Beklenen rapor

Güncelleme Tarihi:

Beklenen rapor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2012 16:44

İngiltere'de basın etiğinin ve basının işleyişinin masaya yatırıldığı Leveson soruşturmasının ardından kaleme alınan raporda, ülkede basının denetlenmesi için yeni bağımsız bir kuruluşa ihtiyaç olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Avustralyalı medya patronu Rupert Murdoch'ın İngiltere'de sahibi olduğu, kapatılan "News of the World" tabloid gazetesinin sansasyonel haber için çok sayıda kişinin telefonunu yasa dışı olarak dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından başlatılan Leveson soruşturmasında, 8 ay boyunca 400'e yakın kişi tanık olarak dinlendi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, eski başkanlar, milletvekilleri, medya patronu Rupert Murdoch, gazete yöneticileri ve çalışanları, telekulak mağdurları, Yargıç Brian Leveson başkanlığında yürütülen soruşturmada ifade verdi.

Telekulak skandalının ardından, Başbakan Cameron'ın talimatıyla başlatılan ve kamuoyuna açık şekilde yürütülen soruşturmanın raporu, Yargıç Leveson'ın düzenlediği basın toplantısıyla bugün açıklandı.

Lord Leveson, İngiltere'de gazetelerin denetlenmesi için yeni bağımsız bir kuruluşa ihtiyaç olduğunu söyleyerek, "Bağımsız ve etkin bir öz denetim sistemine ihtiyaç var" dedi.

Haberin Devamı

SİYASETÇİLER İLE BASIN ARASINDAKİ YAKIN İLİŞKİ ELEŞTİRİLDİ

2 bin sayfalık raporda ayrıca, yasayla desteklenmesi gereken yeni denetim sisteminde siyasetçilerin ve hükümetin herhangi bir rolü olmayacağı vurgulandı.

Yeni kuruluşta, işlerine devam eden gazete editörleri ya da siyasetçiler yerine eski gazetecilerin ve akademisyenlerin yer alması gerektiğini kaydeden Leveson, ülkedeki basın özgürlüğünün demokrasinin temellerinden biri olduğunu, ancak birçok durumda gazetecilerin görevlerini kötüye kullandığının ortaya çıktığını ifade etti.

Ülkedeki, Basın Şikayetleri Komisyonu'nun (PCC) başarısızlığına da dikkati çekilen Leveson raporunda, İngiliz siyasetçilerle basın arasındaki yakın ilişkiler eleştirildi.

Lord Leveson, "Şimdi top siyasetçilerde" diyerek, bundan sonraki görevin siyasetçilere düştüğünü belirtti.

Tavsiye niteliği taşıyan raporu kamuoyuna açıklanmadan önce dün gören İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkede basın için yeni bir denetleyici kuruluşa ihtiyaç olduğunu söylüyor. Ancak koalisyon ortağı, Liberal Demokrat Parti'nin Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, basın özgürlüğünü olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

Leveson soruşturması raporunun, İngiliz Parlamentosunda ve koalisyon hükümetinde tartışmalara neden olması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!