulmalı, devletin sosyal devlete yakışan şekilde, gelişmiş ülkelerdeki gibi bütçesinden pay ayırması gerekmektedir.
- Emeklilikte kaybedilen hakların geri verilmesi ve sigortalıların geç emekliliğini özendiren kademeli emeklilik sistemi devreye girmelidir.
- Sosyal güvenlik kurumları tefeci zihniyetten arındırılmalı ve sigorta primlerine esas kazançları ile prim oranları gözden geçirilmelidir.
- Sosyal güvenliğe giriş kolaylaştırılmalı, her isteyene sigorta sicil numarası verilmeli, isteğe bağlı sigortalılık desteklenmelidir.
- Sosyal güvenliği olmayanların tamamlayıcı sigortacılığa, özellikle bireysel emekliliğe girişine izin verilmemelidir.
- Sosyal güvenlik kurumları tek çatı altına alınıp çok başlılıktan kurtarılmalıdır.
- Sosyal güvenlik denetimleri inanılmaz ölçüde oto kontrol sistemlerinden de yararlanılarak artırılmalıdır.
- Hiçbir koşula bağlı olmaksızın, ırk, cinsiyet, din, siyasal görüş, ulusal soy veya sosyal köken ayrımı gözetilmeksizin herkes sosyal güvenlik içine alınmalıdır.
- Anayasamız tarafından verilen görevlendirmeler yerine getirilmelidir.
- Sosyal güvenlikte ‘e-çözüm’e geçilerek, elektronik bilişim teknolojilerinden yararlanılmalıdır.