Güncelleme Tarihi:
Özellikle bugün saat 09.30'dan itibaren artan yağış başta Alibeyköy, Esenler, Eyüp ve Küçükçekmece bölgelerinde etkili oldu.
Debileri yükselen Alibeyköy ve Çinçin derelerinin taşması sonucu, Karadolap Mahallesi, Alibeyköy merkez, Esenler, Güngören ve Küçükçekmece'de aralarında ilköğretim okulu, cami ve polis karakolunun da bulunduğu çok sayıda işyeri ve evi su bastı.
Alibeyköy'de cadde ve sokaklardaki su seviyelerinin yer yer 2 metreyi bulması üzerine birçok vatandaş binalarda mahsur kaldı. Baskınlar sırasında ayrıca, park halinde bulunan bazı araçların suya kapılarak sürüklendiği görüldü.
Ardından bölgeye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ve sivil savunma ekipleri ile tahliye botları ve iş makineleri sevk edildi.
86 KİŞİ KURTARILDI
Suların a çekilmeye başlamasıyla birlikte yağışın etkili olduğu bölgelerdeki binalarda mahsur kalan 86 kişi AKOM, sivil savunma, polis ve ilçe belediyeleri ekiplerinin çalışmalarıyla kurtarıldı.
Öğle saatlerinde yağışın durması ve suların çekilmeye başlamasından sonra su baskınlarının boyutu da ortaya çıktı. Özellikle Alibeyköy'de caddelerde bulunan birçok ev ve işyeri, baskınlarından büyük zarar gördü.
Su baskını kaldırım taşlarını yerinden sökerken, birçok yolun da bozulmasına neden oldu. Suların yavaş yavaş çekilmesiyle birlikte bazı ev ve işyeri sahipleri, kendi imkanlarıyla su tahliyesine başladılar.
Öte yandan, Alibeyköy'deki bir kıraathanede bulunan ve su baskını sırasında cam kırılması sonucu el ve bacaklarından yaralanan 40-45 yaşlarındaki bir kişi, iş makinesiyle kurtarıldıktan sonra hastaneye kaldırıldı.
3 CADDEDE 100 İŞYERİNDE HASAR
Su baskınından ötürü sadece Alibeyköy Atatürk, Galeri ve Sevinç caddelerindeki yaklaşık 100 işyerinde, büyük çapta maddi hasar meydana geldi.
Bu arada güvenlik için bölgeye Çevik Kuvvet ekipleri de sevk edildi.
Alibeyköy Merkez Mahallesi Mert Sokak'ta çalışan iş makineleri, su altında kalan İGDAŞ Servis Kutusu'nu tahrip ederek gaz kaçağına yol açtı. Durumun farkına varılması üzerine olaya müdahale eden İGDAŞ ekipleri, vanaları kapatarak gaz kaçağını önlediler.
İGDAŞ yetkilileri, hasardan dolayı bölgede herhangi bir tehlikenin söz konusu olmadığını söylediler.
ÇİNÇİN DERESİ
AKOM'dan yapılan açıklamada da Esenler'de taşan Çinçin Deresi'nden kaynaklanan problemin öğle saatlerinde tamamen bittiği ve bölgede mahsur kalan 40 kişinin kurtarıldığı bildirildi.
Bayrampaşa'da yolu su basması nedeniyle araçlarda mahsur kalan 21 kişinin yanı sıra Bağcılar Oto Center'da 25 kişi, ekiplerce kurtarıldı.
Çinçin Deresi'nin taşmasından Bağcılar'daki Oto Center da etkilendi. Özellikle zemin katlarda bulunan dükkanları su basması sonucu, işyerlerinde ve bina önlerinde park halinde bulunan birçok araç sular altında kalarak zarar gördü.
İtfaiye ekipleri ve işyeri sahipleri, suları tahliye etti.
TRAFİKTE AKSAMALAR
Etkili yağış nedeniyle Avrupa Yakası'nda TEM Otoyolu'na çıkan bazı bağlantı yollarında trafikte aksamalar yaşandı.
TEM Otoyolu'nda ulaşım sorunu yaşanmazken, otoyola çıkan Bağcılar, Esenler ve Küçükçekmece'deki bazı bağlantı yollarında su birikmesi nedeniyle trafik zaman zaman kesintiye uğradı.
Su birikmesinden ötürü bir süre trafiğe kapanan Basın Ekspres Yolu ise çalışmaların ardından ulaşıma açıldı.
METREKAREYE SAATTE 5 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ
AKOM, sağanak sırasında İstanbul'a bir saatte metrekareye 5 kilogram yağışın düştüğünü bildirdi.
Açıklamaya göre, metrekareye düşen yağış miktarı Kumköy'de 2.5, Sarıyer'de 40, Atatürk Havalimanı'nda 13.5, İstinye'de 40, Erenköy'de 21, Kurtköy'de 17.5 kilogram oldu.
AKOM yetkilileri, su baskınlarının başlamasıyla birlikte ekiplerin 5 bölgede yaklaşık 75 araç ve 150 personelle kurtarma çalışmaları yaptığını ifade ederken, su tahliyesi işlemlerinin baskınların olduğu bölgelerde sürdüğünü kaydettiler.
TAVUKÇU DERESİ TAŞTI, KONUTLARI SU BASTI
Bahçelievler'de, Tavukçu Deresi'nin taşması nedeniyle 100'e yakın işyeri ve evin su baskınına uğradığı bildirildi.
Bahçelievler Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, sabah saatlerinde etkili olan yağış, Tavukçu Deresi'nin taşmasına neden oldu.
Taşkın nedeniyle Şirinevler'de 100'e yakın işyeri ve bodrum katı su baskınına uğradı. Su baskınlarına, ilçe belediyesi ekipleri, iş makinaları ve motopomplarla müdahale etti.
Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, can ve mal emniyeti açısından Cumhuriyet Mahallesi'ndeki iki binayı tahliye ettiklerini belirterek, vatandaşların acil durumlarda belediyenin (212) 441 94 52-53 numaralı telefonlarını arayabileceklerini bildirdi.
VALİ GÜLER: KENTTE ŞU ANDA SIKINTI YOK
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki kompleksine gelerek bir süre kalan Vali Güler, buradan ayrılırken basın mensuplarının etkili yağışa ilişkin sorularını yanıtladı.
Bütün gelişmeleri takip ettiklerini ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile de devamlı irtibat halinde olduklarını anlatan Güler, ”Gerekli boşaltım işlemleri yapıldı. Şu anda bir sıkıntı görünmüyor” dedi.
Güler, “Alınan önlemler sonuç verdi mi?” sorusu üzerine, ”Elbetteki önlemler sonuç verdi. Zaten dün de gerekli ikazlar yapılmıştı” diye konuştu.
YAĞIŞLAR İSTANBUL'UN KUZEY VE DOĞUSUNDA ETKİLİ OLACAK
Öte yandan İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, kentte su baskınlarına neden olan yağışın bugün de zaman zaman etkili olmak üzere devam edeceğini, akşam saatlerinden itibaren ise etkisinin azalacağını bildirdi.
Yıldırım, bugün saat 07.00'de gerçekleştirilen ölçümlere göre metrekareye düşen yağış miktarının Göztepe'de 12.3, Sabiha Gökçen Havaalanı'nda 12.2, Florya'da 14.3, Sarıyer'de 39.7, Kilyos'ta 58, Bahçeköy'de 92.5 kilogram olduğunu söyledi.
Tahminler uyarınca yağışın bugün özellikle kentin kuzey ve doğu bölgelerinde etkili olacağını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:
“Yağış bugün aralıklarla etkili olmak üzere devam edecek. Öğle saatlerinde daha etkili olması bekleniyor. Akşam saatlerinden sonra ise etkisini azaltacak. Yarın da etkisi azalmakla beraber aralıklarla devam etmesi bekleniyor.
Kentte hava, perşembe günü mevsim normallerine dönecek. Yağış ise Batı ve Orta Karadeniz'e kayacak.”
İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü olarak yaptıkları açıklamalarda “3 gün içinde metrekareye 50-100 kilogram arasında yağış düşeceğinin tahmin edildiğini” söylediklerini hatırlatan Yıldırım, bugün ve yarın gerçekleşecek yağış da dikkate alındığında tahminlerinin tuttuğunu vurguladı.
Yıldırım, İstanbul'da yetkililerin tahminlere göre önlemler almalarının doğru olduğuna işaret ederek, “Çünkü 1.500 civarında su baskını oldu. Ama Meteoroloji dışından kaynaklanan sansasyonel açıklamalar, biraz daha farklı değerlendirmelere yol açtı” dedi.
Tahminlerinin tüm Marmara Bölgesi'ne dönük olduğuna da dikkati çeken Mustafa Yıldırım, bölgede dolu ve kuvvetli rüzgar nedeniyle hasarlar oluştuğunu sözlerine ekledi.
AFET KOORDİNASYON MERKEZİ
AKOM, “İstanbul'u etkisi altına alan yağışın bugün de ikindi saatlerine kadar sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde olması, zaman zaman da şiddetini artırmasının beklendiğini” bildirdi.
AKOM'dan yapılan yazılı açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve AKOM Meteoroloji Birimi'nin hava tahmin raporlarına göre yağışların yarın ilk saatlere kadar genelde mevzi ve aralıklı olarak devam edeceği belirtildi.
Açıklamada, “İstanbul'u etkisi altına alan yağışın bugün ikindi saatlerine kadar sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde olması, zaman zaman şiddetini artırması, rüzgarın hızının da saatte 50 kilometre olması bekleniyor” denildi.
AKOM ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin, İstanbul'da aralıklarla süren yağmur nedeniyle tüm olumsuzluklara müdahale ettiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
3455 SU BASKINI
“Saat 09.00 itibariyle İSKİ'ye 2 bin 296, İtfaiye Daire Başkanlığı'na 388, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü'ne ise 771 müracaat yapıldı. Toplam 3 bin 455 müracaattan 2 bin 91'ine ekipler müdahale ederek çalışmalarını tamamladı. İSKİ'ye yapılan müracaatlar, su baskını, kanal arızası, logar tıkanması ve zemin katlarda kanal taşması olarak intikal etti. Baskınların özellikle dere yatakları bölgelerindeki yapılanmalarda meydana geldiği belirlendi.
Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğüne yapılan müracaatların ise kot farkından dolayı geçit ve köprü altlarında su birikintisinden olduğu belirlendi. Ekipler gelen tüm ihbarlara müdahale ederek olumsuzlukları gidermeye çalışıyor.”
Açıklamada, 24 saat esasına göre çalışan İSKİ, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, İtfaiye Daire Başkanlığı, Acil Yardım ve Cankurtarma Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, İşletmeler Müdürlüğü'ne bağlı 943 personelin görev yaptığı belirtildi.
İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerinin gece boyunca su tahliyesi olayları dışında 42 olaya müdahale ettiği anlatılan açıklamada, Yenibosna'da fuel-oil yüklü tankerin toprak kayması sonucu devrilerek deposundaki akaryakıt park alanına yayıldığı, itfaiyenin de akaryakıta köpük sıkarak muhtemel yangını önlediği bildirildi.
Açıklamada, Eyüp Meydanı'nda yolun kısmen çökmesi sonucu bir minibüsün hasar gördüğü, aracın ise itfaiye ve Yol Bakım Onarım Müdürlüğü ekipleri tarafından çekildiği kaydedildi.